Nieuport 24bis 1/32 Roden

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Nieuport 24bis 1/32 Roden

Postprzez Phantom » czwartek, 14 czerwca 2012, 16:30

Stałem się szczęśliwym posiadaczem tego modelu. Jeśli ktoś coś wie o nim, (jakie ma wady, na co zwrócić szczególna uwagę) to proszę o opinię.
A to in-box

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Phantom

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Nieuport 24bis 1/32 Roden

Postprzez Adam » czwartek, 14 czerwca 2012, 19:10

Ja też jakiś czas temu nabyłem ten model :mrgreen: Jak tylko się uporam z tym co rozbabrałem :P to chciałbym się zabrać za ten model, bedzie to PIERWSZY model w tej skali. Może do tego czasu Part i Montex wypuści dodatki do niego.
A jak zaczniesz swój to chętnie będę podglądał :mrgreen:
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez GrzeM » czwartek, 14 czerwca 2012, 23:55

Jedyną zauważoną przeze mnie wadą jest druga Diana. Ten pierwotnie bolszewicki, a potem nasz samolot miał Dianę z łukiem po jednej, ale smoka ("drakona" - cytując relację rosyjskiego lotnika, w posiadaniu Tomasza Kopańskiego) po drugiej stronie. Na niektórych zdjęciach (na 100% przynajmniej na jednym, zrobionym od tyłu samolotu) wyraźnie widać, że po drugiej stronie jest zdecydowanie co innego, niż znana wszystkim i wyraźnie widoczna na paru zdjęciach Diana. Jak wyglądał smok - nie wie zapewne nikt. Obszerny artykuł o tym samolocie był publikowany bodajże w Aeroplanie w latach '90. Mam go gdzieś na szafie.
GrzeM

Postprzez Adam » piątek, 15 czerwca 2012, 07:57

Też o tym słyszałem, że Diana była tylko z jednej strony. Wiekszość producentów kalek do tego samolotu daje dwie Diany, przedwczoraj kupiłem kalki do Nieuportów firmy Print Scale ale w skali 1:72. I tam też jest malowanie por. Gilewicza ale z czerwonymi gwiazdami i są tam też dwie panie.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez GrzeM » piątek, 15 czerwca 2012, 08:43

No bo nikt nie wie, jak ten "drakon" wyglądał. Co w sumie czyni model w 100% wierny realiom po prostu niewykonalny... Stąd pewnie po dwie Diany, bo w sumie malowanie bardzo atrakcyjne i samolot z fajną historią.

Choć można zrobić i według tego zdjęcia, druga strona zakryta. W 1/72 taki wagon robi firma UM:
Obrazek

O, i znalazłem zdjęcie dowodzące, że drakon:
Obrazek
Powyższa analiza autorstwa Piotra Mrozowskiego, znaleziona na forum armorama.
GrzeM

Postprzez Phantom » piątek, 15 czerwca 2012, 17:59

Dziękuje za odzew.
A jak ze spasowaniem elementów, czy ktoś go składał i może coś na ten temat powiedzieć ?
Phantom

Postprzez Łukasz Kędzierski » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:08

Ja go zrobilem jakis czas temu (ukaze sie drukiem w lipcowym numerze Scale Aircraft Modelling).
Model skleja sie tak sobie, duzo kombinowania jest przy wnetrzu kabiny (lepiej skleic kadlub, a potem wpasowac bo wszystko jest za duze, jak wyginalem oparcie fotela to sie rozlecialo na kawalki wiec lepiej zrobic od podstaw lub dobrze podgrzac :D ). Silnik lekko za duzy i trzeba cylindry zeszlifowac zeby wszystko weszlo do oslony, z oslona jak juz sie uporasz to trzeba bedzie dorobic te listwy na oslonie bo tam akurat przebiega laczenie elementow. Dolne skrzydla nie za bardzo chca sie trzymac kadluba, dopoki nie polaczysz ich z gornymi, ciagle opadaja, dobrze jest dorzucic jakies wzmocnienie z drutu. Ja do swojego dorzucilem pasy, karabin i kilka innych elementow z blachy Parta od Spada. Wyglada to o niebo lepiej niz to co jest w pudelku. Malowalem tak jak bylo w pudle.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Adam » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:20

Ja ze swoim modelem jak to już wcześniej pisałem nie śpieszę się, najpierw chce dokończyć 4 zaczęte modele z Wietnamu. Lukasz twoja informacja o nie spasowanym silniku jeszcze bardziej skłania mnie do zakupu żywicznego silnika i chcę dać szansę Partowi i Montexowi i pewnie dopiero w przyszłym roku sie zabiorę za ten model.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez potez » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 12:40

Powyższa analiza autorstwa Piotra Mrozowskiego, znaleziona na forum armorama.

możesz dać linka do tej analizy? Legendy o tym smoku to juz słyszałem ale merytorycznie, pierwszy raz coś na ten temay widzę :idea: :idea: :idea:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Phantom » środa, 20 czerwca 2012, 07:41

Dziękuję koledze Łukaszowi Kędzierskiemu za tak wyczerpujący opis. Teraz już wiem na czym stoję [ale zaczęły mi się ręce trząść :) ].
Doszły mnie jeszcze słuchy, że kalki się rozpadają, czy to prawda i już rozglądać się za innymi kalkami ?
Phantom

Postprzez Mecenas » środa, 20 czerwca 2012, 07:46

Moim zdaniem te dwie Diany Roden daje trochę asekuracyjnie - niech sobie modelarz sam zadecyduje jaś chce mieć wersję wykończenia.

Z ich kalkomaniami miałem tylko raz do czynienia - nie były zbyt dobre. Wprawdzie się nie rozpadły, ale były bardzo sztywne. U mnie się skończyło na stosowaniu masek Montexu "po całości".
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 21 czerwca 2012, 05:01

Phantom napisał(a):Doszły mnie jeszcze słuchy, że kalki się rozpadają, czy to prawda i już rozglądać się za innymi kalkami ?

Rozpadac to sie nie rozpadaja, ale jak to z kalkami Rodena sa troche kruche i sztywne. Szachownice moglem namalowac, ale mi sie nie chcialo. ;o)
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Phantom » czwartek, 21 czerwca 2012, 08:13

Łukasz Kędzierski napisał(a):Ja go zrobilem jakis czas temu (ukaze sie drukiem w lipcowym numerze Scale Aircraft Modelling).

Może mała galeria na forum ? Można by było coś podpatrzeć.
Phantom

Postprzez Łukasz Kędzierski » piątek, 22 czerwca 2012, 02:18

Jak wypuszcza ten numer (tak w sumie to w UK juz chyba jest, do mnie dochodzi przewaznie w ostatnim tygodniu miesiaca) to mam zamiar wrzucic galerie. W miedzyczasie mam kilka innych szmatoplatow, ktore juz byly opublikowane jakis czas temu.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 28 czerwca 2012, 07:39

No i nie wyszlo w tym miesiacu, bo numer ma tematyke kanadyjska :mrgreen:

Tak czy siak 2 zdjecia modelu:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.
Łukasz