Po sporej przerwie postanowiłem rozgrzebać kolejny model.
Zeszłoroczne zwiedzanie lotniczego złomu na pustyni zaowocowało przypływem uczuć do tzw. złotej ery amerykańskiego lotnictwa czyli kolorowych, wyrazistych, Hi-Viz lat 50-60-70-tych. Oto mała impresja na temat: C-47B lotnictwa Gwardii Narodowej z Indiany.
Podstawą do wykonania modelu jest zestaw Minicraftu przedstawiający wczesnego DC-3 w barwach American Airlines. Kupiłem go kiedyś bez konkretnego celu "bo tani był...", impulsem do działania został natomiast stosunkowo nowy zestaw kalek firmy Draw Decal:

Źródło: http://www.drawdecal.com
Przy pomocy owych kalek można wykonać model takiego oto samolotu:

Źródło: http://www.drawdecal.com
Posypały się już pierwsze wióry:

W stosunku do wersji DC-3 przedstawionej na wypraskach musiałem trochę utemperować nos samolotu, obciąć stożek na końcówce kadłuba oraz przemodelować nieco osłony silników (wysokość podstawy silnika musiała zostać obniżona o połowę w stosunku do wersji Minicraftu). Pomyślałem sobie także, że trochę urozmaicę srebrno-biały model lekko "dygniętymi" sterami i lotkami. Na zdjęciach widać również zaczątki długich rur wydechowych.
Krótka chwila spędzona z planami oraz fotkami detali C-47 uświadomiła mi, że wycięcia wnęk podwozia głównego w modelu są za długie o ok 3 mm. Poprawiłem to przy pomocy Magic Sculpa i kawałków płytek PS. Na fotkach tutaj widać jak wyglądał oryginalny kształt wycięć w gondolach silnikowych. MS oraz różne druty i ścinki posłużyły mi do wykonania uproszczonego wyposażenia widocznego we wnękach podwozia. Z polistyrenu wykonałem również imitację dźwigara, do którego mocowane będą golenie podwozia głównego.

Domyślam się, że spostrzeżenia o "3 mm za dużo" mogą się wydac nudne i nieistotne, ale jak dla mnie skala 1:144 polega na uchwyceniu sylwetki samolotu i jego sensownym pomalowaniu. 3 mm w takiej skali są już spooorym odstępstwem od oryginalnego kształtu samolotu. Dodam, że przy skali mikro skupiłem się na wykonaniu jedynie tych detali, które będą widoczne na pierwszy (no może drugi) rzut oka na model - z tego powodu pominąłem całkowicie wnętrze kabiny oraz oszklenie. Będzie ono wykonane w zdecydowanej większości z kalkomanii.
CDN.