SU-15UM Trumpeter 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SU-15UM Trumpeter 1:72

Postprzez Modelarz » środa, 6 czerwca 2012, 21:20

Nieee...a zawartość tego pustego pylonu to gdzie ? W koreańskim Boeingu ?
Poza tym mój model to wersja szkolna, 2-miejscowa. Chcę ukraińskiego zrobić - mam fajne godła w zestawowych kalkomaniach.

Skończę czołg (już niebawem) i wracam !

P.S. Robiłem próby Alclada, jest super ! Próbowałem go też lekko zabarwić (pod ewentualne zróżnicowanie paneli) - trzeba uważać żeby za dużo koloru nie dolać. Jakie macie doświadczenia w barwieniu Alcladów ? Ja krople Tamiyi dolałem... a może jakąś emalię ? Z czym lepiej się miesza ?
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 7 czerwca 2012, 00:08

Lepiej zastosować kilka Alcladów, od white do dark, i ewentualnie je mieszac. Domieszki innych farb mogą powodować utratę "metaliczności"
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 09:12

Masz rację, im wyraźniejsza różnica odcienia tym gorzej, czyli odpada.
Na razie dokupywanie Alcladów nie wchodzi w rachubę - musiałbym potem kupić kolejnego odrzutowca żeby je zużyć a nie jestem pewien czy tego chcę :P

Ale na szczęście:
Obrazek

Będzie jednolity.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez LukaszS » wtorek, 12 czerwca 2012, 01:42

Modelarz napisał(a):Będzie jednolity.

Jestes pewien ze chcesz zeby byl 'nudny'?
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Modelarz » piątek, 15 czerwca 2012, 15:17

Robię !

Ciężka przeprawa się szykuje. Szlifowanie, jakieś zapadliny, wypukłe linie, szlifowanie, szczeliny, szpachlowanie, szlifowanie... no ? i na co mi to było ?

Obrazek
Obrazek

Dobrze, że można wetknąć wnętrze do sklejonego kadłuba, tak mi wygodniej, musiałbym zaczynać od kokpitu. A propos, taki żarcik:

Obrazek

Tak, to są tablice przyrządów według Trumpetera. Może piloci faktycznie takie mieli i kredą rysowali (we wczesnych wersjach) albo to jakieś panele dotykowe. Zrobili chałę i myślą, że żywiczny kokpit kupię. Figa !

LukaszS napisał(a):Jesteś pewien ze chcesz żeby był 'nudny'?

Ciekawe to są czołgi. ( :P )
Może będę musiał robić łaciatego jak mi linie podziału poznikają od szlifowania.
Modelarz

Postprzez Modelarz » wtorek, 19 czerwca 2012, 15:41

Pewno jesteście ciekawi co dalej z tym moim odrzutowcem. Otóż... szlifuję.

Obrazek
Obrazek

Coś okropnego :->
Modelarz

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 19 czerwca 2012, 22:46

Już się zastanawiałem, czy może ktoś by to robił odpłatnie? I tak wydajemy na to hobby nieproporcjonalne ilości pieniędzy - żywice, blaszki, supermetaliki, toczone rurki pitota i dedykowane stojaczki pod pędzelki.
Wysyłało by się sklejone części do oszpachlowania, wyszlifowania, przetrasowania, umówiona suma $$ magicznym sposobem przechodzi z jednego konta na drugie, kilka dni na realizację i w paczce przychodzi gładki model z którym można kontynuoować zabawę.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Modelarz » środa, 20 czerwca 2012, 13:34

Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Sam mógłbym się tym komercyjnie zająć... tylko musiałbym wejść w spółkę z kimś kto będzie po mnie przywracał linie podziału.
Modelarz

Postprzez LukaszS » środa, 20 czerwca 2012, 13:40

Modelarz napisał(a):Myślę, że to bardzo dobry pomysł. Sam mógłbym się tym komercyjnie zająć... tylko musiałbym wejść w spółkę z kimś kto będzie po mnie przywracał linie podziału.

Zaoferuj kontrakt temu gostkowi: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=TP09912 ;o)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Modelarz » środa, 20 czerwca 2012, 13:49

Tak... pojadę tym pazurem za daleko i znowu będę musiał szpachlować i szlifować :D
No dobra, koniec żartów, c.d.n.
Modelarz

Postprzez spiton » środa, 20 czerwca 2012, 15:00

Modelarz rób ten model do jasnej ... bo mnie ciekawość zżera !!,-))
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat