Grzegorz2107 napisał(a):fragles napisał(a):Slash napisał(a):Ja maluję modele drogimi azjatyckimi farbami(...). Kupiłem w pewnym, szeroko reklamowanym na tym forum sklepie modelarskim farbę Matt Russian Blue
Jak się okazało, zamiast blue maluje raczej na green.
Prosta sprawa. Albo zbyt mało thinnera dodałeś i w związku z tym malowałeś skondensowanymi barwnikami, albo przed rozcieńczaniem nie ująłeś z farby pigmentu yellow. Wszyscy wiedzą, że zielona farba składa się z barwnika blue i barwnika yellow w odpowiednich proporcjach do nazwy farby. Wszyscy znawcy drogich azjatyckich farb wiedzą, że do malowania tą farbą modeli w skali 1:72 (efekt skali) należy ująć z farby 32% barwnika yellow i zostanie bardziej blue.
[Dajesz czadu!]
Zgadzam się tylko z tym, że Slash daje czadu, reszta to.....ciach autocenzura.
Ale dlaczego, Grzesiu? Merytoryczną część wypowiedzi potraktowałeś cenzuralnie, nie dając żadnego uzasadnienia dla swojej tezy, natomiast do nieistotnej części dygresyjnej odniosłeś się z szacunkiem. Co Ci daje prawo do takiego stanowiska? Przecież wiesz co to ekstrakcja. Potrafisz też dokonywać obliczeń matematycznych. Chromatografia też zapewne nie jest Ci obca. Więc dlaczego tak twierdzisz?
Ja mam umysł ścisły, inżynierski, lubię jasne i policzalne uzasadnienia, a nie jakieś tam mickiewiczowskie, poetycko wydestylowane 40% i jeszcze 4.
Czyż nie jest tak (to chromatografia):
niebieski + żółty = zielony
czyli
zielony – żółty = niebieski?
Czyli wystarczy usunąć z zielonego żółty (to ekstrakcja) i jest w efekcie niebieski. Tak?
Teraz tylko trzeba dokonać stosownych obliczeń ile tego żółtego usunąć, dla uzyskania pożądanego efektu. I tu przychodzi nam w sukurs matematyka:
Jeśli skala byłaby 1:1, czyli 1 (bo 1 : 1 = 1), to mamy wartość 100%. Nieprawdaż?
Ale skala jest 1:72, więc dokonujemy prostego obliczenia:
100 – 72 = 28
Teraz musimy też uwzględnić metalową puszkę i metalowe wieczko opakowania farby:
- metalowa puszka – 3,
- metalowe wieczko – 1,
co daje sumarycznie 3 + 1 = 4
(przyjmujemy wagowo; nawet jeśli przyjąć, że puszka to 3,5, a wieczko to 0,5, to i tak suma wyjdzie 3,5 + 0,5 = 4; zawsze wychodzi 4).
A teraz policzmy:
- wynik obliczenia skali bez korekty – 28
- wynik obliczenia korygującego z rodzaju opakowania – 4
czyli
28 + 4 = 32
Dla przejrzystości używałem wartości niemianowanych, ale każdy rozumie, że chodzi o %. Zatem, podsumowując, uzyskujemy prawidłowy wynik 32% żółtego barwnika do ujęcia (usunięcia, ekstrakcji) z farby.
(W poprzednim poście używałem zagranicznych nazw yellow, blue, thinner, żeby pokazać, że nie są mi obce i się znam.)