Wittmana Tygrysy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Wittmana Tygrysy

Postprzez ams » poniedziałek, 28 maja 2012, 22:28

Witam szanownych forumowiczów.

Proszę o pomoc w kwestii merytorycznej dotyczącej tygrysów Wittmana.

Nie wnikając w światopogląd w/w zamiaruje wykonać wszystkie wozy jakimi się rozbijał. Mam w związku z tym kilka pytań. Może znajdzie się ktoś kto rozwieje moje wątpliwości. Ale do rzeczy....

1. W jednym czy w dwóch opracowaniach w sieci natknąłem się na fotkę Tigra #411 i informacje, że był to pierwszy jakim jeździł w/w. Być może tylko dostarczył go na front z fabryki. (w pozostałych publikacjach nie ma o tym wzmianki). Czy ktoś coś o tym wie?

2. We wszystkich praktycznie opracowaniach (z wyjątkiem tych o których wspomniałem wyżej) jako pierwszy wymieniany jest Tigr #1331 jakiego używał w trakcie op. Cytadela. I tu moje pytanie: jakiego typu był zasobnik wieżowy (starszy - równoległy z listwami mocującymi i podcięciami w bokach, czy nowego typu). Czy wieża tego wozu była wyposażona w zapasowe ogniwa gąsek, czy też nie? Wszelkie materiały jakie udało mi się odszukać pokazują oba warianty (oczywiście nie jednocześnie).

3. #S21 - i tu już prawdziwe "kredki". To następny po #1331 Tygrys (z tego co wyczytałem wóz #S04 i wszystkie fotki Wittmana z załoga w okolicach tego czołgu to raczej produkcja propagandowa). Czy ktoś spotkał się z jakimkolwiek zdjęciem lub chociaż rysunkiem tego Tigra?

Pozostałe wozy: #205, #212, #222 i #007 to raczej jasna sprawa.

Proszę o pomoc!
...i z góry dziękuję.
ams

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Wittmana Tygrysy

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 28 maja 2012, 23:38

Ad 1. - "411" nie była nigdy jego czołgiem tylko -Ostuf. Waldemara Schütza. W wtedy dowodził Pz.III "4L1"
Ad 2. -"1331" :arrow: możesz zgadywać, nie ma żadnej fotki tego czołgu
Ad 3. "S21" jak wyżej nie ma żadnej fotki tego czołgu, faktycznie "S04" był wozem zastępcy dowódcy kompanii, a W nim nie był
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste