Honda VFR570R - TAMIYA - 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Honda VFR570R - TAMIYA - 1:12

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 21 maja 2012, 13:38

Rozpoczynam kolejny warsztat. Po raczej nieudanym modelu bolidu F1 powracam do budowy motocykli (znów spitfire będzie odłożony :( ...). Tym razem wybór padł na tytułową Hondę model VFR750R.

Obrazek

Model ma ciekawie rozwiązaną przednią owiewkę. Jest ona odlana z jednego kawałka (nie ma łączenia połówek) i dodatkowo jest z przeźroczystego tworzywa (podobnie spodnia osłona). Istnieje więc kilka warianów wykonania i prezentacji modelu. Od całkowicie przeźroczystego, ukazującego wnętrze, do zupełnie pomalowanego. Ja skłaniam się do połowicznego rozwiązania. Mianowicie lewą stronę (tą po której jest tłumik) chcę pomalować zgodnie ze schematem malowania całości, natomiast prawą zostawić przeźroczystą, ukazującą to co jest pod owiewką. Całość będzie malowana tak jak jest prezentowane na pudełku. Aha... sam model wykonuję bez dodatkowej waloryzacji (PZP - jak cała reszta motorków, które czekają na swoją kolej).
Warsztat nie będzie niestety tak szczegółowy jak to było dotychczas. Myślę, że moje "wypociny" nie wniosą niczego nowego, a co mogłem to już pokazałem w poprzednich modelach, dlatego będę prezentował gotowe podzespoły i elementy.
Nie znaczy to, że nie liczę na Wasze komentarze i uwagi - jak zawsze zresztą.... ;o)

Póki co udało mi się zmontować ramę oraz silnik.
Sama rama ma również ciekawe malowanie, 3/4 patrząc od przodu jest malowane aluminium z połyskiem, natomiast reszta (tył) aluminium matowym. Żeby bardziej zaakcentować tą tonację kolor matowy jest nieznacznie przyciemniony.
Obrazek

Obrazek

Drugim elementem, który już jest w całości gotowy, jest silnik. Tutaj Honda również zastosowała specyficzne malowanie (lub tworzywo na odlew). Kolor silnika to ciemny brąz (prawie szarobrązowy).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wykończeniu tych elementów, silnik powędrował do ramy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tyle na początek, mam nadzieję, że prace będą posuwały się w słusznym tempie i aktualizacje będa częste.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Honda VFR570R - TAMIYA - 1:12

Postprzez DarkWing » wtorek, 22 maja 2012, 12:26

Dzisiaj udało mi się zrobić tylne zawieszenie czyli wahacz oraz łańcuch napędowy wraz z tarczą hamulcową.

Obrazek

Na tarczy hamulcowej były już oryginalnie zaznaczone rowki po klockach hamulcowych. Wystarczyło tylko pomalować i lekko przeszlifować papierkiem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całość zmontowana.
Obrazek

Obrazek

Jutro będzie połączenie z ramą... :D
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » wtorek, 22 maja 2012, 12:56

Idziesz jak burza :) Bardzo mi się ten motorek podoba (mam w składziku) i chyba mnie skusiłeś aby zacząć go składać.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 22 maja 2012, 14:45

Ten łańcuch to da się zamontować jakoś tak żeby pokazać ugięcie? Strasznie jest naprężony/naciągnięty.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez DarkWing » środa, 23 maja 2012, 14:09

TomekWnęk napisał(a):Ten łańcuch to da się zamontować jakoś tak żeby pokazać ugięcie? Strasznie jest naprężony/naciągnięty.

Może by się i dało... ale teraz to chyba już za późno. Boję się żeby nie pękło...zostanie więc tak jak jest.

Dzisiaj malutko, połaczenie ramy z wahaczem

Obrazek

Pojawiły się kalki - na ramę i osłonę łańcucha.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłem sobie również kółka :)
Obrazek

Do wykończenia będą tylko wentyle.
Obrazek

Teraz pracuję nad wydechem....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez daddycustomizer » środa, 23 maja 2012, 15:21

Napis honda jest bardzo niewyraźny i psuje cały efekt.
daddycustomizer

Postprzez DarkWing » piątek, 25 maja 2012, 19:54

daddycustomizer napisał(a):Napis honda jest bardzo niewyraźny i psuje cały efekt.

Napisy będą jeszcze lekko retuszowane, obecnie na zdjęciach nie wyglądają imponujaco raczej z powodu odbicia/załamania światła.

Teraz to co udało się zrobić w ciągu dwóch ostatnich dni...

Kompletny układ wydechowy. W rzeczywistości rury mają odcień bardziej wpadający w brąz niż żółć. Na zdjęciach są ciut za bardzo żółte/złote... Tłumik chromowany Alcladem II
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bak wraz z gaźnikami
Obrazek

Obrazek

Chłodnice
Obrazek

Obrazek

No i wszystko zmontowane w całość
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » czwartek, 31 maja 2012, 08:52

Po małej przerwie ciąg dalszy.
Przednie zawieszenie, niestety już zmontowane - zapomniałem porobić zdjęcia w czasie "produkcji :oops:

Obrazek

Obrazek

Rury teleskopów są oklejone folią alu.
Obrazek

Obrazek

Kierownica jest w tym modelu odlana w jednym kawałku. Półka, manetki, klamki... wszytsko dostajemy od razu w całości. Jak widać póki co tylko półka jest pomalowana na aluminium, pozostaje mi jeszcze wykończenie reszty. Zbiorniczki na biało, klamki srebrne i czarny mat na manetki.
Ślad pośrodku opony to nie szew, tam jest rowek :).
Tarcze hamulcowe w rzeczywistości troszkę mniej błyszczą, na zdjęciach mocno odblaskuje światło doświetlające kard.
Niedługo montaż i zabieram się za panele :D.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez klajus » czwartek, 31 maja 2012, 09:28

Nie pamiętam czy już to pisałem ale lubię te Twoje solidne warsztaty krok po kroku.
Chyba niedługo spróbuję takiej taktyki na Dukacie 888...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez powerpablo » czwartek, 31 maja 2012, 19:15

No Sławek pięknie Ci to wychodzi.
Jedziesz z tymi motorkami....ale mam nadzieje, że faktycznie jeszcze wyretuszujesz ten napis HONDA.
Reszta bomba.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez DarkWing » czwartek, 31 maja 2012, 19:33

Nie pisałem ...? :D Napisy są już wyretuszowane. Będą widoczne przy okazji następnych zdjęć...
No i dzięki za pochwały.... ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » czwartek, 31 maja 2012, 21:26

Podoba mi się Twój zapał i podejście - obawiam się jednak z każdym warsztatem, że zaczynasz trochę "iść na ilość", a nie na jakość, co nie zbyt dobrze wróży na przyszłość - bolid był chyba tego dobrym przykładem. W tym modelu zdecydowanie do poprawy felgi - wyglądają jakby w ogóle nie były obrobione i nawet pomalowane - nie wiem skąd ten efekt. O napisie Honda nie będę niepotrzebnie powtarzał po kolegach, no i zdjęcia - w poprzednich warsztatach - nawet tych konkursowych, gdzie jednak były ograniczenia czasowe - były ładniejsze.
WestBikers

Postprzez DarkWing » piątek, 1 czerwca 2012, 07:28

No cóż... napis jak już wspominałem poprawiony. Co do felg... hmm... tu nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :?: . Są dokładnie obrobione, nie mają szwów i są pomalowane na biały połysk. Jak wiadomo biały jest raczej ciężkim kolorem do fotografowania - w szczególności z zestawieniem innych ciemnych kolorów (opona).
Przyznaję jednak rację do do zdjęć.... :(. Nie mam aktualnie pod ręką statywu więc radzę sobie z aparatem jak mogę (trzymany w ręku na prowizorycznej podstawce). Dlatego pewnie brakuje im troszkę ostrości co psuje ogólne wrażenia ale już w przyszłym tygodniu wraca do mnie statyw więc będzie lepiej... :P
Ogólne moje wrażenie co do motorku jest takie same jak w poprzednich, a na pewno nie jest wykonany gorzej.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 1 czerwca 2012, 07:44

WestBikers napisał(a): W tym modelu zdecydowanie do poprawy felgi - wyglądają jakby w ogóle nie były obrobione i nawet pomalowane - nie wiem skąd ten efekt.

Wash, wash!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez DarkWing » piątek, 1 czerwca 2012, 07:59

No wiem... ale jakoś mi się to nie widzi.... :-/
Motorek mało używany, świeżo umyty i zadbany. Dlatego uważam, że nie ma potrzeby paćkać felg... powiedzmy, że nie mają jeszcze żadnych ubytków, wżerów itp... :P. Na żywca efekt wizualny jest bardziej niż zadowalający, więc zostawiam jak jest :roll: .
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat