Pierwszy Aerograf

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pierwszy Aerograf

Postprzez nasu » czwartek, 19 lipca 2012, 19:56

Witam

Jestem przed zakupem swojego pierwszego aerografu. Proszę o pomoc w wyborze aerografu do 100zl. Sklejam tylko modele samochodów. Wiem ze powinien być z dysza 0.3Mm i regulacja skoku igły. Na początek mogę kupować butle zasilające aerograf. Mam tez możliwość dojścia do kompresora. Czy taki aerograf może być tez podłączony do takiego kompresora? Chodzi mi czy jakąś specjalna przejściówka czy może waz?
Na Warsztacie
Obrazek
nasu

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pierwszy Aerograf

Postprzez Macio4ever » czwartek, 19 lipca 2012, 20:14

Witaj na forum!

Na początek zapoznaj się z tym wątkiem: viewtopic.php?f=21&t=19365

Myślę, że odpowie po części na Twoje pytania i kilka kolejnych, które możesz mieć.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Strużyn » piątek, 20 lipca 2012, 11:56

Butle to najdroższa opcja zasilania aerografu :-|
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez nasu » sobota, 21 lipca 2012, 11:12

WWitam

U mnie w mieście są dostępne areografy firmy Mar-Pol albo fachowiec. Z tych samych firm można zamówić kompresor. Możecie cos powiedzieć o tych firmach? Ktoś miał kiedyś do czynienia z tymi firmami? Kompresor daje 2 bary. Tyle wystarczy do malowania modeli cywilnych?
Na Warsztacie
Obrazek
nasu

Postprzez Macio4ever » sobota, 21 lipca 2012, 11:41

Jeżeli ma maks 2 bary, to pewnie realnie mniej. Kup na Allegro coś mocniejszego.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez luck1985 » sobota, 21 lipca 2012, 12:17

Długo robisz modele? Jak widzisz to w przyszłości, to lepiej dozbierać pieniądze i kupić coś lepszego- za 300-350zł kupisz lepszy sprzęt od fachowca czy mara. Możesz kupić taki tani na początek i nabierać na nim doświadczenia, ale praca na droższym sprzęcie bedzie przyjemniejsza. Możesz w pózniejszym czasie przerzucić się na lepszy sprzęt, wtedy ten za stówkę posłuzy do lakieru/podkładu. Nic nie zginie :mrgreen:
I jak już pisali, powietrze z butli odpuść Ile taka butla 10zł ? Więcej? 20 butli i masz kompresor ze stałym ciśnieniem. W butli jest inne jak buta pełna, inne jak jest połowa i jeszcze inne jak jest prawie pusta.

Chyba, że robisz rocznie jeden model. Kup mara i taka butle. Albo pomyśl o farbie w sprayu- bo zakładam, że chodzi głownie o malowaniu budy auta.
luck1985

Postprzez nasu » sobota, 21 lipca 2012, 12:38

Z modelarstwem dopiero zaczynam swoja przygodę. Na początek i do nauki chcę kupić na razie jakiś tańszy kompresor i aerograf. Butla taka kosztuje 44zl. Wiec tez nie widzi mi się ciągle ich kupować. Wiec właśnie pytanie czy taki fachowiec albo Mar-pol starczy mi do nauki malowania kast itd. W przyszłości na pewno będę chciał wymienić na cos lepszego.
Na Warsztacie
Obrazek
nasu

Postprzez Jiloo » sobota, 21 lipca 2012, 18:13

Ja się uczyłem na chińczyku i szlag mnie trafiał. Po dwóch tygodniach wymieniłem na lepszy sprzęt.
Kup lepiej coś budżetowego od sprawdzonego producenta – H&S Ultra, Iwata Revolution, ewentualnie Neo for Iwata. Nauka będzie przyjemniejsza i mniej stresująca.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje