Lakier bezbarwny Humbrol a akryle Tamiya

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Lakier bezbarwny Humbrol a akryle Tamiya

Postprzez tedevip » poniedziałek, 9 lipca 2012, 16:39

Witam mam problem z wykończeniem modelu. Zakupiłem Lakier Humbrola bezbarwny matowy i błyszczący w spreju i piskając je próbnie na pomalowany kawałek modelu zrobił mi się na kolorze zamiast danego efektu śnieg, taki biały szron. Co jest nie tak, zastanawiam się czy ten lakier w szklanej buteleczce też od Humbrola jest sens rozrabiać( jaki rozcieńczalnik będzie mi do tego potrzebny?) jak efekt wyjdzie taki sam...
Co jest nie tak ? Jakiego lakieru użyć żeby to poprawnie i efektownie wyszło z tymi farbkami akrylowymi? :-/
tedevip

Reklama

Re: Lakier bezbarwny Humbrol a akryle Tamiya

Postprzez Macio4ever » wtorek, 10 lipca 2012, 20:28

Mogę tylko podpowiedzieć, że z butelki wiekszość farb rozcieńcza się przed malowaniem - wyjątkiem sa farby oznaczone jako gotowe do użycia.
Nie znam tego konkretnego lakieru - zgaduje, że śnieg być może powstał bo położyłeś go zbyt grubo. Spróbuj zrobić test na boku, na jakimś kawałku np. pomalowanej ramki.
Z bezpiecznych opcji na akryle mogę polecić Gunze Top Coat
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez aesCulus » środa, 18 lipca 2012, 10:57

Z tym Humbrolem w szklanej buteleczce również radzę uważać. Zepsułem przez niego 2 figurki pomalowane wcześniej farbami akrylowymi (maimeri polycolor i vallejo model air).

Lakier Humbrola (mat) za pierwszym razem mieszałem 5 minut(żeby zebrać matową konsystencję z dna), potrząsałem kolejne 5. Po nałożeniu - już po paru minutach względnie mi wysechł i stworzył piękny mat. Dzień później biorę figurkę do łapy i mam problem ją od niej odkleić.

Drugi raz(inna figurka) na wszelki wypadek mieszałem lakier 10 minut i kolejne 10 trząchałem. Na krótko po nałożeniu zrobil się ładny suchy macik, jednak po paru godzinach znowu zaczął się lepić.

Jedyny przypadek w którym humbrol wysechł mi na dobre - najpierw polakierowałem figurkę bezbarwnym akrylem z połyskiem w spray'u(maimeri idea spray), a potem nałożyłem matowy Humbrol.

Próbowałem ten lakier rozcieńczać white spiritem - nie do zrobienia.

Nie wiem w czym rzecz - może inaczej będzie się zachowywał na farbach olejnych Humbrola . Wiem, że już go nie kupię.
aesCulus

Postprzez pilex7 » środa, 18 lipca 2012, 13:34

W pewnych okolicznościach olejne lakiery bezbarwne olejne potrafią schnąć tygodniami. Mam wrażenie, że nie zależy to od producenta farbki, bo takie doświadczenia mam z bezbarwnymi Revella, Tamiyi, Alclada czy Humbrola. Co ciekawe niczym nie pokryty kawałek plastiku pomalowany w/w specyfikami jest idealnie suchy po paru godzinach. Można więc przypuszczać, że ma to jakiś związek z warstwą farbki położonej przed nakładaniem tych lakierów. Może to być nie do końca wyschnięta warstwa poprzednia lub jeszcze coś innego, ale na razie nie udało mi się ustalić co.
pilex7

Postprzez LazyCat » sobota, 21 lipca 2012, 01:02

W przypadku Humbrol winnym jest akryl pod spodem. Zawsze lubilem ten lakier zanim nie zaczelem uzywac Future.
W pierszym momencie wszystko wyglada wysmienicie i po kilku godzinach prawie suche...
Tak naprawde to schnie nieslychanie dlugo, nabera troche polysku. Po nalozeniu na emalie, nie ma tego problemu.
Obrazek
LazyCat

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje