nieco przydługi zestaw pytań nt. produkcji modeli

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: nieco przydługi zestaw pytań nt. produkcji modeli

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 23 maja 2012, 08:25

Slash napisał(a):
porfirion napisał(a):Sklejałem ostatnio dla relaksu Fokkera E. III Revella i śmiałem się, że wypraski mają datę 1983. Myślałem, że ten wiek to jednak anomalia i stąd tak niska cena (13zł).

Kup sobie R.E.8 Airfixa. Wypraski z 1953 roku ;o)

Powinno być 1957, w 1953 roku Airfix nie miał w ofercie żadnego modelu do składania poza traktorem Ferguson.
Poza tym wypraski są nowe, to formy pochodzą sprzed kilkudziesięciu lat. ;o)

Parę lat temu wznowiono ich drugi model Gloster Gladiator z 1956 roku i to jest chyba najstarszy zestaw dostępny ciągle na europejskim rynku. Jest jeszcze kilka z lat 50-tych, które były wznawiane w ostatnich latach, już w XXI wieku, np. DH 88, Sunderland, F2B Fighter z 1956 ( wznowiony w tym roku!), Spitfire Mk.X, Zero, Typhoon i parę innych, których wiek zbliża się do emertalnego.
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez erkamo » środa, 23 maja 2012, 12:47

porfirion napisał(a):Faktycznie, rozmieszczenie części nie jest identyczne, choć bardzo podobne. Zapewne to wina mojego braku doświadczenia. Umowa o handlu i "poprawione kopie" brzmią przekonująco, ale czy to znaczy, że Hasegawa robią zestawy niższej jakości?

Modele Hasegawy stawiane są raczej jako wzór do naśladowania. Istnieją oczywiście wyjątki.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 23 maja 2012, 14:57

Modele Hasegawy stawiane są raczej jako wzór do naśladowania. Istnieją oczywiście wyjątki.

Hasegawa też się posiłkowała formami innych firm. Robiące wielkie wrażenie w połowie lat 80-tych Hasegawy, w tym właśnie tego A-10 były w istocie wykonane z form amerykańskiego Minicrafta. Modele zresztą pojawiały się jakiś czas pod podwójną marką Minicraft/Hasegawa, tak samo jak później Academy/Minicraft, gdy powstała współpraca z Koreańczykami. Być może nie ma mowy o tym, że Academy skopiowała model Hasegawy, ale obie firmy korzystały z form Minicrafta za jej zgodą, tyle, że w czasach gdy doszło do współpracy z Koreą, to upgradowano formy na modne wtedy już wklęsłe linie.
Grzegorz2107

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 24 maja 2012, 09:36

Hasegawa ma czasem ciekawe "wyskoki".
Fajnym przykładem jest Spitfire Mk.I.
Zestaw powstał chyba w późnych latach siedemdziesiątych. Wypukły z pilotem zamiast wyposażenia kabiny ale z możliwością wykonania najwcześniejszego , "dwułopacianego" Spitka

Tu jest w pudełku Minicraft/Hasegawa.
Obrazek

a tu w obecnym zestawie z równie wiekowym Meśkiem.

Obrazek

Ten drugi zestaw to niedawna "nowość".
Wydany w jakiejś nieco chorej cenie.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 24 maja 2012, 10:19

Mac Eyka napisał(a):a tu w obecnym zestawie z równie wiekowym Meśkiem.

.

Hasegawa robiła dwa różne Emile. Pakują do tego zestawu ze Spitfire ten starszy zestaw?
Grzegorz2107

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 24 maja 2012, 12:43

W sklepie Moje hobby są fotki wyprasek

Trudno mi jest ocenić czy to stary czy nowy Mesiek.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez erkamo » czwartek, 24 maja 2012, 13:02

Grzegorz2107 napisał(a):

Hasegawa też się posiłkowała formami innych firm. Robiące wielkie wrażenie w połowie lat 80-tych Hasegawy, w tym właśnie tego A-10 były w istocie wykonane z form amerykańskiego Minicrafta. Modele zresztą pojawiały się jakiś czas pod podwójną marką Minicraft/Hasegawa, tak samo jak później Academy/Minicraft, gdy powstała współpraca z Koreańczykami. Być może nie ma mowy o tym, że Academy skopiowała model Hasegawy, ale obie firmy korzystały z form Minicrafta za jej zgodą, tyle, że w czasach gdy doszło do współpracy z Koreą, to upgradowano formy na modne wtedy już wklęsłe linie.

A nie było przypadkiem tak, że model A-10 to oryginalne opracowanie Hasegawy, a Minicraft to jeden z oficjalnych dystrybutorów Hasegawy w USA, w tamtych czasach.
Jestem pewien, że widziałem sporo modeli, które "miały być" z Hasegawy, a na pudełku widniał znaczek Minicraft, czasami Hasegawa/Minicraft.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 24 maja 2012, 14:30

erkamo napisał(a):A nie było przypadkiem tak, że model A-10 to oryginalne opracowanie Hasegawy, a Minicraft to jeden z oficjalnych dystrybutorów Hasegawy w USA, w tamtych czasach.
Jestem pewien, że widziałem sporo modeli, które "miały być" z Hasegawy, a na pudełku widniał znaczek Minicraft, czasami Hasegawa/Minicraft.

Nie wiem jak było z A-10, ale na niektórych modelach Hasegawy widać miejsce na wewnętrznej stronie połówki płata, gdzie wcześniej znajdował się znak firmowy Minicraftu i został po przejęciu form przez Hasegawę sfrezowany dość dokładnie.
Mam oryginalne wypraski F9F z Minicraftu, gdzie taki znaczek jest, a na nowszej edycji Hasegawy już go nie ma.
Grzegorz2107

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje