Sherman Firefly IcH DML 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Sherman Firefly IcH DML 1:35

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 9 czerwca 2012, 22:45

Dawno temu rozgrzebałem stareńkiego DMLa którego dostałem od znajomego. Pomimo drobnego problemu z osłoną transmisji udało mi się zbudować praktycznie cały model, poległem jedynie na osłonach reflektorów i Friulach. Do jego ukończenia zmobilizowali mnie micmal i uki podczas ostatniego poznańskiego spotkania - dzięki wielkie chłopaki!

Wymalowałem, po drodze brakło podkładu, stąd też brak kół napędowych. Friule mnie aktualnie zmęczyły, dlatego ich chwilowo nie ma, na szczęście jeszcze chwilę się bez nich obejdę. Brakuje też 3 osłon reflektorów, które odpadły podczas malowania, gniazda anteny - plastik się zgubił i zamówiłem RB - oraz jednej gaśnicy. Gdyby ktoś miał, może być najpodlejszy Dragon, to bardzo chętnie przygarnę.

Za pomoc merytoryczną dziękuję bigmodelowi, mam nadzieję, że w miarę utrafiłem z kolorem (chociaż wydaje mi się, że jest za jasno). Model po malowaniu bazowym i ciemnozielonym filtrze z olejnych. Chciałem spróbować emalii, ale nie mogłem znaleźć.

Na początek zdjęcie oryginału. Dopiero tuż przed malowaniem zauważyłem, że nie ma skrzynki z tyłu kadłuba...
Obrazek

No i model. Dwie serie, bo nie mogłem trafić z kolorem. Muszę się wreszcie na dobre oświetlenie szarpnąć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomek Hejmo

Reklama

Re: Sherman Firefly Ic DML 1:35

Postprzez Tomasz Mańkowski » niedziela, 10 czerwca 2012, 07:51

Tomek Hejmo napisał(a):mam nadzieję, że w miarę utrafiłem z kolorem (chociaż wydaje mi się, że jest za jasno).

Na moje oko - za bardzo "trawiastozielony"...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Patryk » niedziela, 10 czerwca 2012, 16:49

Sam nie dawno malowałem ronsonka i bazą było takie coś :
Chyba nie będziesz miał za złe Tomek ,że zamieszcze zdjęcia swojego modelu. ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez martinello » niedziela, 10 czerwca 2012, 18:16

Tomek Hejmo napisał(a): Brakuje też 3 osłon reflektorów, które odpadły podczas malowania ... oraz jednej gaśnicy

Co do osłon reflektorów -> http://www.eduard.com/store/Eduard/US-H ... am=sherman.
Gaśnica by się znalazła. Daj znać na e-mail.

Jak napisano powyżej - kolor paskudny, dobry na T-34 a nie ronsonka ;o)
Nie wiem czemu, bo praktycznie każdy wytwórca farb ma w palecie coś co bardziej lub mniej przypomina OD. Są nawet zestawy do cieniowania - co najmniej 2 producentów.

Modelu nie będę się czepiał, ale zwróć uwagę na wydechy (bardzo dobrze widoczne na zdjęciu oryginału) - dragon w modelu dał dziwne jakieś, zwieszone w dół.
Bo model jak rozumiem to stary dragon, nie nowy 6228 ?

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez hubert0 » środa, 13 czerwca 2012, 12:06

ładnie,ładnie tylko tak dalej.
hubert0

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 12:19

Spoko Patryk, nie ma sprawy :)

Dzięki Marcin, uciekł mi Twój post. Kolor był ładniejszy przed filtrem, dawno nic nie malowałem i jakoś mi nie wyszły kolory, chociaż wg bigmodela nie powinien to być OD tylko SSC 15. Spróbuję jeszcze coś poprawić olejami.

Osłony mam, tylko się urwały. Za gaśnicę bym był zobowiązany.

To stary Dragon - 9037.
Tomek Hejmo

Postprzez klajus » środa, 13 czerwca 2012, 12:49

Tomek, zastosuj jakieś brązowe filtry i już będzie bardziej OD ;o)
Dawno nic Twojego nie było w sieci, a szczególnie w tej skali...
Masz do niego może czołgistów? :P
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 12:50

To nie jest Olive Drab :P Z OD bym sobie jako tako poradził. Czołgistów mam, ale nie moi :P
Tomek Hejmo

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 13 czerwca 2012, 13:48

Tomek Hejmo napisał(a):To nie jest Olive Drab :P

Tym bardziej nie jest to brytyjski SCC15, ani - tym bardziej - "wczesnowojenny" G5
Na tych fotkach Twój model wydaje się być za jasny i za trawiasty...

A swoja drogą to dlaczego nie mógłby to być OD? - większość Shermanów używanych przez Commonwealth była w oryginalnym, fabrycznym, malowaniu...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 14:31

Tomasz Mańkowski napisał(a):

Tym bardziej nie jest to brytyjski SCC15, ani - tym bardziej - "wczesnowojenny" G5

A swoja drogą to dlaczego nie mógłby to być OD? - większość Shermanów używanych przez Commonwealth była w oryginalnym, fabrycznym, malowaniu...

Informację o SCC15 dostałem od Jacka, a nie czuję się kompetentny podważać jego opinię.

Kolor malowałem pierwszy raz i nieco na ślepo, w razie czego postaram się o kalki i przemaluję, chociaż wolałbym tego uniknąć.
Tomek Hejmo

Postprzez subgrafik » środa, 13 czerwca 2012, 14:42

Kolor Ci faktycznie "ruski" wyszedl jak nic,
naloz ze 4 filtry z humbroli i po klopocie ...

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Bigmodel » środa, 13 czerwca 2012, 14:49

Witam

Tomasz Mańkowski napisał(a):A swoja drogą to dlaczego nie mógłby to być OD? - większość Shermanów używanych przez Commonwealth była w oryginalnym, fabrycznym, malowaniu...

Wszystkie Shermany które Anglicy przerabiali na inne wersje: ARV, Firefly, były malowane w kolorze SCC15.

A kolor rzeczywiście wyszedł taki trawiasty ( za jasny ).

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 13 czerwca 2012, 14:55

Tomek Hejmo napisał(a):

Informację o SCC15 dostałem od Jacka, a nie czuję się kompetentny podważać jego opinię.

Jacek ma rację - choć są fotki FF, interpretowanych jako OD z podmalówkami SCC15, a nie tylko całych w SCC15.
Zresztą większość Shermanów Commonwealth'u to nie FF tylko zwykłe 75tki - no i te nie były przemalowywane z OD ( aż do remontów )

A swoją drogą to SCC15 był bardzo podobny do OD ( trochę inaczej zachowywał się z czasem - czytaj płowiał w stronę brązów, a nie szarości jak OD ) - zresztą amerykański OD był standaryzowany przez Brytyjczyków jako kolor podstawowy na pojazdach produkcji amerykańskiej.

Ergo - moim zdaniem - trawiasty kolor Twojego Shermana kwalifikuje się do zmiany...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 15:15

A swoją drogą to SCC15 był bardzo podobny do OD ( trochę inaczej zachowywał się z czasem - czytaj płowiał w stronę brązów, a nie szarości jak OD ) - zresztą amerykański OD był standaryzowany przez Brytyjczyków jako kolor podstawowy na pojazdach produkcji amerykańskiej.

Ergo - moim zdaniem - trawiasty kolor Twojego Shermana kwalifikuje się do zmiany...

A to ciekawe, jako wzór SSC15 poradził mi ciemniejszy odcień na tym Cromwellu i doradził rozjaśniać zielonym.

Obrazek

Jestem w trakcie pozyskiwania nowych kalek, jak się uda to przemaluję. Miło by też było, gdyby ktoś podlinkował jakiś dobrze pomalowany model w SSC15, łatwiej by mi było dobrać kolory.
Tomek Hejmo

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 13 czerwca 2012, 15:35

Tomek Hejmo napisał(a):A to ciekawe, jako wzór SSC15 poradził mi ciemniejszy odcień na tym Cromwellu i doradził rozjaśniać zielonym.

Moim zdaniem jak najbardziej ten "ciemniejszy odcień", ale nie "rozjaśnić zielonym" a "złamać zielonym"...
Podmalówki SCC15 na OD są ciemniejsze niż kolor bazowy...

Tomek Hejmo napisał(a):Miło by też było, gdyby ktoś podlinkował jakiś dobrze pomalowany model w SSC15, łatwiej by mi było dobrać kolory.

Gdybyś za to pokazał oznaczenia jakie zdobyłeś, może by się jaką fotkę, albo kolorowankę, znalazło...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat