F2A-3 - Naval Air Station Miami, Special Hobby, 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F2A-3 - Naval Air Station Miami, Special Hobby, 1:48

Postprzez piotr dmitruk » środa, 4 lipca 2012, 09:06

Jest pięknie. Naprawdę wystarczy ostatni "touch-up" ciemnymi pastelami.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Sparrow » środa, 4 lipca 2012, 10:07

Na fotografii oryginału widać bardzo duzy kontrast bieli końcówek skrzydła w stosunku do reszty płatowca. Ta biel wydaje się być bardzo ostra, jak śnieg. Podobnie zresztą biel gwiazd na płacie i kadłubie. W Twoim wykonaniu jest znacznie bardziej stonowana.
Sparrow
Sparrow

Postprzez michalp78 » środa, 4 lipca 2012, 10:29

Myślę, że kontrasty na tych zdjęciach są trochę podbite. W niektórych publikacjach różnice są bardziej stonowane (np. w Kagero to samo zdjęcie daje inne wrażenia). Końcówki skrzydeł i ster kierunku są interpretowane (przeze mnie także) nie jako białe, ale Non Specular Light Grey. Przeszczep ze starszego płatowca albo z jakichś zapasów części.
Zobacz na takie postarzone. Kurcze, gdyby nie ten nadmiernie uwydatniony łosz w tylnej części kadłuba, to nawet by mi się podobał
Obrazek

Oczywiście w zabawie znajdź dziesięć szczegółów różniących model od oryginału stoję na straconej pozycji. Pocieszam się, że widziałem wiele - uznawanych za doskonałe - modeli, w których różnice są jeszcze wyraźniejsze.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez piotr dmitruk » środa, 4 lipca 2012, 11:00

Fotka jest bardzo skontrastowana. końcówki prawdopodobnie nie sa białe, ale jasnoszare, ze starszego malowania, tak jak ster kierunku.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez michalp78 » piątek, 6 lipca 2012, 12:27

Zdjąłem maskowanie oszklenia... i się załamałem. Ta moja samoróbka wyszła tragicznie, na dodatek dopadły mnie wątpliwości, czy aby na pewno to:
Obrazek
jest to samo co tu:
ObrazekObrazek

Jak wam się wydaje? Ja kombinując wiatrochron patrzyłem na to zdjęcie w kolorze, na którym na jego szczycie nie widać ram od zewnątrz i tak zrobiłem (w oryginalnym elemencie modelu są). Ale teraz zdaje mi się, że na tym moim wygląda to inaczej, a peryskop jest w kolorze płatowca. Chyba tak to zrobię. Znowu trzeba rzeźbić przy przezroczystym. Chyba na koniec rzucę na to jakąś plandekę.

Na domiar złego kolejny raz złamałem maszt anteny w połowie długości (ten był wystrugany z wykałaczki bo oryginalny złamałem i zgubiłem parę lat temu).
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez tankmania » piątek, 6 lipca 2012, 13:01

michalp78 napisał(a):Oczywiście w zabawie znajdź dziesięć szczegółów różniących model od oryginału stoję na straconej pozycji. Pocieszam się, że widziałem wiele - uznawanych za doskonałe - modeli, w których różnice są jeszcze wyraźniejsze.

Nawet jak są nieprawidłowości to nadrabiasz spokojnie jakością. Dla mnie już na tym etapie jest król.
tankmania

Postprzez michalp78 » poniedziałek, 9 lipca 2012, 08:26

Dzięki, ale na "króla" to on zadatków nigdy nie miał.
No i nie zostawiajcie mnie tak.
michalp78 napisał(a):dopadły mnie wątpliwości, czy aby na pewno to:
Obrazek
jest to samo co tu:
ObrazekObrazek
Jak wam się wydaje?

Dorobić zewnętrzne ramy (te skośne) do samego szczytu wiatrochronu czy zostawić tylko wewnątrz i zrobić tak jak na zdjęciu w kolorze? Muszę dodać (ku uwadze przyszłych budowniczych), że ten element oszklenia jest błędnie odtworzony przez producenta zestawu (i Tamiya i SH) dla wszystkich wersji Brewstera (fabrycznie ramy kończyły się na wysokości tej poprzeczki we wszystkich wersjach - w Finach i RAAF, RAF także). Ale nie wiem, czy w tym konkretnym egzemplarzu to nie jest jakoś zmodyfikowane. Co widzicie na zdjęciu?
Ja teraz bardziej skłaniam się do standardowego wyglądu - jak na kolorowym.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 9 lipca 2012, 10:41

Masz fotkę prototypu, na której widać, że przebieg ramek jest inny, może jakaś lokalna modyfikacja, np. naprawa po lekkim kapotowaniu. Od Ciebie zależy czy z tym powalczysz, czy dasz sobie luz. Naprawka nie jest trudna, można już po wszystkim nalepić dwa paski pomalowanej kalkomanii.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 9 lipca 2012, 11:25

Michał, na czb zdjęciach "21" właściwie może być wszystko. Ale ja radziłbym zastanowić się nad porównaniem miejsc zaznaczonych czerwonymi strzałkami, które wydają mi się bardzie miarodajne, niż te rozświetlone słońcem miejsca zaznaczone zielonymi strzałkami. Moim zdaniem górna czerwona strzałka wskazuje miejsce o zdecydowanie mniej wyrazistym podcieniu i konturze, niż w miejscu poniżej - na ramie wiatrochronu. Nawet jeśli cześć z tego jest pochodną słabo tu w ogóle widoczej poprzeczki. I dlatego wydaje się, że na "czole" wiatrochronu nie ma zewnętrznej ramy i jest tak, jak na zdjęciu kolorowym.

Obrazek

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez michalp78 » poniedziałek, 9 lipca 2012, 11:47

Czyli, jak rozumiem, mamy 1:1. :-/ Z drugiej strony to dobrze, bo jak bym nie zrobił będę miał sprzymierzeńców.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez MIRO » poniedziałek, 9 lipca 2012, 12:43

I wrogów :mrgreen: Ja tam widzę zewnętrzną ramę.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 9 lipca 2012, 12:54

A tu też? ;o) Pytam cały czas o prawą burtę.

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez michalp78 » poniedziałek, 9 lipca 2012, 13:57

No właśnie to ujęcie podtrzymywało we mnie wiarę, że jednak nie ma ramek.
Czyli za ramkami przemawia to, że je "widać" (ale przecież wiemy, że na zdjęciach z II WŚ często widać coś czego nie ma :mrgreen: ), a przeciwko nim to, że jak się odpowiednio długo wpatrywać to można ich nie zobaczyć i to, że ich tam nie powinno być.
Prześpię się z tym, a na koniec rzucę monetą. Jakby ktoś jeszcze chciał jakieś argumenty przytoczyć to zapraszam.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez uruk-hai » wtorek, 10 lipca 2012, 08:18

Osłona (odsuwana) kabiny F2A-3 nie posiadała ram, taka modyfikacja została wprowadzona właśnie w tym modelu. Arkusze plexi były ze sobą zsuwane i sklejane, "spoina" na zewnątrz może dawać/daje wrażenie ramy. Od wewnątrz dodatkowo uszczelniano taką "spoinę"
Źródło podaje (czyli monografia w tym wypadku, AJ-PRESS nr 10 F2A Buffalo Waldemara Pajdosza) że tylna część kabinty została zamalowana.
Samolot był stosowany do szkolenia
BTW, wydaje się jednak że krawędzie odsuwanej części musiały jednak być wstawione w 'jakaś' ramę żeby się to wszystko nie rozpadło :)
uruk-hai

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 10 lipca 2012, 08:21

Ale chodzi o wiatrochron, nie część odsuwaną.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat