AN-2 Deutsche Lufthansa (Vintage), KVZ VEB 1:75

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

AN-2 Deutsche Lufthansa (Vintage), KVZ VEB 1:75

Postprzez Artek82 » wtorek, 15 maja 2012, 17:10

Witam Szanownych Kolegów :) .
Tematem galerii jest model Antonowa-2 w malowaniu DDR-owskiej Lufthansy. Na początek fotografia oryginału zapożyczona ze strony Interflugu.
Obrazek

Model wszystkim jest szeroko znany, więc zbytnio się rozpisywał nie będę. Kupiłem go ładnych 6 lat temu w takim oto stanie
Obrazek
Model rzecz jasna musiał swoje odleżeć :) aż z 3 lata temu coś tam powoli ruszyło, ale postęp był słabiutki i od 2010 roku, wyszpachlowany i pryśnięty podkładem, ponownie musiał odstać swoje w kącie :roll: W czasie długiego weekendu wpadł mi w ręce i postanowiłem go ukończyć. Przykleiłem i zamaskowałem kabinkę, doszpachlowałem co nieco
Obrazek

Obrazek
i jedziemy na lakiernię :mrgreen:
Obrazek

A tutaj już po lakierni powoli nabiera barw :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
pomalowane śmigło i maska przed kabiną
Obrazek
kładzenie kalek i próba silnika :twisted:
Obrazek

Model trzyma standard "Vintage", czyli bez żadnych współczesnych dodatków, sklejony z pudła. Dodałem mu naciągi wykonane z rozciągniętych nad gazem ramek od części, linka anten to nylon z pończoch :mrgreen:, a kalki są wykonane przez kolegę Alberta.

Zapraszam do zdjęć :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj małe porównanie z modelem wykonanym 45 lat temu :cool: którego prezentowałem w tym temacie:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=258&t=17291
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz palimy motor i odlatujemy :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę :)
Ostatnio edytowano wtorek, 4 lipca 2017, 09:54 przez Artek82, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Reklama

Re: AN-2 Deutsche Lufthansa (Vintage)

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 15 maja 2012, 18:13

DDR vintage!

Fajne kalki! Musimy o nich pogadać.
Grzegorz2107

Postprzez Artek82 » wtorek, 15 maja 2012, 19:10

A co konkretnie Grzesiu chcesz o nich wiedzieć :?: W planach mam kolejnego An-2 w barwach Interflugu :)
Aha, już wiem gdzie się podział Jarek. W najnowszej Skrzydlatej go znalazłem :D
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez Murek » wtorek, 15 maja 2012, 22:22

Miałem ten model, jest w skali 1-75. Naciągi oryginalnie były z plastiku ale średnio pasowały a "szkło" do bocznych okienek było w postaci paska cienkiej folii do podklejenia od wewnątrz :mrgreen:
Murek

Postprzez pik » wtorek, 15 maja 2012, 22:34

Fajnie, klasyczny model nieistniejącej firmy w oznakowaniu nieistniejącego państwa, zapachniało naftaliną... :) Wykonanie moim zdaniem świetnie oddaje ducha tego starego zestawu, bez wymuszonych prób poprawiania.

No, może naciągi są lekko kontrowersyjne... ;o)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez nobie1973 » wtorek, 15 maja 2012, 22:51

Łzy mi się w oczach pojawiły...w radosnych czasach komunizmu miałem takiego skończonego na półce, w tym czasie to był wypas !!!
nobie1973

Postprzez spiton » wtorek, 15 maja 2012, 23:40

To nigdy nie był wypas. To zawsze był tragiczny model. Jako mały chłopak, myślałem o jego kupnie, ale jak zobaczyłem zawartość pudełka, to pomyślałem, że tak nisko nie mogę upaść ,-)).
Artek, ten kolejny antek, którego masz w planach tez będzie z tego zestawu ??
Może zrób antka z jakiegoś normalnego zestawu. Jak widzę takie modele to mi się płakać chce ale nie ze wzruszenia. Poza tym widać, że modelarstwo Cię cieszy. A prawda jest taka, ze z piasku bicza nie ukręcisz.
spiton

Postprzez Murek » środa, 16 maja 2012, 00:09

Spiton ależ Ty wybredny byłeś ;o) taki ładny model, plastik srebrny - nie trzeba było malować, ponitowany, cud miód, nawet naciągi już były fabryczne ;o)
Murek

Postprzez Artek82 » środa, 16 maja 2012, 08:01

Tak Spitonie, ten Interflugowy też będzie z tego zestawu :) Italeri/Bilki i Trumpki zostawiam sobie na nasze malowanka. Wiem że ten model wypasem nigdy nie był, ale ja mam sentyment do takich staruszków i lubie czasami się zmerzyć z takim potworkiem :P Ja np. jako mały chłopak i mając jakiekolwiek kieszonkowe to nie wybrzydzając brałem jak leciało :lol: Gdy miałem 12-14 lat potrafiłem skleić sobie jeszcze potworka z Mikro, co raczej nie dało mi odczuć że upadłem nisko :) Owszem pojawią się też Antki z normalniejszych zestawów, a modelarstwo sprawia mi dużą uciechę, bo to raczej jedyne zajęcie przy którym odpoczywam i zapominam o trudach codzienności, oraz przywołuje czasami wspomnienia jak to było jak sie zaczynało z tym wszystkim przygodę ;o) A poza tym żaden An-2 u mnie się nie zmarnuje :mrgreen: poza Bilkami i Trumpkami mam jeszcze pięć takich na stanie i np. budując Lalę-1 czy innego mutanta wolę popsuć takiego pokraka i wywalić jak coś nie wyjdzie, niż wywalić normalno-kształtny zestaw :D
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez spiton » środa, 16 maja 2012, 13:14

Artek82 napisał(a):... i np. budując Lalę-1 czy innego mutanta wolę popsuć takiego pokraka i wywalić jak coś nie wyjdzie, niż wywalić normalno- kształtny zestaw :D

Artek, też jestem gościem co do matury żył w PRL. Tez mam lekki syndrom "poobozowy" . Ale wierz mi to nie jest dobra droga.
Jak patrzyłem na twoje bardzo ciekawe boje z antkiem, to sobie pomyślałem, że szkoda Twojego modelarskiego potencjału.
Poza tym takie modele profanują ten ciekawy samolot ,-)). A ty go przecież lubisz. Nie rób mu tego.
spiton

Postprzez Artek82 » środa, 16 maja 2012, 13:49

Oj, to ja jestem troszku młodszejszy, bo maturę pisałem już w czasach demokratycznych :P Syndrom "poobozowy" - podoba mi się to hasło :mrgreen: I nie pisz już tak, jak w dwóch ostatnich zdaniach, bo żeś mi dał do myślenia, aż mnie zatkało :shock:
To moze inaczej: Nie kupię już Antka z Plasticartu, ale te co mam to posklejam bo żal :->
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez spiton » środa, 16 maja 2012, 14:18

Artek82 napisał(a):To moze inaczej: Nie kupię już Antka z Plasticartu, ale te co mam to posklejam bo żal :->

Pewnie, że żal. Wsadź je na dno szafy, a za 20 lat sprzedasz je za dobre pieniądze ,-)).
A tym czasem proszę Cię bardzo w imieniu kolegi Antonowa, zrób antka z porządnego zestawu. Żeby kolega Antonow nie musiał oglądać swojego ukochanego "dziecka" w formie zdeformowanej ,-)).
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 16 maja 2012, 16:25

Artek, rób swoje, albo przypomnij sobie co o Vintage ma do powiedzenia sam Andrzej Ziober, albo Krzysztof "Kyczart".
http://www.modelarstworedukcyjne.pl/ind ... ;Itemid=61
To moje podsumowanie dyskusji ze Spitonem.
Stare modele w Twoim wykonaniu i z kalkomaniami Alberta to estetyczna uczta.
Grzegorz2107

Postprzez waran » środa, 16 maja 2012, 16:30

Dokładnie to.Patrząc na te modele człowiek przypomina sobie start w modelarstwo,uciechę z kupna pierwszych modeli i wielką radochę gdy pierwsza półka została zapełniona modelami z firmy byłego NRD :)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez dewertus » środa, 16 maja 2012, 16:36

Grzegorz2107 napisał(a):Stare modele w Twoim wykonaniu i z kalkomaniami Alberta to estetyczna uczta.

Dokładnie tak!

Ja tam serię VEB'a wspominam z BARDZO dużym sentymentem - zwłaszcza pasażery :D
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli