Jaki klej : dyskusja

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaki klej : dyskusja

Postprzez fazzi » czwartek, 12 lipca 2012, 14:59

Witam,
zadam pytanie, które zazwyczaj zadaje się na początku kariery modelarskiej: jakim klejem najlepiej jest kleić modele plastikowe? Ja, do tej pory wszyskie modele kleiłem klejami cyjanoakrylowymi: kropelka itd.Ostatnio zacząłem zastanawiać się czy jakiś inny klej nie był by lepszy. W cyjanoakrylach denerwują mnie 2 sprawy : bardzo krótki czas schnięcia i trudne do usunięcia ślady.Czy moglibyście mi doradzić w wyborze innego lepszego kleju? Dlaczego będzie on lepszy? A może cyjanoakryle nie są takie złe? Zapraszam do dyskusji :mrgreen:
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jaki klej : dyskusja

Postprzez Macio4ever » czwartek, 12 lipca 2012, 15:05

Nie ma moim zdaniem jednego idealnego rozwiązania. Dobrze klei się elementy plastikowe Tamiya Thin - można prawie bez śladu połączyć. Ja używam kilku klejów:

Tamiya Thin lub Revell Contacta - ogólnego użytku do klejenia większości części z plastiku
CA - tam gdzie potrzebuję mocniejszej spoiny albo przylania albo łącze materiały typu żywica czy blaszki. Czasami kleję części jak chcę szybko je mieć na gotowo. Używam rzadkiego i średnio gęstego.
Epoxy - mocna spoina, dłuższy czas schnięcia, brak "szronu" który towarzyszy większości CA
Wikolo podobny np Microscale czy Tamiya Craft Bond - do przezroczystych, tam gdzie chce mieć mozliwość poprawki lub łatwego usunięcia (woda), czasami blaszki, jeżeli spoina nie musi być bardzo mocna.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Bathin » czwartek, 12 lipca 2012, 16:52

fazzi napisał(a):W cyjanoakrylach denerwują mnie 2 sprawy : bardzo krótki czas schnięcia i trudne do usunięcia ślady.

Są trzy rodzaje modelarskich klei CA, rzadki, średni i gęsty, ostatni najwolniej schnie. Plamy CA zmywamy debonderem.
Plastik można też kleić na nitro.
Pzdr
Bathin

Postprzez posejdon » czwartek, 12 lipca 2012, 17:13

Bathin napisał(a):Plastik można też kleić na nitro.
Pzdr

Tak ale bardzo długo schnie. Poza tym jego właściwości są takie same jak Tamiya Extra Thin.
Swego czasu kupiłem chyba w Castoramie coś co nazywa się "Klej do tworzyw sztucznych" wyprodukowane przez z znaną wytwórnię Dragon (tą od rozpuszczalników). Za opakowanie wielkości połowy tubki pasty do zębów zapłaciłem nie więcej niż 5 złotych. Po otwarciu okazało się, że klej ten niczym nie różni się od 5 razy droższych produktów Humbrola albo Revella więc gorąco polecam.
posejdon

Postprzez Modelarz » czwartek, 12 lipca 2012, 19:14

A ja wam powiem, że najlepszy - moim zdaniem - klej do plastiku to Tamiya Limonene Cement (smakowy ! sama radość).
Klejenie nitro to masakra, śmierdzi i na pewno szkodzi zdrowiu, mnie głowa boli od tego.
CA tez ma dobre strony - można zmywać nadmiar debonderem i oderwać źle przyklejony element z mniejszym ryzykiem uszkodzenia go (CA nie zżera plastiku jak kleje... do plastiku).
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez posejdon » czwartek, 12 lipca 2012, 22:05

Dawniej też kleiłem głównie za pomocą CA. Niestety mam takie dziwne zboczenie i lubię sobie polatać modelem po mieszkaniu (na szczęście, w miarę wchodzenia w dorosłość, coraz rzadziej ;o) ). W wyniku tego zdarza mu się niekiedy rzeczywiście polecieć i wówczas bardzo kruche spoiny CA rozpadają się i od modelu oddzielają się różne elementy - zazwyczaj skrzydła... Jeżeli chodzi o trwałość to przy klejeniu tworzyw sztucznych stawiam na klej do... tworzyw sztucznych.
posejdon

Postprzez potez » piątek, 13 lipca 2012, 11:49

Zawsze trzeba mieć pod ręką mix klejów, bo do różnych celów służą. Jeśli chodzi o plastik to fajne są Tamiye - zielony i lemonek, bardzo dobry klej robi Microscale:
Obrazek
wlaściwości Tamiki zielonej i do tego nietoksyczny.
Mam tez to i jest niezły :
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39472/plast_i_weld
zwłaszcza jak tym nakładasz:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39470/touch_n_flow_applicator
A co do CA to nalepiej mieć mały zestaw polecam te, bo schnie dłużej, rzadki jest, wydajny i NAPRAWDĘ nie czuć go w oczach:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36370/roket_odourless_klej_cyjanoakrylowy_10_20s_20g_rza
do kompletu jako szpachlówka :
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36369/roket_max_klej_cyjanoakrylowy_10_20s_20g_gesty_
no i bez akceleratora ani rusz:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36371/roket_blaster_aktywator_do_klejow_cyjanoakrylowych
Z takim komplecikiem, skleisz wszystko łatwo, szybko i przyjemnie - oczywiście pod warunkiem, że części będą "jako-tako" do siebie pasować :twisted:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez dzidas » piątek, 13 lipca 2012, 12:56

Jeśli chodzi o kleje , to KONIECZNIE trzeba mieć kilka rodzajów. CA jest potrzebny , ale raczej do żywicy i blaszek , nie lubie go stosowac do plastiku , bo połączenia sa stosunkowo słabe.
Do plastiku - Revel Contakta -dłuższy czas schniecia , spoina bardzo mocna .
Tamiya (zielona zakrętka) - do dobrze spasowanych większych powierzchni - niezastąpiony.
Jeśli chodzi o kleje CA , nie mam wyrobionego zdania , najszybciej i mocno wiąże mi Kropelka ,
a z gęstych z powodzeniem stosuje Locktite , czy coś takiego :)
Ten Roket miałem , ale chyba był stary , bo wysechł po 4 tygodniach. (Dobrze zamkniety)
Kolego Potez , ten Microscale to taki klej wnikający jak Tamiya z zieloną nakrętką??
dzidas

Postprzez MIRO » piątek, 13 lipca 2012, 15:35

potez napisał(a):zwłaszcza jak tym nakładasz:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39470/touch_n_flow_applicator
A co do CA to nalepiej mieć mały zestaw polecam te, bo schnie dłużej, rzadki jest, wydajny i NAPRAWDĘ nie czuć go w oczach:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty36370/roket_odourless_klej_cyjanoakrylowy_10_20s_20g_rza

Czy próbowałeś nakładać tym aplikatorem CA, a jeżeli tak, to jak to ustrojstwo potem wymyć? I drugie pytanie. Czy ten podlinkowany przez Ciebie CA jest czarny, czy to tylko tak na zdjąciu wygląda?
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez potez » piątek, 13 lipca 2012, 17:15

to jest ustrojstwo do kleju do plastiku a nie do CA. CA to sie nakłada obciętą igłą najwygodniej i ich specjalne ustrojstwo dokładnie czymś takim jesthttp://www.martola.com.pl/pl144/produkty39328/c_a_applicator.
CA jest przezroczysty bezbarwny.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez fazzi » piątek, 13 lipca 2012, 19:16

Mam pytanko co do kleju Tamiya Thin i Revell Contact : jaki jest ich średni czas schnięcia?
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez Jiloo » piątek, 13 lipca 2012, 19:40

Tamiya Thin schnie dość szybko, nie szarpałem, żeby sprawdzać, ale po kilku minutach można śmiało obrabiać.
Tylko, że ten klej bardziej się nadaje do smarowania "po łączeniu" dwóch elementów, niż do metody – najpierw smarujesz, potem przykładasz. W tym drugim przypadku potrafi wyschnąć z jednego końca zanim posmarujesz drugi – do tradycyjnego klejenia używam Mr Cement Limone.

Znalazłem filmik z Flory Models który porównuje kilka współczesnych klejów.

A co do kleju CA. Ja do nakładania używam Mr. Glue Applicator.
Odnośnie przyspieszania łączenia CA. Nie sprawdzałem, bo nie miałem potrzeby, ale podobno CA wiąże natychmiast przy kontakcie z wodą. Wynika to z jego działania - wiąże wyłapując cząsteczki wilgoci z powietrza, więc woda przyspiesza proces.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 13 lipca 2012, 21:47

Jiloo napisał(a):Odnośnie przyspieszania łączenia CA. Nie sprawdzałem, bo nie miałem potrzeby, ale podobno CA wiąże natychmiast przy kontakcie z wodą. Wynika to z jego działania - wiąże wyłapując cząsteczki wilgoci z powietrza, więc woda przyspiesza proces.

Oczywiście, ja chucham na połączenia CA, w chuchu jest dużo wilgoci.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje