Mig 25 P condor 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mig 25 P condor 1/72

Postprzez Slash » niedziela, 20 maja 2012, 22:49

Jaho63 napisał(a):
karambolis8 napisał(a):Nie chcę uchodzić za znawcę malarstwa olejnego. Wypowiadam się na podstawie tego, co widziałem. Także sama wypowiedź o obrazach nie jest tutaj kluczowa, a raczej porównanie do modeli, które pomaga mi wyrazić jak odbieram twórczość Spitona.

Czyli trza patrzeć z trzech metrów? :) ;o)
Nie no spoks. Ja osobiście wolę te modele, które im bliżej patrzysz tym mocniej paszczę rozdziewasz. Ale nie znaczy to kurna, że tylko takie modele mają rację bytu!

Nie z trzech, a z półtorej. Regulaminu LOKowskiego nigdy nie widziałeś ? :lol:
Slash

Reklama

Postprzez LukaszS » niedziela, 20 maja 2012, 23:06

Az nie chce sie wierzyc ze to ta sama skala z Gnatem. Super porownanie. Nie brakuje Ci powoli miejsca na polkach? :mrgreen:
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 20 maja 2012, 23:39

spiton napisał(a):Obrazek

Przydałoby się tą fotę zgłosić gdzie trzeba. Znowu ja, czy tym razem dla odmiany ktoś inny? :)

Przy okazji - czy była jakaś okazja kiedy te dwa typy samolotów mogły faktycznie spotkać się na płycie postojowej?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » niedziela, 20 maja 2012, 23:49

Jaho63 napisał(a):Ja osobiście wolę te modele, które im bliżej patrzysz tym mocniej paszczę rozdziewasz. Ale nie znaczy to kurna, że tylko takie modele mają rację bytu!

Janusz, kleje teraz z drucików sondę na dziób. Detal jest mocny. Jak się uda skleić do końca. Poza tym trochę podłubałem tutaj z podwoziem. Ale to są takie rzeczy na które nikt nie zwróci uwagi bo są w cieniu ,-)). I blacha falista w dyszy jest. Ale faktem jest, że jest to ozywanie detalu na użytek całosci.
karambolis8 napisał(a):.....

Karambolis tak to trafnie opisał, że ma u mnie piwo. Niemniej staram się oczywiście wchodzić w detal na ile potrafię. I na ile jest to potrzebne dla całości. Model bez detalu też kiepsko wygląda. Ale wole zrobić na przykład bajerną sondę na dziób, niż bajerne komory podwozia, bo tych drugich tak nie widać i roboty jest 30 razy więcej (chociaż mnie kusiło, bo materiał wyjściowy w zestawie jest świetny a i dokumentacje mam niezłą.

Leszek, zgłoś może jakieś foty z finałowej galerii. Też będą z Gnatem ,-)).
spiton

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 21 maja 2012, 00:39

spiton napisał(a):Janusz, kleje teraz z drucików

Sebastian luz. Dobrze wiesz, że są goście co robią cudne modele, ale wiesz też, że są modele ulepki i na pewno nie chodzi tu o Twoje modele. Nie przejmuj się głosami internetowych trolli, siedzących w kącie i poza wzajemną adoracją czyhających tylko na okazję, żeby kogoś opluć.
Jeżeli chcesz faktycznie zachwytów nad całością, to musisz się sprężyć i próbować sięgnąć poziomu takich Arkadych, no sam wiesz. Ale jeżeli chcesz kleić modele w tym swoim stylu, to musisz się liczyć z jakimiś uwagami. I to wszystko. To jest OK.
Przestanie być OK, jak zaczniesz wmawiać, że to już ten poziom The Best. ;o)
Jest ciekawie, jest co oglądać. Z trollami nie dyskutuj, najlepiej z resztą ignorować i samo się rozejdzie po kościach, bo będą widzieli, że masz to gdzieś, że tego nawet nie czytasz.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » poniedziałek, 21 maja 2012, 00:54

Jestem bardzo krytyczny wobec swojego modelarstwa. Moje model w całości nigdy mi się nie podobają. Co najwyżej podobają mi się niektóre ich zdjęcia. No i niektóre ich fragmenty.
A tu masz sondę z dziobu :
Obrazek
Samolot ogromny a sonda jak na złość malutka ,-))Nie jest idealna ale jest filigranowa ,-)).
Wąsy jeszcze dotnę.
spiton

Postprzez spiton » poniedziałek, 21 maja 2012, 18:46

Sonda z poprzedniego posta już się trochę połamała. Nie przeżyła trzech zderzeń czołowych ,-)) W tym miejscy powinien być bufor jak na kolei ,-)).
A tymczasem dorobiłem druga dysze i obie zamontowałem w samolocie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
spiton

Postprzez dewertus » poniedziałek, 21 maja 2012, 19:57

Przyjedziem, obejżym, ocenim w "realu". Owszem, nieźle się prezentuje, choć nadal uważam, że stateczniki pionowe za mocno utytłałeś, reszta jest OK. ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 21 maja 2012, 21:37

Tak na moje oko to dysze trochę za mało jadą stalą a za dużo popiołem z ognicha. Kierunek ok, tylko brakuje tej "metalowości" w odbiorze.
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez spiton » poniedziałek, 21 maja 2012, 21:54

To wszystko eksperymenty na martwej tkance modelu. Wyszło jak wyszło. Nie będę poprawiał, bo już mam tego ruskiego kloca dosyć. Myślę teraz o czymś bardziej wysmakowanym...F-104... Albo dokończę Kamova Ka 50.
spiton

Postprzez Leszek Szopieray » poniedziałek, 21 maja 2012, 22:03

Patrząc od OCP ku dyszom to do wlotów powietrza jeszcze ujdzie, później to już jest tragedia - blachy osłony silnika - rdza jak jak na wrakach okrętów po kilk/nastu latach leżenia na dnie, na ciemnoszarym na statecznikach pionowych widać mazy pędzlem. Początkowo jakoś to wyglądało, teraz to już rozpacz - wszystkie możliwe brudy eksploatacyjne przejaskrawione na maxa. Wyszło jak wyszło 8-)
Leszek Szopieray

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 21 maja 2012, 22:53

lejgo_inc napisał(a):Przy okazji - czy była jakaś okazja kiedy te dwa typy samolotów mogły faktycznie spotkać się na płycie postojowej?

Indie
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez spiton » poniedziałek, 21 maja 2012, 23:30

lejgo_inc napisał(a):Tak na moje oko to dysze trochę za mało jadą stalą a za dużo popiołem z ognicha. Kierunek ok, tylko brakuje tej "metalowości" w odbiorze.

Dodałem "metalowości" . Miałeś Leszku racje ,-))
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leszek Szopieray napisał(a):Patrząc od OCP ku dyszom to do wlotów powietrza jeszcze ujdzie, później to już jest tragedia - blachy osłony silnika - rdza jak jak na wrakach okrętów po kilk/nastu latach leżenia na dnie, na ciemnoszarym na statecznikach pionowych widać mazy pędzlem. Początkowo jakoś to wyglądało, teraz to już rozpacz - wszystkie możliwe brudy eksploatacyjne przejaskrawione na maxa. Wyszło jak wyszło 8-)

Piszesz w moim wątku, zatem nie wypada Ci nie odpowiedzieć. Nie wiem o co chodzi ? zaczepki jakiejś szukasz ?
Pytam bo nie wiem.

Tak to wygląda w naturalnych wymiarach
Obrazek
Szerokość statecznika u podstawy to +/- 6 cm
Ostatnio edytowano wtorek, 22 maja 2012, 03:58 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez spiton » wtorek, 22 maja 2012, 02:09

Dobra. Skończyłem ten Sowiecki cud techniki.
galeria jest tu viewtopic.php?f=13&t=21424
Obrazek
spiton

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 22 maja 2012, 14:31

heavy metal
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat