L-60 Brigadyr

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

L-60 Brigadyr

Postprzez wasilewskiadam » niedziela, 29 kwietnia 2012, 14:14

Witam
Powoli robię przymiarki do tej maszyny, malowanie pudełkowe SP-FXA i..........
Intryguje mnie sposób przewożenia chorych. w jaki sposób "pakowano" ich do samolotu.
Z tego co widać na zdjeciach tylna częśc oszklenia jest usunieta/zamalowana?
Nie udało mi sie znalezć w necie odpowiedzi na moje(mozliwe ze bardzo proste ) pytania
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Reklama

Re: L-60 Brigadyr

Postprzez Artek82 » niedziela, 29 kwietnia 2012, 20:00

Adam, ta właśnie zamalowana tylna część kabiny była podnoszona do góry, co umożliwiało "pakowanie" chorego na noszach od zadniej strony :D Było to ponoć bardzo nie wygodne, ale gdzieś czytałem że tam ponoć była opcja nawet pakowania dwóch chorych na noszach, jeden nad drugim :shock: Poszperam w książce "Polskie Lotnictwo Sanitarne 1955-2005" bo coś mi się pamięta że tam jakaś fotka była z podniesionym tym elementem. A temat zacny i będę obserwował bo tez się do niego przymierzam ;o)
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez Fazzy » piątek, 18 maja 2012, 18:25

Temat bardzo dobry :) Pacjenci "pakowani" byli w tylnej części kadłuba przez podnoszoną klapę, nosze parciane. FXA miał dwa malowania przed i po remontowe. Które wybierasz?
Fazzy

Postprzez Artek82 » środa, 30 maja 2012, 22:02

Mój skaner nie chce współpracować więc fotka FXA będzie później :( ale na niemieckim forum znalazłem taką ciekawostkę na której widać FXB i jak sie powiększy to nawet widać że tylna kopułka kabiny była podnoszona do góry i nawet dzielona jeszcze. Może się przyda ;o)
Obrazek
Jak dla mnie to unikatowe foto, bo nie widziałem jeszcze fotki FXB :shock:
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez Fazzy » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 15:31

Mogę polecić w tym temacie Książeczkę Katalog wydaną na 120 Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego. Dostępna w sklepiku Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie. Jest tam zdjęcie przed remontowe SP-FXA, jak i wiele samolotów i śmigłowców sanitarnych używanych przez krakowski ZLS ;)

http://www.mimk.com.pl/czytaj/publikacje-dostepne-w-muzeum-inzynierii-miejskiej/60.html
Fazzy

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste