Malowanie Fokker F.VII/3M Polska 1938

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Malowanie Fokker F.VII/3M Polska 1938

Postprzez Aurel » środa, 16 maja 2012, 18:11

Witam,

zakupilem model Fokkera F.VII/3M z Valoma - oczywiście z myślą aby odwzorować maszynę latającą przed wojną w Polsce jeszcze ze wstydliwego okresu, kiedy służyły one w Eskadrach Bombowych.
Przeszukałem trochę źródeł i wszystkie które znalazłem dość pobieżnie pokazują rzuty tego samolotu z boku i prawie w każdym przypadku jest to model z 211 Eskadry Bombowej.

Moje pytanie do Szanownych Kolegów jest następujące - czy cały samolot pokryty był kolorem khaki - tak wnioskuję z fotografii?

w jakim układzie i jakiej wielkości rozlożone były szachownice na górze i dole płata? Czy były niesymetrycznie ulożone na górze, czy symetrycznie i większe jak np. w samolotach szkolnych?

w jakim kolorze malowane byly silniki? czy był to też kolor khaki?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Na warsztacie Fokker F.VII 3M Valom 1/72 - 30%
Heinkel He-51A ICM 1/72 - 20%
Kawasaki Ki-10 ICM 1/72 - 25%
Arado Ar-76 RS Models 1/72 - 25%
Aurel

Reklama

Re: Malowanie Fokker F.VII/3M Polska 1938

Postprzez GrzeM » środa, 16 maja 2012, 23:00

Bardzo ciekawy, ambitny projekt. Będę kibicował i spróbuję pomóc, ile tylko mogę. Próbowałem ten temat kiedyś zgłębić - nie znalazłem zbyt wielu pewnych informacji. Niektórzy twierdzą, że płat był niemalowany. Faktycznie, na niektórych niemieckich zdjęciach rozbitych maszyn polskich z 1939 r. widać, że płat jest dość jasny, z bardzo wyraźnymi ciemniejszymi bandażami płóciennymi naklejonymi na miejsca łączeń sklejki. Nie mam jednak pewności, czy to maszyna bombowa, czy transportowiec kupiony od LOTu.
Był już o polskich Fokkerach ciekawy wątek ze zdjęciami na tym forum, o tu:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=4532
Zakładam, że wiesz o oszkleniu burt kabiny pilotów? Są dobre zdjęcia online.
GrzeM

Postprzez Aurel » czwartek, 17 maja 2012, 09:56

o kurcze, z tą boczną szybką to niemiłe zaskoczenie, przyznam.

w książce Pana Morgały, być może już mocno zdezaktualizowanej są rzuty Fokkera z okrągłym stanowiskiem górnego strzelca, fakt, że nie widać bocznej szybki i zastanawiam się, czy był to standard, czy jednostkowa przeróbka.

Dużo zagadek widzę czeka mnie z tym modelem.

Pytanie mam, na niektórych zdjęciach widać napis fabryczny Fokkera z przodu pod kabiną pilotów, czy występował on również w wersji wojskowej, czy też malowany był tylko na stateczniku pionowym nad szachownicą?
Pozdrawiam
Tomek
Na warsztacie Fokker F.VII 3M Valom 1/72 - 30%
Heinkel He-51A ICM 1/72 - 20%
Kawasaki Ki-10 ICM 1/72 - 25%
Arado Ar-76 RS Models 1/72 - 25%
Aurel

Postprzez hadzi » niedziela, 20 maja 2012, 15:08

Platy byly niemalowane. Szachownice byly duze na gorze i dole (przynajmniej na poczatku eksploatacji).
Stanowisko strzelca gornego nie bylo okragle, mialo tylko obrotnice na szynach w podluznym wycieciu.
Napisu Fokker pod kabina na bombowcach nie zauwazylem.
Fokker mial tez dolne stanowisko strzeleckie i dla niego bylo przeznaczone male okienko.
Wszystko co musisz wiedziec o wygladzie zewnetrznym bombowej wersji znajdziesz na dostepnych zdjeciach.
Jak znajdziesz jakies do wnetrza samolotu wersji bombowej to daj znac.
Powodzenia.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste