Kilka pytań odnośnie farb/malowania/przyciemniania lamp

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Kilka pytań odnośnie farb/malowania/przyciemniania lamp

Postprzez Green » piątek, 20 lipca 2012, 19:12

Witam,
Mam do was kilka pytań,
1.Planuje biały kolor :) już mam zakupiony podkład i rozcieńczalnik firmy gunze (mr. surfacer 1000 i mr. color thinner 110)
Jak pewnie wiecie podkład ten jest szary.... zastanawiam się czy farby akrylowe (mam zamiar kupować gunze) pokryją to jakoś? Czy akurat gunze słabo kryją? Jakie inne firmy polecacie? Kupno białego podkładu to też dodatkowy wydatek a niestety jestem bardzo ograniczony.. :(
2.Jaki bezbarwny? Do malowania aerografem (jak cała karoseria, czytaj punkt 1) - wiem temat "rzeka" ale zawsze można coś od siebie :P
3.Tutaj mam bardzo niestandardowe pytanie, zastanawiam się nad lekkim przyciemnieniem tylnych lamp (honda nsx), Mam zakupione 2kolory tamiya półprzeźroczyste do lamp (czerwony/pomarańcz), gdy pomaluje "szybkę" klosza od wewnątrz, a środek klosza na czarno da to jakiś efekt? Czy lepiej zakupić tamiya smoke i dać kilka mgiełek? chodzi o delikatne przyciemnienie.
No i to tyle, liczę na konkretne i cenne rady..
PS. Ktoś kupował w "ata/rcnikko"? jak wygląda szybkość wysyłki i zabezpieczenie?
Prawdziwi fani driftu = pdmrc.pl
Cyclone Hara cs 1.75
Green

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kilka pytań odnośnie farb/malowania/przyciemniania lamp

Postprzez kashato » piątek, 20 lipca 2012, 19:29

2. Jeśli chodzi o bezbarwny - używam UV cut gunze z puszki i myślę, że puszka to lepsze wyjście niż aero, ale to tylko moje zdanie. :) Jeśli musi być pod aero - niech doświadczeni forumowicze się wypowiedzą. :)

PS Kupowałem w RC Niko, paczka jak paczka, dostarczona kurierem więc cała i zdrowa, szybko i bezproblemowo, tak więc polecam.
kashato

Postprzez Mecenas » piątek, 20 lipca 2012, 19:31

Ad.1 Zamiast białej farby polecam Gunze Base White (biały podkład) - zgapiłem to innych i u mnie też zadziałało.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » piątek, 20 lipca 2012, 19:49

Pod białe, czerwone, żółte - biały podkład. Generalnie białe kryją dość słabo. Gunze C ma kilka niezłych białych m.in. Coolwhite. Base white (podkład) możesz sobie darować - nie kryje lepiej niż zwykła biała.
Garść podpowiedzi: viewtopic.php?f=21&t=19365

W linku masz też link do FAQ, gdzie jest cały wpis o bezbarwnych. Bezbarwny z puszki i z aero kładzie się dobrze. Z aero jest lepsza kontrola i mniej schodzi farby plus łatwiej jest położyć cienką warstwę.

Wygodny lakier na początek to Gunze TopCoat z puszki (można też zlać do aero), Gunze GX100, Gaia Clear.
Rozważ stosowanie sersji C, czy generalnie lakierów - są wygodne w użyciu, dobrze kryją.

Przyciemnienie - kup Smoke. Czarnym nie wyjdzie Ci to dobrze.

Gunze to chyba najwygodniej kupować w Gunze.pl - z wyjątkiem rozpuszcalników i Gunze SM bo ceny są kosmiczne. Taniej można kupić np. w hobbyeasy (mają też Tamiyę i Gaię).
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » piątek, 20 lipca 2012, 19:58

Potwierdzam co napisał Maciek,
lepiej pójść w Gunze C.
1. Base white
2. GX100
3. Tamiya Smoke i możesz go spokojnie rozcieńczyć mr. color thinner 110
Powodzenia.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kashato » piątek, 20 lipca 2012, 20:06

Mimo iż nie jestem doświadczonym modelarzem - pod oba białe modele użyłem szarego podkładu. Widziałem gdzie i ile farby położyłem, na białym chyba nie widziałbym różnicy.
kashato

Postprzez Macio4ever » piątek, 20 lipca 2012, 23:00

kashato napisał(a):Mimo iż nie jestem doświadczonym modelarzem - pod oba białe modele użyłem szarego podkładu. Widziałem gdzie i ile farby położyłem, na białym chyba nie widziałbym różnicy.

Przy następnym modelu spróbuj zrobić na białym podkładzie i wtedy bedziesz widział znaczącą różnicę, nie wspominając o kolorach typu żółty czy czerwony.
Ewentulanie test - dwa kawałki plastiku z szarym i białym podkładem pomalowane tą sąmą biłą - od razu będzie widać różnicę.
Druga sprawa, że przykrycie cimnego podłoża wymaga większej liczby warstw, co może prowadzić do przylania drobnych detali.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Green » sobota, 21 lipca 2012, 08:04

Dziękuje za konkretne wypowiedzi.. :)
Czyli raczej kupić biały podkład? znowu trochę "ucierpi" portfel.. Chyba że można zastosować zwykły podkład w spray'u? (nie modelarski)
Mam jeszcze pytanie, czy podkład powinien wyjść chropowaty? mam źle rozcieńczone?
Farbka gunze c (10ml) starczy na pomalowanie 3/4 karoserii? (bez dachu)
I czy bezbarwny GX100 nada się do polerowania zwykłą pastą do samochodów?
Cyclone Hara cs 1.75
Green

Postprzez kashato » sobota, 21 lipca 2012, 08:20

Macio4ever napisał(a):
kashato napisał(a):Mimo iż nie jestem doświadczonym modelarzem - pod oba białe modele użyłem szarego podkładu. Widziałem gdzie i ile farby położyłem, na białym chyba nie widziałbym różnicy.

Przy następnym modelu spróbuj zrobić na białym podkładzie i wtedy bedziesz widział znaczącą różnicę, nie wspominając o kolorach typu żółty czy czerwony.
Ewentulanie test - dwa kawałki plastiku z szarym i białym podkładem pomalowane tą sąmą biłą - od razu będzie widać różnicę.
Druga sprawa, że przykrycie cimnego podłoża wymaga większej liczby warstw, co może prowadzić do przylania drobnych detali.

No spróbuje. ;) ale już nie zaśmiecajmy koledze tematu :)
kashato

Postprzez Macio4ever » sobota, 21 lipca 2012, 10:31

Masz źle rozcieńczone. Jedną 10ml to można pomalować ze 2 karoserie. Gunze C możesz spokojnie rozcieńczać 1,5:1 lub 2:1 (rozp do farby) na początek.

Kup dobry podkład np Tamiya Surface Primer Light w sprayu - będziesz miał gładką satynową powierzchnię.

Zwykła pasta do samochodu jest dość gruba ale GX100 będzie OK po polerowaniu. Daj mu ze 24-48 godzin na wyschnięcie to dobrze się utwardzi.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Green » niedziela, 22 lipca 2012, 09:12

@Macio4ever możesz podać "co jest co?" bo nie znam kolejności.. :-/
Czy zwykły biały podkład się nada? czy lepiej nie próbować?
I słuchając waszych rad
Obrazek
:mrgreen:

PS. Jakiś półmat gunze warto kupić? o ile takie mają... :roll:
Cyclone Hara cs 1.75
Green

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat