Malowanie b. cienkich kresek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Malowanie b. cienkich kresek

Postprzez m.gala » czwartek, 26 lipca 2012, 15:33

Cześć.
Możecie mi podpowiedzieć czym malujecie bardzo cienkie kreski? Np takie żółte paski na uchwytach do odpalania fotela wyrzucanego w skali 1/72? Najcieńszy pędzelek jaki znalazłem w plastyku jest niestety za gruby :( Próbowałem delikatnie wykałaczką ale to też jeszcze nie ten efekt :(
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Reklama

Re: Malowanie b. cienkich kresek

Postprzez fazzi » czwartek, 26 lipca 2012, 16:53

Zamiast kupować pędzle w plastyku , poszukaj po modelarskich, gwarantuje że znajdziesz odpowiedni rozmiar.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 26 lipca 2012, 17:32

Zamiast malować, może spróbuj pociąć kalkomanię w odpowiednim kolorze na cienkie paski i je nałożyć? Tylko kalkomania musi być dobrej jakości, żeby się nie rozleciała w czasie cięcia i nie była za sztywna po nałożeniu.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez posejdon » czwartek, 26 lipca 2012, 18:22

W przypadku pasków, które opisałeś można też użyć cienkiego markera.
posejdon

Postprzez ZzB » piątek, 27 lipca 2012, 09:07

Marcin Kuźniar napisał(a):Zamiast malować, może spróbuj pociąć kalkomanię w odpowiednim kolorze na cienkie paski

Można jeszcze pociąć taśmę malarską (maskującą) i dwa kawałki przykleić tak, żeby powstała szczelina o szerokości wymaganego paska.
Potem pędzlem trzeba zaciapać tą szczelinę - farba nie może być rzadka, żeby nie podciekła taśmy, technika malowania przypomina nieco suchy pędzel.
Potem w ciepłej wodzie odklejasz taśmę i gotowe

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez Marek Barański » wtorek, 31 lipca 2012, 17:11

A mogłbyś jakos zobrazować to co ma być namalowane albo powiedzieć jakie kalibry pędzli w plastyku znalazłeś ? Ja używam pędzli 00000 i one są czasem aż za cienkie.
Marek Barański

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 31 lipca 2012, 20:22

fazzi napisał(a):Zamiast kupować pędzle w plastyku , poszukaj po modelarskich, gwarantuje że znajdziesz odpowiedni rozmiar

No nie do końca bo to sklepy plastyczne maja największy wybór specjalnych, cienkich pędzli retuszerskich różnych dobrych marek, które potrafią kosztować po kilkadziesiąt złotych za sztukę. Wart polecenia w relacji jakość-cena jest Daler Rowney, ewentualnie nasz rodzimy Kozłowski, koszt pędzla 5/0 to około 5-6 PLN. Poza pędzlem ważna jest jeszcze odpowiednia konsystencja farby (przy akrylach dobrze dodać retardera, wtedy farba lepiej "schodzi" z pędzla, przy olejnych olejek lniany, który ma podobne właściwości).
Radek Pituch

Postprzez m.gala » wtorek, 31 lipca 2012, 20:29

Marek Barański napisał(a):A mogłbyś jakos zobrazować to co ma być namalowane albo powiedzieć jakie kalibry pędzli w plastyku znalazłeś ? Ja używam pędzli 00000 i one są czasem aż za cienkie.

Najcieńszy jaki mam to 3 albo 4 zera, nie pamiętam dokładnie jaki kupowałem, a niestety oznaczenia już się starły.
A pomalować chciałbym te czarno-żółte paski na elementach fotela z fotki poniżej (element nad głową pilota i między nogami)
W skali 1/72 to nad głową ma "średnicę" tak to nazwijmy ok 4mm. Mnie udało się tam zmieścić na "obwodzie" 3 żólte paski i 5 czarnych czyli sekwencję czarny-żółty-czarny-żółty-czarny-żółty-czarny. Malowane olejnymi Model Masterami.
Obrazek
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Postprzez posejdon » wtorek, 31 lipca 2012, 22:02

No weź spróbuj narysować te czarne paski pisakiem na żółtym tle :roll: .
posejdon

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje