Me-262 A-1a skala 1/72 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Me-262 A-1a skala 1/72 Revell

Postprzez spiton » sobota, 14 lipca 2012, 16:54

Ja nie mowie, że mam racje, ale układ w którym wiatrochron był oddzielna szybą, był stosowany dla tego, że nie było wtedy pieprzenia z montowaniem szyby pancernej w hermetycznej ramie. Szyba pancerna jako wiatrochron jest elementem trudniejszym do zaprojektowanie i wykonania. Dla tego nie widzę powodu, żeby montować dwie szyby jedna na drugiej.
A rama szyby pancernej wygląda na hermetyczną.
spiton

Reklama

Postprzez Kuba P. » sobota, 14 lipca 2012, 17:27

Me 262 w kabinę ciśnieniową wyposażony nie był.
Pancerną szybę podwieszoną pod ramą wiatrochronu wewnątrz Messerschmitt stosował chociażby w Bf 109 G i K, więc takie rozwiązanie nie było dla nich czymś dziwnym.

Jest natomiast coś, co mąci mój pogląd o analogicznym rozwiązaniu w 262 na korzyść tego co pisze Spiton.
Mianowicie nie ważne jak zdemolowany wrak Schwalbe - szyba pancerna jest na miejscu a przecież byłby to świetny souvenir, pamiętacie takie zdjęcia z Life'a gdzie amerykański żołnierz trzyma właśnie tą pancerną szybę ze 109 koło samolotu.
Nie widać też na szybie czołowiej w 262 kapsułek pochłaniacza wilgoci, co było normą przy układzie dwuwarstwowym (wiatrochron Bf 109 G/K, szyby osłony ciśnieniowych Bf 109 G-1/G-2/G-5 czy osłona kabiny Ta 152 H).

Dlatego to może być faktycznie klejona z warstw ale jedna, gruba pancerna płyta z ogrzewaniem już wpuszczonym w środek. Nie umieszczonym między szybą czołową a płytą.

Wezmę do łapy instrukcję Schwalbe, katalog części i fotki z HT Model i sprawę rozpoznam :)
Diabeł tkwi w szczegółach.
Kuba P.

Postprzez spiton » sobota, 14 lipca 2012, 18:19

Płyta płytą, ale ujął mnie taki detal, że szyba pancerna wiatrochronu wystawała poza obrys ramy wiatrochronu, dzięki czemu pilot miał większe pole widzenia. Taki ergonomiczny smaczek.
spiton

Postprzez czak45 » czwartek, 26 lipca 2012, 02:43

Model skończony.
Dziękuję za pomoc.
W szczególności podziękowania dla kolegi Mecenasa za kalki i owiewkę kabiny.

viewtopic.php?f=29&t=22325

Pozdrawiam.
czak45

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat