Para dyżurna.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Para dyżurna.

Postprzez Bartosz Piotrowski » piątek, 25 maja 2012, 19:25

Witam,

Wiecie jaką kombinacje podwieszeń mają nasze F-16 i Migi-29 będące w gotowości jako para dyżurna ?

Pozdrawiam
Bartek
Bartosz Piotrowski

Reklama

Re: Para dyżurna.

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 25 maja 2012, 22:00

AIM-9X i R-60
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Bartosz Piotrowski » piątek, 25 maja 2012, 22:09

Jacek Bzunek napisał(a):AIM-9X i R-60

To to ja wiem. Chodzi mi ile sztuk + czy ze zbiornikami podzwieszanymi czy nie.
Bartosz Piotrowski

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 25 maja 2012, 22:16

Nie ma reguły, tak samo jak w przypadku Sniperów. Co do MiGów to poszukaj zdjęć z wycieczki na Litwę a pewnie za chwilę pojawią się zdjęcia F-16 z Alaski.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Bartosz Piotrowski » piątek, 25 maja 2012, 22:21

Jacek Bzunek napisał(a):Nie ma reguły, tak samo jak w przypadku Sniperów. Co do MiGów to poszukaj zdjęć z wycieczki na Litwę a pewnie za chwilę pojawią się zdjęcia F-16 z Alaski.

Dzięki za odpowiedź.
Bartosz Piotrowski

Postprzez nobie1973 » sobota, 26 maja 2012, 00:54

Jeśli chodzi o MiG-i 29 to stosowane są zestawy złożone z 2 x R-60, 2 x R-73 i podkadłubowy zbiornik paliwa. Rakiety mogą być również podwieszone w zestawie: tylko 2 x R-60 lub tylko 2 x R-73. Nie są stosowane obecnie rakiety R-27.
Przykładowe zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o nasze F-16 to stosowany jest zestaw 2 x AIM-9X i 2 x AIM-120C-5 i podkadłubowy zbiornik paliwa.
Przykładowe zdjęcie:

Obrazek
nobie1973

Postprzez Bartosz Piotrowski » sobota, 26 maja 2012, 08:24

Jeśli chodzi o nasze F-16 to stosowany jest zestaw 2 x AIM-9X i 2 x AIM-120C-5 i podkadłubowy zbiornik paliwa.
Przykładowe zdjęcie:

Czy są inne kombinacje w przypadku F-16 ?
Bartosz Piotrowski

Postprzez young » sobota, 26 maja 2012, 10:55

Ja mam jedno(!) zdjęcie pary dyżurnej F-16 i jest na niej AIM-9x + Sniper + zbiorniki podskrzydłowe ;o)
Nobie jesteś pewien tych AIM-120? Nigdy o ich wykorzystywaniu w tym celu nie słyszałem. Wydaje mi się to dziwne, ze względu na parametry rakiety (zasięg), czy aż tak niezbędna jest do tego typu misji?
young

Postprzez nobie1973 » sobota, 26 maja 2012, 16:34

young napisał(a):Ja mam jedno(!) zdjęcie pary dyżurnej F-16 i jest na niej AIM-9x + Sniper + zbiorniki podskrzydłowe ;o)

Tak, zgadza się taki zestaw jest używany na 100 % w Łasku. AIM-9X są podwieszane na końcówkach skrzydeł, a jeśli samolot ma zbiorniki konforemne to nie są podwieszane zbiorniki dodatkowe podskrzydłowe. Jak się uda to postaram się wrzucić jakąś fotkę później… ;o) .
nobie1973

Postprzez Bartosz Piotrowski » sobota, 26 maja 2012, 19:14

nobie1973 napisał(a):
young napisał(a):Ja mam jedno(!) zdjęcie pary dyżurnej F-16 i jest na niej AIM-9x + Sniper + zbiorniki podskrzydłowe ;o)

Tak, zgadza się taki zestaw jest używany na 100 % w Łasku. AIM-9X są podwieszane na końcówkach skrzydeł, a jeśli samolot ma zbiorniki konforemne to nie są podwieszane zbiorniki dodatkowe podskrzydłowe. Jak się uda to postaram się wrzucić jakąś fotkę później… ;o) .

A nie jest tak że nasze przenoszą na koncówkach skrzydeł zawsze AIM-120, a AIM-9 są zawsze przenoszone pod skrzydłami ?
Bartosz Piotrowski

Postprzez young » sobota, 26 maja 2012, 20:54

Czy zawsze to nie napiszę, ale sam nie widziałem nigdy naszych z AIM-9X na końcówkach skrzydeł. Na wspomnianym zdjęciu są pod skrzydłami.
Czy teoretycznie możliwe jest zawieszenie ich na końcach skrzydeł? Pewnie tak, choć AIM-120 polepszają właściwości... związane z flatterem? Tu już bez literatury nie chcę przesądzać...
young

Postprzez mirage3 » sobota, 26 maja 2012, 21:30

young napisał(a):Czy zawsze to nie napiszę, ale sam nie widziałem nigdy naszych z AIM-9X na końcówkach skrzydeł. Na wspomnianym zdjęciu są pod skrzydłami.
Czy teoretycznie możliwe jest zawieszenie ich na końcach skrzydeł? Pewnie tak, choć AIM-120 polepszają właściwości... związane z flatterem? Tu już bez literatury nie chcę przesądzać...

Dokładnie tak jak piszesz, zdaje się, że są to tzw. "masy przeciw flatterowe" czy jakoś tak ;o)
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Bartosz Piotrowski » niedziela, 27 maja 2012, 01:19

mirage3 napisał(a):
young napisał(a):Czy zawsze to nie napiszę, ale sam nie widziałem nigdy naszych z AIM-9X na końcówkach skrzydeł. Na wspomnianym zdjęciu są pod skrzydłami.

Dokładnie tak jak piszesz, zdaje się, że są to tzw. "masy przeciw flatterowe" czy jakoś tak ;o)

Znalazłem dwa zdjęcia gdzie nasze F-16 mają AIM-9 podwieszone na końcach skrzydeł. Jednak zdjęcia pochodzą prawdopodobnie z testów uzbrojenia w USA. Więc w Polsce latają prawdopodobnie tak jak pisałem wcześniej.

Interesująca pozostaje jeszcze kwestia zbiorników podwieszanych - tutaj kombinacji jest sporo.
Bartosz Piotrowski

Postprzez Niemrawy » niedziela, 27 maja 2012, 16:37

Trochę trudno uwierzyć, że rakiety na końcach skrzydeł miałyby spełniać funkcję mas przeciwflatterowych. Samolot nie zawsze z nimi lata więc co wtedy? Flatter murowany? Albo samolot ma wtedy jakieś ograniczenia w manewrowości? Nie sądzę, żeby hamerykanie zastosowali tak prymitywne rozwiązanie w swojej konstrukcji.
Mogę się mylić ale logika przemawia przeciwko takiemu postrzeganiu umiejscowienia rakiet.
Niemrawy

Postprzez Slash » niedziela, 27 maja 2012, 16:49

Jakby nie było to F-16 jest jednak samolotem głównie bojowym i najczęściej pewnie lata z takim właśnie ładunkiem, szczególnie, gdy oczekuje się możliwie najbojowszego zachowania w powietrzu. Flatter jak flatter, ale ze względu choćby na to zjawisko, większość samolotów przenoszących coś tam pod skrzydłami/kadłubem ma inny zakres dopuszczalnych parametrów lotu.
Slash

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste