SPAD XIII by Revell 1/28

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SPAD XIII by Revell 1/28

Postprzez Phantom » wtorek, 17 lipca 2012, 16:05

Naciągi skończone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz kalki, górna kokarda wyszła tak:

Obrazek
Phantom

Reklama

Postprzez dewertus » wtorek, 17 lipca 2012, 19:39

Phantom napisał(a):Naciągi skończone.

Obrazek

Naciągi... tia, to jest mój główny stoper do zabrania się za dwupłaty... Za każdym razem jak widzę coś takiego to mnie aż skręca z zazdrości :evil: Coś pięknego!
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez tomtre » wtorek, 17 lipca 2012, 21:18

Ciężko przyzwyczaić oczy do tej skali. Wszystko takie... gigantyczne. Wygląda jak RC. Robi wrażenie jakby zaraz miał odlecieć ;o)

Góra bardzo fajna. Trochę wątpiłem w metodę "na szablon" ale wyszło jak trzeba. Spód wg mnie zbyt prześwitujący. Ale może to tylko takie wrażenie.

Kokarda świetna. Kalka zestawowa?

Co do śrubek - "oczy" trochę za duże. Jeśli robiłeś je z drutu to można by je spłaszczyć bardziej. Jeśli z żyłki to może wystarczy bardziej naciągnąć i same się spłaszczą?
I warto dokładniej przyciąć nitkę przy pętlach, bo w paru miejscach wiszą farfocle.

Obrazek

Na czerwono zaznaczyłem też miejsce, które jest mocno widoczne, a w tej skali warto by było jakimś sposobem oddać więcej realizmu. Nawet na tym etapie prac można coś jeszcze pokombinować.
Na zielono drobna uwaga, że akurat ta para śrub powinna być na górze. Przynajmniej wg tych fotek, które znam, bo tak w ogóle to rzeczywiście śruby montowało się z reguły na dole.

@ dewertus

Nie pękaj - próbuj ;o)
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Phantom » środa, 18 lipca 2012, 09:27

tomtre napisał(a):Kokarda świetna. Kalka zestawowa?

Tak Revell-owska, gruba, ale softer pomógł.

tomtre napisał(a):I warto dokładniej przyciąć nitkę przy pętlach, bo w paru miejscach wiszą farfocle.

No trochę wiszą , spróbuję trochę podpicować :)

tomtre napisał(a):Na zielono drobna uwaga, że akurat ta para śrub powinna być na górze. Przynajmniej wg tych fotek, które znam, bo tak w ogóle to rzeczywiście śruby montowało się z reguły na dole.

Mam kilka publikacji dot. SPAD-a i prawdę mówiąc to dopiero po twojej uwadze sprawdziłem i widzę, że różnie to bywało na jednym zdjęciu u góry, a na innym widać u dołu. To tak jak z celownikiem (z muszką kołową), na jednych jest montowany,a na innych nie.
Ostatnio edytowano środa, 18 lipca 2012, 20:07 przez Phantom, łącznie edytowano 1 raz
Phantom

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 18 lipca 2012, 10:16

Mi się te naciągi nie podobają. Stworzone według własnej koncepcji, a nie według dokumentacji ( co szczególnie widać przy mechanizmie lotki i przebiegu niektórych cięgien) . Śruby są gigantyczne, linki za grube. Jestem na nie. Podobieństwo do oryginału w mojej skali 3/10.

http://www.primeportal.net/hangar/domer ... spad_xiii/
Grzegorz2107

Postprzez potez » środa, 18 lipca 2012, 11:18

Te naciągi są tragiczne...ale już raz to powiedziałem w wątku z poprzednią budowa w 48. Teraz to wygląda jeszce gorzej :oops:
Do tego masz błąd w olinowaniu, słupki pośrodku były do tłumienia drgań linek i linki powinny przez nie przechodzić :
Obrazek
Co do malowania to powiem tak -nie wiem jak to wygląda gdy się model ogląda w świetle dziennym ale jak się cieniuje taki model to taśmy powinny być naklejone prosto i w równych odtępach, te zawijasy, które porobiłeś nie wpływaja pozytywnie na realizm malowania modelu a to duża sztuka jest i wymaga proporcjonalnie dużej staranności w wykonaniu...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Phantom » środa, 18 lipca 2012, 17:42

Grzegorz2107 napisał(a):Mi się te naciągi nie podobają. Stworzone według własnej koncepcji, a nie według dokumentacji

Zgadzam się całkowicie.

potez napisał(a):Do tego masz błąd w olinowaniu, słupki pośrodku były do tłumienia drgań linek i linki powinny przez nie przechodzić :

Po prostu nie chciało mi się bardziej poprawiać tego zestawu, w oryginale było jeszcze gorzej. Na tyle moja zaciętość modelarska mi pozwoliła. Niestety brak cierpliwości w żmudnym dopracowywaniu detali.
Phantom

Postprzez dewertus » środa, 18 lipca 2012, 19:29

Phantom napisał(a):
dewertus napisał(a):
Na zielono drobna uwaga, że akurat ta para śrub powinna być na górze. Przynajmniej wg tych fotek, które znam, bo tak w ogóle to rzeczywiście śruby montowało się z reguły na dole.

Wpraszam sobie - ja tego nie napisałem :evil: ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Phantom » środa, 18 lipca 2012, 20:06

dewertus napisał(a):Wpraszam sobie - ja tego nie napisałem :evil: ;o)

Sorki, coś się pokićkało.
Phantom

Postprzez DUDE » czwartek, 19 lipca 2012, 07:22

Phantom napisał(a):Po prostu nie chciało mi się bardziej poprawiać tego zestawu, w oryginale było jeszcze gorzej. Na tyle moja zaciętość modelarska mi pozwoliła. Niestety brak cierpliwości w żmudnym dopracowywaniu detali.

ok. jezeli ma zostać to olinowanie to popraw je prosze tak jak opisał to tomtre. Wizualnie będzie lepiej.
Tylko nie odkładaj modelu na bok, bo skończyć trzeba.

pozdrawiam,

D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » piątek, 20 lipca 2012, 17:05

Dziękuję wszystkim za doping i uwagi (zawsze mile widziane), model odstawiam na półkę w takim stanie jak jest. Za dużo poprawek i przy moich umiejętnościach ( i cierpliwości ), mija się to z celem. Jest jeszcze tyle modeli do zrobienia. Czas rozgrzebać następny :)
Parę zdjęć dla tych którzy czekali na efekt końcowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dla porównania z wcześniejszym w skali 1/48 (niestety też w nie najlepszym wykonaniu).

Obrazek
Phantom

Postprzez DUDE » sobota, 21 lipca 2012, 16:29

Zdjęcia ukończonego Spada powinny trafić do galerii...
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » sobota, 21 lipca 2012, 19:33

Jak go kiedyś skończę, to czemu nie :)
Phantom

Postprzez Adam » sobota, 21 lipca 2012, 20:40

Dla mnie bardzo ładny model, tylko o olinowaniu się nie wypowiadam, w końcu nic nie jest doskonałe.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez xmald » niedziela, 22 lipca 2012, 11:32

Co do olinowania podzielam zdanie kolegów - nie podoba mi się. Umiejętności to Ty masz, pokazujesz to w wielu miejscach w tym modelu. Całość jest bardzo, ale to bardzo fajna. Daj sobie czas z olinowaniem i będzie super. Efekt na chwilę obecną podoba się, kawał smoka w porównaniu z 48. Dokończ i o galerię proszę!!!!!!!
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat