Sd.Kfz. 184 Elefant z dwudzielnym tylnym włazem

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Sd.Kfz. 184 Elefant z dwudzielnym tylnym włazem

Postprzez Rayl » czwartek, 5 lipca 2012, 10:11

Witam szanownych kolegów.
Czy ma ktoś może informacje o Elefantach z dwudzielnym tylnym włazem? Z tego co udał mi się ustalić w ten sposób zmodyfikowano 4 pojazdy, które walczyły w Italii. Pytanie czy wszystkie wysłano do Włoch, czy może jakieś trafiły na front wschodni? Nosze się z zamiarem zrobienia maszyny z KG Ritter walczącej w okolicach Berlina jak również w samym mieście (dwa pojazdy) i zastanawiam się czy mogę sobie pozwolić na taką modyfikacje by nie popełnić merytorycznej gafy.
Wszelkie zdjęcia i informacje mile widziane ;o) .

Pozdrawiam,
Paweł
Rayl

Reklama

Re: Sd.Kfz. 184 Elefant z dwudzielnym tylnym włazem

Postprzez Rayl » sobota, 7 lipca 2012, 10:50

Nie wiem czy mnie tak tu nie lubią, że nie odpowiadają na moje pytania :P :P :P , czy może przeginam troszkę ze szczegółami :mrgreen: :mrgreen: .
Troszkę poszukałem o tych maszynach z dwudzielnym włazem i okazuje się, że 4 tak zmodyfikowane maszyny przydzielono do 2 kompanii 653 schwere Panzerjager Abteilung walczącej na froncie wschodnim jako uzupełnienie w czerwcu '44.
To jedyne znalezione przeze mnie zdjęcie tak zmodyfikowanej maszyny:
Obrazek

Pochodzi z lipca '44 i wykonane zostało niedaleko Brzeżan.

Myślę, że nie ma przeciwwskazań by robić pojazd z Berlina posiadający dwudzielny właz. Zachowane zdjęcia elefantów z KG Ritter nie ukazują tyłów tych maszyn więc mogę przyjąć, że jeden z ostatnich "słoni" dotrwał do samego końca ;o)
Rayl

Postprzez Bigmodel » sobota, 7 lipca 2012, 10:59

Witam.

W tomie II monografii AJ-Pressu o Ferdynandach & Elelfantach są plany tak zmodyfikowanego pojazdu.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Rayl » sobota, 7 lipca 2012, 22:30

Dzięki Jacku! Mam tą książkę i plany są całkiem niezłe, aczkolwiek mają drobne błędy...
Właz jest dodany jako extra element w zestawie Dragona 6311. Porównując go z planami i tym zdjęciem prezentuje się on poprawnie.
Rayl

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste