pik napisał(a):Zestawy Arii/LS mimo swojego wieku (pochodzą z lat 60-ych) mają naprawdę pewien urok i sklejając jakiś czas temu Peggy / Nell też byłem ogólnie miło zaskoczony. Z tym, że niektóre zestawy są w skali 1/75 i tak chyba jest w przypadku Dinaha...
No więc właśnie niekoniecznie

Z okazji pojawienia się grupowego projektu NOC ostatnio wziąłem w łapy ten zestaw Arii i myśląc o nim tak jak Ty czyli że jest w mniejszej skali, postanowiłem go porównać do modelu dinaha z Hasegawy, który jak mniemam jest raczej poprawny wymiarowo. Jak bardzo się ucieszyłem po tym porównaniu to tylko ja wiem

Modele są praktycznie takie same jeśli chodzi o wymiary podstawowe (kadłub/skrzydła) Arii ma troszkę dłuższy kadłub, ale mogą być różnice bo model Hasegawy to wersja podstawowa Dinaha Ki 46 II (rozpoznawcza). Wcześniej miałem zamiar się pozbyć modelu Arii ale po tym porównaniu stwierdziłem że zostawiam...
Co do modelu kolegi.... to bardzo fajny. Ma tylko drobne mankamenty. Nie wiem czy do poprawienia.... Ze zdjęcia widać że skos działka jest za duży (to da się poprawić), poza tym koła w zestawie Arii są trochę za duże, dodatkowo łopaty śmigła (co również widać na zdjęciu oryginału) są zbyt wąskie. Ta wersja Dinaha miała łopaty krótsze szersze i zaokrąglone, takie jak w samolotach Ki 100.