SPAD XIII by Revell 1/28

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SPAD XIII by Revell 1/28

Postprzez Phantom » sobota, 2 czerwca 2012, 15:14

Witam. Zaczynam "walkę" z takim oto modelem in box http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=21165. Model stareńki, ale wznawiany przez Revell-a. Nie powala na kolana detalowaniem, jak na tą skalę, prościej mówiąc taka zabawka. Jakość wyprasek też nie najlepsza, dużo nadlewek i bardzo widoczne ślady po wypychaczach (masę szpachlowania i szlifowania).
Planuję go zrobić w malowaniu asa lotnictwa francuskiego Sous Lieutenant Arthur Marie Marcel Coadou - Spa 88

Obrazek

Z którego roku są matryce widać na załączonym zdjęciu.

Obrazek

Na początek detale silnika Hispano-Suiza 8 Ba, wydaje mi się że dość dokładnie odwzorowane.

Obrazek
Phantom

Reklama

Re: SPAD XIII by Revell 1/28

Postprzez DUDE » sobota, 2 czerwca 2012, 16:16

Ciekawe, ciekawe, a może byś się pokusił na polaczka? Zadanie zaiste trudne, bo ciężko z numeracją boczną na tą skale, ale to takie moje wywody tylko..
Będę śledził poczynania

pozdrawiam,

D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » sobota, 2 czerwca 2012, 17:32

Będę tu wpadał, zapowiada się ciekawie.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Phantom » niedziela, 3 czerwca 2012, 10:47

DUDE napisał(a):Ciekawe, ciekawe, a może byś się pokusił na polaczka? ....

Kusi mnie żeby tak zrobić, na razie jest jeszcze czas co do wyboru malowania.
Phantom

Postprzez xmald » niedziela, 3 czerwca 2012, 10:48

Phantom fajnie, że się za kolejnego szmatopłata zabrałeś. Model widziałem już w wątku Chwalmy się. Ta skala pozwala na dużą ilość zabawy z detalami, choć model faktycznie stareńki. Pewnie dasz radę zrobić z niego coś eleganckiego. Z resztą o ile pamięć mnie nie myli to z jednym Szpadlem już walczyłeś i efekt był na prawdę fajny. Będzie to zdecydowanie jeden z najpilniej oglądanych przeze mnie wątków.Powodzenia!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » wtorek, 5 czerwca 2012, 14:50

xmald napisał(a): Z resztą o ile pamięć mnie nie myli to z jednym Szpadlem już walczyłeś i efekt był na prawdę fajny.

Efekt końcowy był mizerny, tak że, do galerii się nie nadawał.

Pomalutku robi się dalej. Modelik stary i bardzo ubogi w detale, więc trzeba samemu kombinować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trzeba będzie podorabiać trochę detali, naciągi, magneto na prawej burcie, busolę na lewej i parę innych pierdółek.

Za to silnik ładnie z detalowany, ale i tak nie będzie go widać. Na razie wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Fotel pilota, deska z zegarami też nie bardzo odpowiada realiom, no cóż, tak to kiedyś projektowano.

Obrazek
Phantom

Postprzez xmald » środa, 6 czerwca 2012, 14:05

Phantom idzie fajnie. Silnik mi się podoba, choć trochę bym go zużył. Z tą deską z przyrządami trochę pokombinuj. Teraz nie wygląda dobrze. W tej skali możesz poszaleć. Zetnij te gluty i wrzuć swoje zegary... Trzymam kciuki. A twój SPAD w 1:48 był moim zdaniem całkiem fajny i możesz sobie mówić co chcesz zasługiwał na galerię!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez zbigniew_drabarek » środa, 6 czerwca 2012, 16:37

Revell zrobil szacher-macher z datami na wypraskach. Ja mam takiego samego z data 1976.Ciekawe po jakiego grzyba go "odmladzali"?
zbigniew_drabarek

Postprzez Phantom » środa, 6 czerwca 2012, 20:27

Nad silnikiem jeszcze pracuje, tylko to "zużywanie" nie za bardzo mi wychodzi. Niestety jedni mają talent, inni muszą się męczyć i tak nie wychodzi :) Ta deska to faktycznie "gluty", trzeba będzie przerobić .

zbigniew_drabarek napisał(a):Revell zrobil szacher-macher z datami na wypraskach. Ja mam takiego samego z data 1976.Ciekawe po jakiego grzyba go "odmladzali"?

Pewnie w 81r zrobili nowe formy .
Phantom

Postprzez Phantom » czwartek, 7 czerwca 2012, 16:00

Popracowałem trochę nad silnikiem i nad burtami. Dorobiłem magneto i busolę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Phantom

Postprzez xmald » piątek, 8 czerwca 2012, 09:40

Tak jak pisałem na początku będę tu częstym gościem. Mam nadzieję, że nie znienawidzisz mnie za to :) magneto i busola wyglądają dobrze. Naciągnij ten naciąg na lewej połówce kadłuba. Będziesz przecierał to płótno pastelami? Fajnie wychodzi moim zdaniem efekt płótna jeśli na bazowym kolorze przetrzesz pędzelkiem najpierw jakimś odcieniem brązu, potem żółć a następnie patyczek higieniczny delikatnie zmoczony i przy jego pomocy mieszasz to razem już na modelu.Idzie dobrze!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » sobota, 9 czerwca 2012, 08:58

xmald napisał(a):Fajnie wychodzi moim zdaniem efekt płótna jeśli na bazowym kolorze przetrzesz pędzelkiem najpierw jakimś odcieniem brązu, potem żółć a następnie patyczek higieniczny delikatnie zmoczony i przy jego pomocy mieszasz to razem już na modelu.Idzie dobrze!

Dzięki za podpowiedz. Spróbuję coś z tym płótnem zrobić. Na razie to ja jestem "świeżak"i mój warsztat jest jeszcze ubogi, więc pastele dopiero będę musiał "zorganizować".
Phantom

Postprzez Phantom » wtorek, 12 czerwca 2012, 15:53

Kabina prawie na ukończeniu, jeszcze zostało posiedzieć nad deską .

Obrazek
Phantom

Postprzez Phantom » czwartek, 14 czerwca 2012, 16:47

Pomału zaczyna wyglądać jak samolot .

Obrazek
Phantom

Postprzez xmald » czwartek, 14 czerwca 2012, 18:56

Kabina wygląda fajnie. Całkiem "bojowo". Te pasy już były czy sam je dorabiałeś? Z jakiego materiału? Już o tym wspominałem chyba dodaj mu cięgła od orczyka i drążka, bo pilot nie będzie mógł nim sterować;) Idziesz jak burza!
xmald

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat