przez portalus » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 21:24
Postanowiłem go sobie złożyć - na pełnym luzie. Kolor, jeśli dostanę w mieszalni to Arancio Argos - jeśli nie to sam cos urobię. Na razie dłubię sobie panel po panelu karoserii.
Kupiłem sobie kolorek. Niestety ten odcień występuje tylko w palecie wodnej. Oznaczenie 3CT, chociaż jest to 2CT + werniks. Kolor na razie wyszedł ciekawie, nie widziałem na żywo auta w takim odcieniu - mam nadzieję, że po werniksie będzie jeszcze lepiej. Na zdjęciach chyba nie ma szans pokazać tej barwy. Podobno jest to najdroższy odcień jaki mieszali, zawiera najdroższe komponenty.
przez portalus » niedziela, 10 czerwca 2012, 21:51
Te wodne jak dla mnie z lekko upośledzonym zmysłem powonienia są prawie bezwonne. Czym je rozcieńczać to nie wiem i nie pytałem bo dostaję je gotowe do malowania z pistoletu - jak się dowiem to dam znać bo ja bym je pod aero jeszcze trochę rozrzedził. Krycie w stosunku do nitro mają chyba gorsze ale to kwestia przyzwyczajenia. Po ten konkretny kolor zalecany jest podkład 3 - odcień taki dość jasny popiel, zmieszałem Gunze S1200 i Base White 1:1. Podkład 5 to np taki prawie czysty S1200. Siknąłem właśnie kastę bezbarwnym 2K - postaram się wkrótce wrzucić zdjęcia i sam jestem ciekaw jak ten kolor prezentuje się na słońcu.
Kod znalazłem w sieci - okazało się, że nazwa a kod, który znalazłem nie trybią - dobrałem po nazwie. Poszedłem do znajomego co ma mieszalnię i jest lakiernikiem i mi go dorobił w najmniejsze dostępnej objętości.
przez portalus » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 20:29
Odcień jak na Punto to to nie jest - trudno go uchwycić na zdjęciach, oryginał też ma różne nasycenie jak się ogląda zdjęcia w sieci. Już jest wyszlifowany, teraz polerka.
Już zrobiony - w łikend postaram się zamieścić galerię końcową. Aktualizacji nie było bo jakoś tak wyszło, że codziennie dłubałem coś tam po jednym elemencie i jakoś tak się rozmyło. W krótkim podsumowaniu model oceniam na 6/10 - ma kilka pułapek i bezsensownych rozwiązań