A4 Skyhawk Airfixa w 1/72

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: A4 Skyhawk Airfixa w 1/72

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 15 czerwca 2012, 16:23

spiton napisał(a):Ma. Nie jakieś strasznie rozbudowane, ale ma.

A-4KU "Free Kuwait" miał tylko zaczepy do bomb i zasobniki z niekierowanymi pociskami.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez spiton » piątek, 15 czerwca 2012, 16:24

Jacek Bzunek napisał(a):
spiton napisał(a):Ma. Nie jakieś strasznie rozbudowane, ale ma.

A-4KU "Free Kuwait" miał tylko zaczepy do bomb i zasobniki z niekierowanymi pociskami.

Fujimi do wszystkich skyhawków dodaje niekierowane pociski powietrze ziemia i zbiorniki zapasowe z paliwem.
spiton

Postprzez Seweryn » piątek, 15 czerwca 2012, 16:28

Tak trochę nie na temat, ale kto robi nalepszego Skyhawka w 1/72? Chciałbym sobie zakupić.
Seweryn
Seweryn

Postprzez spiton » piątek, 15 czerwca 2012, 16:33

Jeśli chcesz mieć otwarte sloty i kanał dolotowy do silnika to Fujimi i Airfix ,-)). A jak olewasz takie bajery to Hasa. Wszystko w przedziale 3-4 dychy można złapać.
Nie czje się autorytetem, ale kiedyś ostro się przymierzałem do tematu Skyhawka w 72.
spiton

Postprzez MARIO » piątek, 15 czerwca 2012, 16:49

Witam. Co do "SKUTERÓW" FUJIMI mam zrobione 2. Kuwejcki A-4KU i Izraelski A-4N. Bardzo fajnie się je kleiło. Uzbrojeniem się nie przejmuje, przecież są dodatkowe zestawy uzbrojenia(hasa). Ostatnio upolowałem TA-4 F/J oczywiście fujimi. Airfixa na pewno kupię i to chyba aż 3 by zrobi oryginalny amerykański oraz wersje argentyńską oraz jak dopadnę gdzieś kalki wersje dla Singapuru A-4S.
MARIO

Postprzez agalant » sobota, 28 lipca 2012, 09:37

spiton napisał(a):Jeśli chcesz mieć otwarte sloty i kanał dolotowy do silnika to Fujimi i Airfix ,-)). A jak olewasz takie bajery to Hasa. Wszystko w przedziale 3-4 dychy można złapać.
Nie czje się autorytetem, ale kiedyś ostro się przymierzałem do tematu Skyhawka w 72.

Niestety Hasa jest słabiutka. Nie trzyma skali (nie mam w tej chwili w ręku, ale z pamięci ponad 1cm różnice), pomyłki w detalach (np. wyrzutniki łusek na skrzydłach położone symetrycznie, choć działka są względem siebie przesunięte w płaszczyźnie dziób-ogon, przez co lufa jednego z nich bardziej wystaje ze skrzydła), wnętrze kabiny do wymiany (groteskowy fotel wyrzucany). Do tego sporo nadlewek (model kupiony dwa lata temu, stare formy) i niemodne, wypukłe linie podziału.

Jedyną zaletą jest świetne pasowanie i łatwa (po usunięciu nadlewek) budowa.

Gdzieś na sieci było porównanie trzech różnych modeli (Hasegawa, Italeri i coś tam jeszcze), Hasegawa wyszła najgorzej pod względem odwzorowania oryginału. Italeri zaś jest całkiem w porządku, ale jest stary, ma wypukłe linie i nieciekawe (dla mnie) podwieszenia.

Wygląda na to, że Airfix zakasuje wszystko, co dotąd było.
agalant

Postprzez Seweryn » sobota, 28 lipca 2012, 17:05

Ja mam Fujimi - jest piękny :) W poniedziałek mam dostać Airfixa, wrzucę tutaj szczegółowe zdjęcia.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Elephant » sobota, 28 lipca 2012, 18:45

Seweryn napisał(a):Tak trochę nie na temat, ale kto robi nalepszego Skyhawka w 1/72? Chciałbym sobie zakupić.

Mam nadzieję, że autor wątku nie będzie mi miał za złe, ale pojawiło się ogóle pytanie o A4 .. W tej skali jest jeszcze stare ESCI, którego przypadkiem mam i chciałbym pokazać, jak wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Model Italeri wygląda na przepak tego zestawu, ale ESCI ma wklęsłe linie na kadłubie i na zbiornikach. A4 ESCI pojawia się czasem na aukcjach.

Pozdrawiam serdecznie,

Paweł
Elephant

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie