porfirion napisał(a):1. Skąd bierze się istnienie short-runów? Czy mają one na celu sprawdzenie popytu na dany zestaw? Dlaczego różnią się one od zestawów produkowanych w dużych nakładach?
porfirion napisał(a): 2. W jaki sposób powstają przepaki? Czy dana firma sprzedaje swoje matryce, opróżnia magazyn starszych wyprasek czy może po prostu licencjonuje je innej firmie? Dlaczego tak trudno zorientować się na temat zestawu będącego przepakiem?

wtryskowych z form stalowych kilkaset tysięcy
piotr dmitruk napisał(a): Kwestia dojścia do tańszych możliwości produkcji (ponoć właśnie opracowanie pudełek i instrukcji jest najdroższe) lub nastawienie na mniejsze lub większe marże.
piotr dmitruk napisał(a):żywicznych do kilkuset

Soris000 napisał(a):Kolejne formy silikonowe robi się(powinno się) z modelu- matki. ...Przy założeniu powyższego, mamy, teoretycznie, nieograniczoną produkcję.

2. W jaki sposób powstają przepaki? Czy dana firma sprzedaje swoje matryce, opróżnia magazyn starszych wyprasek czy może po prostu licencjonuje je innej firmie? Dlaczego tak trudno zorientować się na temat zestawu będącego przepakiem?
6. Czy znane są średnie ilości nakładów zestawów?
Przeglądałem niedawno zdjęcia zestawów A-10 Thunderbolta Academy (~30zł) i Hasegawy (złotych około 100).
5. Dlaczego różnice w jakości poszczególnych zestawów są tak wyraźne i częste?
Innymi słowy: w jaki sposób Airfix jest taki tani?
Grzegorz2107 napisał(a):W technologii żywic też się coś ostatnio zmieniło, bo takie firmy jak Quickboost ( odnoga Airesa? ) tłuką ostre jak brzytwa odlewy i nie widać żadnego rozłażenia się, czy ubytku jakości, przy nakładach szacowanych przeze mnie na tysiące, a nie dziesiątki. U Pavli już tak wesoło nie jest.
Są jeszcze firmy, które zakończyły bankructwem swoją działalność i formy zostały sprzedane firmom w lepszej kondycji.
Taki Airfix nie jest już tym samym Airfixem co kiedyś, ma innego właściciela, ale zachował swoje formy. Nie istniejące już firmy Frog, czy Matchbox można kupić w pudełkach wielu innych firm, z różnych krajów. Losy form są czasem b. burzliwe. Nikt np. nie wie chyba co się stało z formą do PZL P.11c z Hellera, który pojawił się jako Encore jakieś 10 -15 lat temu i zniknął.
Nie wierzę, że to takie same zestawy. Academy jest wzorowana na Hasegawie , jest jakby poprawioną kopią z wgłębnymi liniami. Musiałeś przegapić różnice.
Poza tym jakąś rolę grają koszty produkcji , transportu, ceł...Korea ma umowę o wolnym handlu z UE.
W produkcji są ciągle zestawy, które mają nawet ponad 50 lat i ciągle pokazują się nowe, w różnych technologiach i dokładności. I to chyba główny powód różnic w jakości.
Airfix należy teraz do wielkiego koncernu, który może np. nie uważać za konieczne zarabianie na tym dziale swojej działalności, bo chce np. przejąć rynek, wykosić konkurencję... Ale to moje fantazje. Może po prostu uważają, że lepszy jest mały interes, ale często.
porfirion napisał(a):Sklejałem ostatnio dla relaksu Fokkera E. III Revella i śmiałem się, że wypraski mają datę 1983. Myślałem, że ten wiek to jednak anomalia i stąd tak niska cena (13zł).
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości