BTR-60p ICM 1:72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

BTR-60p ICM 1:72

Postprzez mnak24 » sobota, 7 lipca 2012, 10:46

BTR 60P rosyjski kołowy transporter opancerzony, powstał w drugiej połowie lat pięćdziesiątych jako następca BTR 152. Prototyp o nazwie GAZ 49 powstał w Biurze Konstrukcyjnym Diedkowa w latach 1957-1958. W 1959 roku oficjalnie został przyjęty na uzbrojenie armii ZSRR jako BTR 60P.

Konstrukcja BTR 60P była przełomowa, zrywała całkowicie ze swoim poprzednikiem BTR 152. Transporter został zbudowany w układzie napędowym 8x8. Z przodu samonośnego, otwartego nadwozia (pozbawionego stropu) znajduje się przedział kierowania, za nim desantowy i ostatni napędowy. Kadłub wykonano ze spawanych blach stalowych, w części czołowej o grubości 7 mm nachylonych pod kątem 86o i 9 mm nachylonych pod kątem 47o. Pozostałe blachy maja grubość 5-7 mm. Opancerzenie transportera chroni jedynie przed pociskami z broni małokalibrowej i odłamkami granatów.
ŹRÓDŁO: http://czerwona_armia.republika.pl/btr60p.htm

Obrazek

Jeszcze plany obu burt.

Obrazek

A tak wyglądał warsztat jak przyszedłem, :evil:

Obrazek

a tak jak go uprzątnąłem. :mrgreen:

Obrazek

Pora zacząć BTRa. Na pierwszy ogień poszedło wnętrzę, które i tak zbaboliłem łoszem :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc dorobiłem plandekę, jaką zakłada się podczas złych warunków atmosferycznych. :)

Model w trakcie przyklejania drobnicy i dorabiania różnych uchwytów, czy jakiś tam maleństw z drutu miedzianego wyciągniętego z kabla. Nie będę przedłużał i daję fotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze wymienię te tworzywowe uchwyty na drucik.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Reklama

modele polskich samolotów

Re: BTR-60p ICM 1:72

Postprzez mnak24 » sobota, 7 lipca 2012, 10:54

Malowanie będzie takie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać defiladowe, lecz nie wiem czy lepiej umieszczać godło jak na 1 i 2 zdjęciu, czy jak na trzecim. Może ktoś mnie oświeci swą radą.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » sobota, 7 lipca 2012, 20:37

No dobra, drobnica przyklejona. Teraz czekam do środy, wtedy będę w modelarskim w Toruniu i kupię Debonder z Wamodu i kilka innych pierdołów, które się czasem kończą. Ślady po kleju CA przemyję i będę mógł zacząć malować. Teraz trochę fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam, że żeby wpasować koła to trzeba się nieźle naszlifować w oponach, bo za Chiny do środka felgi nie wejdą.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Michal » niedziela, 8 lipca 2012, 12:56

Kibicuję! Z mojego robionego w 2008 pamiętam jakieś kłopoty przy mocowaniu kół lub wahaczy - tylko wyleciały mi z pamięci detale. Na wszelki wypadek przymierz parę razy na sucho.
Michal

Postprzez mnak24 » niedziela, 8 lipca 2012, 13:02

Te otwory są przy krańcu felgi :-/ , może to ma tak być, nie wiem totalnie, a ty jak zainstalowałeś :?: Dzięki za doping

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » niedziela, 27 stycznia 2013, 10:00

Model dostał kolorek, i łosza. Będzie on znużony w wodzie, ponieważ gdy czyściłem koło z farby, zszedł plastik :x Woda będzie z wikolu i pactry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat