AK Interactive - Heavy Chipping, Worn Effects - test

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: AK Interactive - Heavy Chipping, Worn Effects - test

Postprzez Vis13 » sobota, 4 lutego 2012, 13:46

Nie, ale przy okazji kolejnych malowań test jest do wykonania.
Vis13

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Przemysław Szymczyk » sobota, 4 lutego 2012, 14:38

Vis13 napisał(a):Zapomniałem dodać, jeżeli kogoś interesuje. Na zdjęciu spodnia warstwa farby to Vallejo kładzione na podkład Black Chaos, jak widać nic się nie dzieje, mimo iż farba ma opinię słabej przyczepności. Wierzchnia warstwa, ścierana to Tamiya.

oo, to bardzo przydatna informacja - mi do tej pory przy kombinowaniu z lakierem do włosów spodnia warstwa vallejo ścierała się praktycznie zawsze, jeśli zapomniałem ją zabezpieczyć bezbarwnym microscale. Zatem produkt AK tym bardziej jest wart zakupu, szczególnie dla takich leniwców jak ja :)
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 19 marca 2012, 09:31

Wczoraj przetestowałem "Worn effect" na kombinacji Surfacer->Tamiya (zielona) ->Worn-effect->Tamiya (biała) zastosowanej na złomie modelarskim. Zdrapywanie szczoteczką do zebów i wykałaczką. To działa !
Nigdy przedtem nie stosowałem techniki "na lakier" więc doświadczenia nie mam a wyszło całkiem nieźle.
Dziś spróbuję czy taśma Tamity nie zerwie farby, chociaż jeżeli nawet to można psiknąć bezbarwnym dla zabezpieczenia

Ciekawi mnie tylko dlaczego w instrukcji na butelce napisane jest żeby farbę kłaść natychmiast po wyschnięciu fluidu. Czy chodzi o to że można to robić zaraz jak wyschnie czy trzeba bo jak nie to się nie uda
Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 marca 2012, 12:05 przez kugelblitz, łącznie edytowano 1 raz
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Jiloo » poniedziałek, 19 marca 2012, 11:57

Tak czytam i czytam ten wątek i chyba przetestuję te specyfiki.
Doświadczenia w śladach eksploatacji nie mam żadnych, a wygląda, że to właśnie produkt dla takiego nowicjusza jak ja.

Ciekawi mnie tylko jak się zachowa pod Gunze C czy inną tego typu.

Dzięki!
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 19 marca 2012, 17:29

Czy podobnego efektu nie da się uzyskać malując na wyschnięte C akrylem Tamiyiwskim i potem zdrapywać szczotką na wodę albo wodę z płynem do mycia szyb?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 19 marca 2012, 18:00

Macio4ever napisał(a):Czy podobnego efektu nie da się uzyskać malując na wyschnięte C akrylem Tamiyiwskim i potem zdrapywać szczotką na wodę albo wodę z płynem do mycia szyb?

Da sie. Jak wiekszosc produktow w dzisiejszych czasach da sie czyms zastapic, ale chodzi o wygode. Ja osobiscie nie widze tego produktu u siebie na polce, bo dobrze mi sie pracuje z lakierem do wlosow i jestem w stanie uzyskac takie czipy, jakie zapragne w polaczeniu z sola i Maskolem.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 19 marca 2012, 18:03

Podejrzewałem, że to kwestia wygody. Ciekawią mnie nowe rzeczy i techniki inne niż znam z cywili. Myślałem, że poza wygodą jest jeszcze jakaś dodatkowa, magiczna sztuczka.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 19 marca 2012, 21:35

Dla mnie to kwestia wygody, a podstawową zaletą jest możliwość użycia aerografu ergo lepszej kontroli . Mam za ciężką rękę do i jedyne co mi się udaje położyć z puszki to Chaos Black ale on wiele wybacza. Próbowałem znaleść lakier nie w aerozolu ale się nie udało.

Podejrzewam że te specyfiki sprzedawane za sporą cenę nie różni się aż tak mocno od zwykłego lakieru do włosów, ale cóż kosztuje i tak mniej niż najtańszy model więc dla leniwców do tego o słabym warsztacie jak ja jest to jakieś rozwiazanie.
kugelblitz

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 19 marca 2012, 21:39

Ja uzywam aerografu do malowania lakierem do wlosow- wystarczy go spuscic z puszki do kubeczka i juz.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jiloo » wtorek, 20 marca 2012, 00:09

kugelblitz napisał(a): (...) Próbowałem znaleść lakier nie w aerozolu ale się nie udało.

Poszukaj "lakier do włosów z atomizerem", w sieci chodzą po ok. 5 pln. A w sklepach to najlepiej w takich oldskulach typu "1001 drobiazgów". Pewnie się znajdzie lakier z atomizerem marki Loton ;o)
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez kugelblitz » wtorek, 20 marca 2012, 09:47

Ano poszukam, a jak znajdę i będę mial czas to zrobię analizę porównawczą. Na razie ciesze się że udało mi się zrobić wytarte kamo WornEffectem i przymierzam się do zastosowania "bojowego" na BA-10 Zvezdy który ma być w wersji zimowej.
kugelblitz

Postprzez Jiloo » czwartek, 7 czerwca 2012, 20:50

Robiłem dziś test preparatu Worn Effects. Nie wiem czy coś robię źle, czy poprostu tak ma być.
Substancja po położeniu na błyszczącą powierzchnię za nic nie chce się położyć jak farba. Nie tworzy gładkiej powłoki, a zbiera się w małe skupiska cieczy. Oczywiście jak zostawię do wyschnięcia to wysycha ale takimi właśnie jakby plamami. Na farbie półmatowej skupiska cieczy były nieco mniejsze ale też nie było gładko.
Efekt jaki powstaje mógłbym porównać do używania płynu pod kalki. Trzyma się na powierzchni ale nie rozkłada się tylko "grupuje".
Zastanawiam się więc czy taka specyfika tego preparatu czy coś u mnie jest nie tak.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Czarny » czwartek, 7 czerwca 2012, 21:16

U mnie jest podobnie. Psikam wedle instrukcji 2-3 warstwy i wychodzi po zdzieraniu tak:

Obrazek

Może jeżeli chcesz żeby grupowało się w mniejsze "krople" lepiej rozmieszaj specyfik lub odtłuść przed powierzchnie modelu.
Czarny

Postprzez fragles » piątek, 8 czerwca 2012, 13:34

Jiloo napisał(a):Substancja po położeniu na błyszczącą powierzchnię za nic nie chce się położyć jak farba. Nie tworzy gładkiej powłoki, a zbiera się w małe skupiska cieczy. Oczywiście jak zostawię do wyschnięcia to wysycha ale takimi właśnie jakby plamami. Na farbie półmatowej skupiska cieczy były nieco mniejsze ale też nie było gładko.

Czy możesz przybliżyć, na jaką farbę próbowałeś położyć ten specyfik? Miałem podobne problemy przy nakładaniu farb akrylowych i Sidoluksu na powierzchnie pomalowane Lifekolorami.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 8 czerwca 2012, 13:41

A nie można dodać do tego kroplę płynu do mycia naczyń? W końcu to tylko kwestia dużego napięcia powierzchniowego płynu i nic więcej...
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje