Mercedes 1628s Revell 1:25.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mercedes 1628s Revell 1:25.

Postprzez Copycat » czwartek, 21 czerwca 2012, 17:22

Model kupiony przypadkiem na Allegro po całkiem okazyjnej cenie. Strasznie spodobał mi się ruski Mercedes zrobiony przez użytkownika z innego forum, tutaj chyba nic nie pokazuje, ale spokojnie nie będzie to plagiat. Plan jest prosty, korzystając ze zdjęć prawie identycznego Mercedesa, chcę przerobić co się da i co będę w stanie, łącznie z błotem i brudem ofkors :mrgreen: .
http://www.die-leitplanke.de/1-herzlich-willkommen/12-originale-vorbilder/mercedes-benz-1628/
Wersja z pudła, ale podpatruję rozwiązania w oryginale.
Początek kabli na silniku, będzie tego znacznie więcej.
Obrazek
Obrazek

I tu się zaczynają schody, a raczej resory i nie tylko. Lubię Revella chociaż go jeszcze nie robiłem, bo wypraski w szczegółach wyglądają lepiej niż Italerii, ale te jamki skurczowe, nadlewki, ślady po wypychaczach . Tydzień walczę z resorami. Łączenie połówek to !@$#$%!@#$ mać. Na zdjęciu widać kawałek bez szpachli, ze szpachlą i po szlifowaniu. Szpachla to ramka Italeri rozpuszczona w Acetonie, albo Nitro.
Obrazek

Przód chcąc, nie chcąc zrobiłem od podstaw obejmy, mocowania. Nie szło tego poszpachlować.
Obrazek

Oryginalne mocowanie zbiornika paliwa nie przypominało niczego co występuje w przyrodzie. Nie mam zdjęć od dołu, więc tam jest lekka partyzantka.
Obrazek

Statek z gwiezdnych wojen z łączeniami na hamulcach :hmmm: ?, które trzeba jakoś zaszpachlować. Mam nadzieję że duża ilość kleju zrobiła swoje i po podkładzie nie będzie już nic widać. Jak nie to kurz, błoto i kopa.
Obrazek

Tyle na razie, poskładany tak poglądowo.
Obrazek
Copycat

Reklama

Re: Mercedes 1628s Revell 1:25.

Postprzez Copycat » piątek, 13 lipca 2012, 16:00

Pracy dużo, a postępów jakby wcale.
Poddałem się przy tylnym zwieszeniu, było nie do wyszlifowania, więc je porozcinałem i jakoś tam porobiłem. Przy okazji wstawiłem blaszkę i trochę kabli się pojawiło, to nad nimi teraz głównie siedzę.
Obrazek
Wymieniona skrzynka, dorobiona stopka, wydech nawiercony.
Obrazek
Te niebieskie kable nie wiem dokąd idą, albo coś wymyślę, albo pójdą pod silnik. Ten pomarańczowy co chowa się pod ramą też jest jak na razie tajemnicą.
Obrazek
Obrazek
Felgi są mocowane na zatrzaski, trzeba to oczywiście zmienić, otwory już zaślepione. Opony to jakaś masakra, schodzą się do środka. Więc nakleiłem paski na felgi, żeby rozciągnąć gumy, a efekt taki, że teraz bieżnik jest po brzegach wystający. Ale to świeży temat więc jest czas na jego poprawienie. Revell oczywiście zapomniał o śrubach przy tylnych felgach.
Obrazek
Kabinę powoli oram, bo tak to trzeba nazwać, ale to następnym razem jak będą widoczne efekty.
Obrazek
Copycat

Postprzez Robson1 » piątek, 13 lipca 2012, 17:54

Rewelacyjnie Ci wychodzi ten Mesio. Jestem pełen uznania. Mam nadzieje, że niedługo będziecie mogli podziwiać moje Volvo.
Gratuluje postępów i czekam na więcej.
Robson1

Postprzez daddycustomizer » piątek, 13 lipca 2012, 19:31

Bardzo fajnie go uzbrajasz, efektowne detale.
daddycustomizer

Postprzez PawełMT » piątek, 13 lipca 2012, 20:24

Bardzo mi się podoba okablowanie silnika ;o) Z czego są te pomarańczowe kable i jaką mają średnicę? ;o)
Ogólnie to model zasługuję na + za wykonane przeróbki!

P.S. Kiedy malowanie?
PawełMT

Postprzez Kazik » piątek, 13 lipca 2012, 23:35

Jak widzę jakość tego modelu to podziwiam za cierpliwość.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Copycat » sobota, 14 lipca 2012, 07:21

Dzięki, te pomarańczowe przewody to żyła od internetu, średnica około 1mm. Malowanie już niedługo, jak tylko zrobię kilka kabli przy zbiornikach powietrza, poprawię światła. No i kabina która praktycznie nie ma wnętrza.
Kazik kto jak kto, ale cierpliwości to chyba Ty masz najwięcej. Dziwię że się dziwisz, patrząc na twoje wyczyny.
Copycat

Postprzez Kazik » sobota, 14 lipca 2012, 09:32

To nie do końca to samo.
Ja staram się tak wybierać modele aby podstawowa baza była dobrej jakości a potem dopiero walczę ze szczegółami które sobie sam wymyślam :)
Jak mam poprawiać podstawy które skopał producent to już mi czasem cierpliwości brak.
Jeszcze nie dotknąłem się żadnego Revella chociaż AMT mam na koncie (co prawda nie skończone) i jakąś starszą Aoshimę czy Fujimi.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Copycat » niedziela, 22 lipca 2012, 08:57

Obrazek
Obrazek
Obrazek
W ciągu kilku dni lub godzin połączę go z ramą, ta już w podkładzie. A przede mną koszmar modelarza, kabina i niepasujące do niej szyby, do tego brak wnętrza.
Copycat

Postprzez Macio4ever » niedziela, 22 lipca 2012, 09:03

Ładnie idą prace. Z ciekawości - nie łatwiej byłoby Ci najpierw pomalować silnik, a potem go okablować?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » niedziela, 22 lipca 2012, 09:35

Jak malowałeś kolektory?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez nasu » niedziela, 22 lipca 2012, 09:57

Wygląda super :!:
Na Warsztacie
Obrazek
nasu

Postprzez Copycat » niedziela, 22 lipca 2012, 09:58

Macio4ever czasem trzeba coś dorobić, czasem wywiercić dziurę, czasem coś przykleić, a jednak do plastiku łatwiej przykleić cokolwiek. Do tego można gdzieś zarysować lakier. Kable też nie muszą być dokładnie od spodu pomalowane, chociaż staram się, bo i tak dochodzi często czarny wash na silniku, więc to wszystko się zlewa. Producenci ciężarówek nie rozpieszczają tak ja producenci motocykli, te silniki praktycznie nie są przygotowane do kablowania. Oczywiście można tak i tak.
Kazik podkład z matowej Valejo 71080 rust, potem na to przyklejałem, lub malowałem pigmenty Valejo, plus pastela ciemno brązowa, całość związałem sidoluxem, który uwaga przyciemnia pigmenty. Klika ciemniejszych plam, mocna rozrzedzona czarna olejna, praktycznie brudna benzyna do zapalniczek.
Copycat

Postprzez Kazik » niedziela, 22 lipca 2012, 10:44

Kazik napisał(a):Jak malowałeś kolektory?

Copycat napisał(a):...podkład z matowej Valejo 71080 rust, potem na to przyklejałem, lub malowałem pigmenty Valejo, plus pastela ciemno brązowa, całość związałem sidoluxem, który uwaga przyciemnia pigmenty. Klika ciemniejszych plam, mocna rozrzedzona czarna olejna, praktycznie brudna benzyna do zapalniczek

Wow!
Myślałem że było prościej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kashato » niedziela, 22 lipca 2012, 11:30

Jedyne co mi się nie podoba to ta zieleń na silniku :mrgreen:
kashato

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat