Oaza. Afryka Północna (Dragon, 1:35)

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Oaza. Afryka Północna (Dragon, 1:35)

Postprzez qba » wtorek, 31 lipca 2012, 18:42

Witam,
przedstawiam moją najnowszą dioramkę. Jak wyglądała budowa możecie zobaczyć w warsztacie. Generalnie Afrykę robiłem pierwszy raz i myślałem, że nic tam ciekawego pokazać nie można poza piaskiem i kamieniami, ale przyjemnie się zaskoczyłem. Tzn przyjemnie było do momentu wylania wody Andrea, która mówiąc oględnie nie wyszła, zmieniła kolor, nagle zastygła i ogólnie takie takie. W związku z tym faktem musiałem m.in. wyrzucić śmieci przy brzegu.

Miłego oglądania.
A, figurki, tak jak pisałem w warsztacie, to już ktoś inny będzie robił. Chociaż ja bym wrzucił paru zwiewających DAKów i ze dwóch ich osłaniających w okopach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Kuba
qba

Reklama

Re: Oaza. Afryka Północna (Dragon, 1:35)

Postprzez Adrianowro » wtorek, 31 lipca 2012, 19:33

Miałbym jedyne zastrzeżenia do tego "okopu" z workami
Skoro to pustynia to jest tam piasek i tu mi go brakuje , pomiędzy workami , na tej płachcie.
Mogłeś wysmagać pisakiem te beczki , podobnie jak tą co zakopałeś......:)
Adrianowro

Postprzez viking » środa, 1 sierpnia 2012, 09:08

Pomysł świetny, wykonanie świetne, finisz świetny. Nie mam za wiele więcej do napisania. Oglądałem od samego początku i poradziłeś sobie z terenem elegancko. Kolorystyka super. Całość bardzo przypadła mi do gustu.
viking

Postprzez Bathin » środa, 1 sierpnia 2012, 09:33

A ja bym polemizował z tym "eleganckim poradzeniem sobie z terenem".
Od razu w oczy rzuca się kamienistość pustyni, mimo to niektóre skrzynki, beczki, czy sam czołg częściowo wtopiły się w teren, czemu ? Wygląda to bardzo nierealistycznie.
Roślinki, woda i "dwójeczka" prezentują się dobrze.
Pzdr
Bathin

Postprzez shivadog » środa, 1 sierpnia 2012, 09:43

Bathin napisał(a):Od razu w oczy rzuca się kamienistość pustyni, mimo to niektóre skrzynki, beczki, czy sam czołg częściowo wtopiły się w teren, czemu ?

Adrianowro napisał(a):Skoro to pustynia to jest tam piasek i tu mi go brakuje , pomiędzy workami , na tej płachcie.

Być może rozwiązaniem byłoby podsypanie tego jakimś strartym pigmentem, żeby miejscami wyglądało bardziej piaszczyście?
Zastanowiłbym się nad wpuszczeniem odrobiny wody do wykopów (jakby jednak trochę podciekły).
Kolorystyka i urozmaicenie - super!
shivadog

Postprzez ROMAN » środa, 1 sierpnia 2012, 09:45

Mnie od począku podobała się ta dioramka. Owszem są pewne "ciekawości" na które zwrócił uwagę Bathin. Te kamyki choć bardzo potrzebne jak i inne niektóre elementy są jakby nałożone na grunt. Owszem było by i może dobrze gdyby oaza miała więcej zieleni ale w tym przypadku podobnie jak skrzynki czy beczki powinno to być bardziej wtopione w piasek. Tak jakby zawiane przez piach. Ale to wnioski na przyszłość. Czołg bardzo ciekawie zrobiony. Do wody też za bardzo uwag nie mam. A tak naprawdę wszystko zmienią figurki. Nadadzą ruchu i dynamiki.

Bardzo fajna fotka (bo takie w dioramach lubię :) :

Obrazek

Pozdrawiam i gratuluje fajnej dioramy z trudnym terenem do zobrazowania.
ROMAN

Postprzez Korowiow » środa, 1 sierpnia 2012, 19:41

Mi też się podoba. Koledzy napisali nad czym można się zastanowić. Ja dopiszę, że jeśli ma być kamieniście a tak też wygląda to w miejscu śladów gąsienic, które swoją drogą wyglądają trochę jak skamieliny przydałoby się trochę drobnych kamyków.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez kelo83 » środa, 1 sierpnia 2012, 19:41

Fajnie to wygląda, bardzo podoba mi się rozbity Pz II. Brakuje mi trochę ruchu na tej dioramce, dorzuć tam figurantów - myślę, że tchnie to trochę życia w ten obrazek.
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez qba » czwartek, 2 sierpnia 2012, 11:25

Dziękuje wszystkim za miłe komentarze. Tak jak mówiłem pierwszy raz robiłem Afrykę i nie wszystko może wyszło do końca tak jak chciałem, ale jedna rzecz musiała być ….. beczki, skrzynki, czołg zakopane w piasku. Wygląda to tak afrykańsko. Następnym razem zrobię bardziej tak, żeby piasek wyglądał jakby go pod skrzynkę czy beczkę coś przywiało.
Z tą wodą w okopach, to myślę, że trochę Water Effect MIGa załatwi sprawę, już bez wlewania tam wody Andrei.

Roman, my wiemy jakie Ty fotki lubisz, wiemy :mrgreen: Oby więcej tych Twoich „filmowych”.

Figurki, tak jak mówiłem to już ktoś inny. Może kiedyś pokażę wersję ostateczną jak już powstanie.
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez MasterJanek » wtorek, 14 sierpnia 2012, 19:37

Makieta bardzo fajna, bo naprawdę wygląda realistycznie, widać duży wkład pracy. :)
MasterJanek

Postprzez qba » piątek, 17 sierpnia 2012, 11:24

Dzięki MasterJanek :)
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez OKOKI » piątek, 17 sierpnia 2012, 20:58

Diorama cycuś :) Przydał by się tam jakiś trup czołgisty.
OKOKI

Postprzez qba » sobota, 18 sierpnia 2012, 10:30

Taki uwieszony na pancerzu. Dobry pomysł, zwłaszcza, że sezon grillowy w pełni ;o)
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez dzidas » niedziela, 26 sierpnia 2012, 00:51

Witam , naprawdę świetna scena! Do podkreślenia efektu pustyni , wcale nie trzeba tu "tony" piasku. Wystarczy lekko podsypać pigmentem walające się przedmioty i trochę ujednolicić kolorystykę gruntu. Jeśli to ma być pustynia , podłoże zdecydowanie musi mieć bardziej jednolity , piaskowo-szary kolor. Ale wcale nie musi być zasypana piachem , większość terenów pustynnych np w Egipcie jest właśnie kamienista. Poza tym piszesz ,że nie wyszła Ci woda , a co z nią nie tak? Wygląda bardzo realistycznie , kolor też.
dzidas

Postprzez homer13 » niedziela, 26 sierpnia 2012, 20:59

Witam.
Bardzo fajna, ciekawa scenka. Miałeś dobry pomysł :) > podoba mi się wrak, woda. Nie przekonują mnie worki z piachem - wyglądają jak kamienie - dość nienaturalnie. Brak mi nawianego piachu w paru miejscach. Ogólnie praca bardzo ładna.
"Na wojnie ten wygrywa, kto najmniej błędów popełnia."
N.Bonaparte

"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. "
N.Bonaparte
homer13

Następna strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram