Witam !
Spiton napisał
spiton napisał(a):Piach nie jest cieniowany. Istnieją tylko dwie jego barwy. sucha i mokra.
Zgadzam się, ale... . Nie mogę teraz wstawić zdjęć, więc podsyłam tylko linka, który do końca nie oddaje tego o co mi chodzi, ale może Koledzy pamiętają ten czołg z innych zdjęć.
http://www.pacificwrecks.com/tank/type9 ... kings.htmlPrzeglądając fotki tego pojazdu na zbliżeniach widać, że zabarwienie piasku, to nie tylko efekt jego "wilgotności". Coś tam musiało się dziać, ze przy pojeżdzie piasek jest ciemniejszy i to dość wyraźnie. Mogę zrobić całość w tym samym kolorze, tylko nie wiem czy jak wyleję wodę, to będzie pod nią ciemniej? Wydaje mi się, ze nie i ten efekt "mokrości" da się uzyskać tylko przez podmalowanie piasku.
Rollingstones napisał
rollingstones napisał(a):Piach spróbuj zrobić z piasku do szynszyli zmieszanego z pigmentem sand. Dorzuć do tej mieszanki jakieś części powysychanych palm po mielonych i poklej na vikol
Sebastian właśnie prawie tak zrobiłem. Piasek to ten od szynszyli. Następnie mocno rozwodnionymi Vallejo pomalowany i na koniec potraktowany pigmentami. Muszę pouzupełnieć jeszcze braki przy czołgu i potem całość jeszcze raz przemaluję, tak aby uzyskać bardziej jednolitą całość, zgodnie z Waszymi sugestiami. Muszę jeszcze dodać trochę "śmieci" i troszeczkę trawy. Może wieczorem wstawię zdjęcia tego Chi-ha. A... i jeszcze jedno. Poprawiłem te pigmenty.