początki z modelarstwem czyli Nissan 350Z Nismo Version 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: początki z modelarstwem czyli Nissan 350Z Nismo Version 1:24

Postprzez kashato » niedziela, 17 czerwca 2012, 20:10

Dziękuję za odpowiedź, lecz nasuwa sie kolejne pytanie: co teraz? jak to usunąć i 'co począć'?
kashato

Reklama

Postprzez portalus » niedziela, 17 czerwca 2012, 22:23

Macio4ever napisał(a):Za dużo polałeś za pierwszym razem i pewnie ze zbyt małej odległości - jak sie zrobi gruba warstwa lakieru i przyschnie z wierzchu, to zatrzyma bąble gazu, który jest zawarty w farbie z puszki.

To jedno, drugie co mi się nasuwa to to, że na nie do końca wyschniętą pierwszą grubą warstwę dałeś kolejną.

Co zrobić?
Bez zdjęć trudno powiedzieć. Może delikatnie to podszlifuj i daj cienką warstwę wyrównującą i oceń sam czy powtórzyć operację czy też dawać werniks.
Jest jeszcze opcja partyzancka. Po szlifowaniu zlej trochę tego spreja i pędzelkiem uzupełnij ubytki > po wyschnięciu kolejne szlifowanie do gładkiego (możliwe konieczne powtórki) > na to po wyrównaniu cienką warstwą koloru i werniks.
Generalna zasada więcej cieńszych warstw zamiast jednej grubej > jak nabierzesz wprawy to nałożysz kolor równomiernie w jednej sesji.
portalus

Postprzez kashato » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:48

Bardzo możliwe, to mój pierwszych model więc pewnych rzeczy jeszcze nie wiem, ale jak to się mówi - człowiek uczy się przez całe życie. ;o)

Dziś wieczorem to przyszlifuję, potem zrobię zdjęcia i pomożecie mi podjąć decyzję co najlepiej zrobić.

@edit

Niestety dziś nie będę w domu, zajmę się tym wszystkim jutro i zamieszczę zdjęcia.
kashato

Postprzez kashato » środa, 20 czerwca 2012, 10:37

Jak już dobrze wiecie - miałem problemy z kastą. Postanowiłem, że usunę lakier, kupiłem preparat i.. miejscami zjadło mi kastę(głównie dach), podłamałem się, ale... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Moja dziewczyna widząc moje zdenerwowanie wpadła na pomysł - kupi mi drugi taki sam model, z czego ja wezmę kastę, a ona resztę i w wakacje używając moich narzędzi i farb będzie coś tam tworzyła, jej pierwszy etap to obcięcie dachu i zrobienie cabrio. :mrgreen: Tak więc ja czekam na paczkę, z kolejnym Nismo kupionym po bardzo okazyjnej cenie, a ona bawi się zniszczoną starą kastą ;o)
kashato

Postprzez powerpablo » środa, 20 czerwca 2012, 13:46

Szkoda tylko, ze nie udokumentowałeś tego zdjęciami.
Brak zdjęć to minus relacji warsztatowych.

pozdrawiam i życzę powodzenia i nie podłamuj się
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez kashato » środa, 20 czerwca 2012, 13:50

Niestety, ku memu zdenerwowaniu, lustrzanka będzie w kolejnym tygodniu, czekam już około 3 tygodni, ale różnie to ze specami bywa, mogłem oddać do serwisu Olympusa i byłoby okej, ale mądry polak po szkodzie.
kashato

Postprzez kashato » środa, 27 czerwca 2012, 10:11

Witam!

Coś się ruszyło kilka dni temu przyszła paczka z kolejnym egzemplarzem, tak więc mam już kastę, którą zmatowiłem i położyłem podkład. Reszta jest już skończona i czeka na złożenie. Niestety ze względu na perypetie z serwisem, który naprawiał mi aparat żadnych zdjęć nie mam. Dziś będę kładł biały kolor, na który potem pójdzie bezbarwna perła a potem bezbarwny połysk. Od tego momentu będę robił zdjęcia, które wrzucę tu przed zamieszczeniem galerii.
kashato

Postprzez MasterJanek » czwartek, 28 czerwca 2012, 11:23

no właśnie szkoda, że nie ma fotek, chętnie zobaczę jak już je umieścisz
MasterJanek

Postprzez kashato » piątek, 29 czerwca 2012, 21:36

Witam!

Mam dla Was kilka zdjęć (tak, w końcu! :D) no i trochę do powiedzenia. :mrgreen:

Otóż mój pierwszy samochód jest po przejściach, a konkretniej wybrany przeze mnie model, ponieważ jak już pisałem - uszkodziłem poprzedni. No więc kiedy przyszła paczka wziąłem się za robotę. Szlif kasty, podkład, szlif, podkład, kolor, kolor, perła, perła itp. :) Wymyśliłem sobie w głowie jaki będzie mój model, nie wzorowałem się na zdjęciach. Z racji owych perypetii wnętrze i podwozie stało na kołach długo na biurku i czekało z upragnieniem na kastę.
Tutaj wnętrze:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zrobione też były inne duperele, które obok wnętrza czekały na 'związek z kastą na bazie kleju'. :D
Obrazek

No i w końcu doszła do mnie także lustrzanka, więc mogę robić upragnione przez was zdjęcia. Oto są - kasta czekająca na jutrzejsze polerowanie.
Obrazek
Improwizacja z kierunkowskazami(Tamiyowski Clear Orange), ponieważ zgubiłem wycięte z wypraski kierunki :(
Obrazek
Tył z przyklejoną już siateczką:
Obrazek

W moim projekcie Nismo miał mieć czarne dodatki (felgi, dolna część przedniego zderzaka oraz spojler), a spojler postanowiłem pomalować matem, też Tamiyowskim. Niestety widać ruchy pędzla (ktoś z forum podpowiedział mi, że lepsze byłyby farby Lifecolor - ponoć nie widać śladów po pędzlu) więc jest jak jest, ale nie będę się już znęcał nad niczym. :) Przy naklejaniu metalowych elementów urwałem literkę z nismo i musiałem kombinować, czego efektem jest po lewej 350z a po prawej fairlady bez Z. Pozostało kilka kalek (m.in. nissan na metaltransfery) no i kasta :)
Tutaj przymiarka ze spojlerem i zbliżenie na lakier:
Obrazek
Obrazek

Czekam na opinie, ew. pouczenia i rady. Pozdrawiam! Jutro dalsza część warsztatu. :)

Z tego miejsca chciałbym podziękować mojemu mentorowi - MesserDesign, który wziął mnie pod skrzydła i służy mi pomocą, dodaje otuchy i jest zawsze wtedy, kiedy trzeba. Wielkie dzięki!
kashato

Postprzez Macio4ever » sobota, 30 czerwca 2012, 11:47

Jak na pierwszy model idzie Ci całkiem nieźle. Moje uwagi są takie, że trochę widać, że malowałeś pędzlem (spód biały nie pokrył, czarny - zbiornik paliwa, wzmocnienie ciut za gęsto) - tu niestety aero daje z marszu ogromną różnicę. Także przy maskowaniu, bo znacznie trudniej podlać farbę aerkiem pod maskowanie niż pędzlem.

Druga sprawa - chyba tym razem nie dolałeś lakierem na karoserii bo masz w zasadzie półmat zamiast połysku.

No ale pierwsze koty za płoty - przy następnym modelu będzie jeszcze lepiej.

Radziłbym Ci też zadawać pytania możliwie wcześnie - np. teraz jak już wkleiłeś światła, to nie za bardzo da się poprawić lakier, przed tym krokiem machnąłbyś jeszcze jedną warstwę, polerka i byłoby cacy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez kashato » sobota, 30 czerwca 2012, 13:43

Spokojnie, lampy nie są wklejone. :) A z lakierem jest taka sprawa: wyszedł półmat więc w związku z tym po konsultacjach z MesserDesign stwierdziłem ze zamówie wszystkie 3 pasty i wypoleruje, więc teraz czekam na kuriera. :)
kashato

Postprzez TomZak » sobota, 30 czerwca 2012, 16:53

kashato napisał(a):Spokojnie, lampy nie są wklejone. :) A z lakierem jest taka sprawa: wyszedł półmat więc w związku z tym po konsultacjach z MesserDesign stwierdziłem ze zamówie wszystkie 3 pasty i wypoleruje, więc teraz czekam na kuriera. :)

Masz cienki lakier, także uważaj z tymi pastami ;o)
TomZak

Postprzez kashato » sobota, 30 czerwca 2012, 19:29

Macio4ever napisał(a): przed tym krokiem machnąłbyś jeszcze jedną warstwę, polerka i byłoby cacy.

Apropo warstwy bezbarwnego - mam maskować szyby czy nie przejmować się tym?

TomZak napisał(a):Masz cienki lakier, także uważaj z tymi pastami

Co według Ciebie powinienem zrobić - cienko, lecz wszystkimi trzema, czy może którąś ominąć?
kashato

Postprzez TomZak » sobota, 30 czerwca 2012, 21:05

kashato napisał(a):
Macio4ever napisał(a): przed tym krokiem machnąłbyś jeszcze jedną warstwę, polerka i byłoby cacy.

Apropo warstwy bezbarwnego - mam maskować szyby czy nie przejmować się tym?

Zależy jak bardzo przyłożyłeś się do "związku z kastą na bazie kleju" :lol: Zobacz czy możesz jeszcze odczepić wszystko i wtedy maluj lakierem, na szyby nie psikaj.

kashato napisał(a):
TomZak napisał(a):Masz cienki lakier, także uważaj z tymi pastami

Co według Ciebie powinienem zrobić - cienko, lecz wszystkimi trzema, czy może którąś ominąć?

Jeżeli nie uda ci się zrobić tego wyżej to fine lub finish.
TomZak

Postprzez kashato » niedziela, 1 lipca 2012, 08:54

Myślę, że da się odkleić szyby, wtedy prysnę ze 2 cienkie warstwy bezbarwnego i użyję wszystkich trzech, chyba, że radzicie mi, żebym użył fine i finish?
kashato

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat