czym ciąć metalową plecioną linkę?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

czym ciąć metalową plecioną linkę?

Postprzez rastula » czwartek, 2 sierpnia 2012, 10:41

sam się dziwię, że się pytam, ale mam linki 1 i 1,5 mm plecione, i za diabła nie mogę uciąć tego kombinerkami czy dużymi nożyczkami nawet... jakoś brak mi pomysłów...chyba za ciepło jest..:)

ale może macie jakiś patent?
rastula

Reklama

Re: czym ciąć metalową plecioną linkę?

Postprzez waran » czwartek, 2 sierpnia 2012, 10:52

Mikro tarcza korundowa.Możesz kupić takie tarczki z f.Dremel,ewentualnie możesz nabyć takie, w zaopatrzeniu jubilerskim.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez rastula » czwartek, 2 sierpnia 2012, 10:59

Dzięki, to będę musiał sprawdzić czy moja mini szlifierka jeszcze działa...

ale jak będę chciał kogoś garotować, to już wiem czym ;-)
rastula

Postprzez posejdon » czwartek, 2 sierpnia 2012, 13:14

Zapytaj w serwisie rowerowym. Tam mają obcinaczki. Linki w rowerze mają 0,8 albo 1,2 mm średnicy ale szprychy też da się tym ciąć.
posejdon

Postprzez kelo83 » czwartek, 2 sierpnia 2012, 20:32

Na przyszłość może lepiej kupić miedziane plecionki, np. od Eureki ;o)
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez rastula » piątek, 3 sierpnia 2012, 09:28

kelo83 napisał(a):Na przyszłość może lepiej kupić miedziane plecionki, np. od Eureki ;o)

kurde, nawet nie pomyślałem, że to może być problem...:)...
rastula

Postprzez m.gala » niedziela, 5 sierpnia 2012, 11:14

rastula napisał(a):sam się dziwię, że się pytam, ale mam linki 1 i 1,5 mm plecione, i za diabła nie mogę uciąć tego kombinerkami czy dużymi nożyczkami nawet... jakoś brak mi pomysłów...chyba za ciepło jest..:)

ale może macie jakiś patent?

Owinąć taśmą klejącą (mocno) albo w termokurczke wsadzić żeby sie nie rozwaliła przy cięciu i powoli naokoło trójkątnym albo soczewkowym iglakiem opiłować (kantem pilnika dokładnie). Tak domowym sposobem ciąłem linki do roweru.
Pozdrawiam
Marcin Gala
Obrazek
m.gala

Postprzez Patryk » niedziela, 5 sierpnia 2012, 14:44

Cążki do linek/pancerzy rowerowych nie głupi pomysł ,ale mało opłacalny bo koszt ok.50zł. Natomiast nie wiem co za bzdury Posejdon wygadujesz o cięciu szprych. Jak chcesz i po co ciąć kawałek stali ?
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Piotrek.S. » niedziela, 5 sierpnia 2012, 22:33

W robocie na co dzień używamy obcinaczek do linek Knipex`a. Przekroje linek 3-6 mm. Te ostatnie są z nylonowym rdzeniem. Ślad cięcia idealnie równy, nic się nie rozplątuje. Wada? wiadomo koszt zakupu.
Umysł ludzki jest jak spadochron.
Działa lepiej kiedy jest otwarty.
Piotrek.S.

Postprzez longtom » niedziela, 5 sierpnia 2012, 22:50

Witam.Dlaczego się męczysz ze stalowymi, kup miedziane i zero problemu, zdecydowanie lepiej się układają i dają formować.
longtom

Postprzez rastula » niedziela, 5 sierpnia 2012, 23:37

longtom napisał(a):Witam.Dlaczego się męczysz ze stalowymi, kup miedziane i zero problemu, zdecydowanie lepiej się układają i dają formować.

no tak z rozpędu kupiłem przy okazji jakiejś chemii, ale widzę , że problem nienowy ;-)

dziękuję za wszystkie rady
rastula

Postprzez posejdon » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 10:36

Patryk napisał(a):Cążki do linek/pancerzy rowerowych nie głupi pomysł ,ale mało opłacalny bo koszt ok.50zł. Natomiast nie wiem co za bzdury Posejdon wygadujesz o cięciu szprych. Jak chcesz i po co ciąć kawałek stali ?

Żadne bzdury. Wypraszam sobie ;o). Napisałem to, żeby Wam uzmysłowić, że to dobrze działa. Szprychy tnę np. gdy mam przepleść koło. Piasta zostaje, szprychy i obręcz idą do kosza. Po co wtedy rozkręcać nyple? Szkoda czasu. Biorę obcinaczkę i tnę po kolei. Oczywiście nie używam tego samego narzędzia do linek i do szprych bo na tych ostatnich się trochę bardziej tępi. Do tego celu przeznaczam jakieś takie bardziej zużyte.

A koszt? Myślę, że nie trzeba tego kupować. Idziesz do serwisu i mówisz, że potrzebujesz uciąć tyle i tyle linki. Powinni się zgodzić (przynajmniej ja bym się zgodził, a jak bym się jeszcze dowiedział, że to do modelu to już w ogóle super by było :) )
posejdon

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 11:15

Ostatnio ciąłem linki do roweru multiszlifierką i na prawdę nie sądzę, żeby specjalna obcinaszka zrobiła to lepiej. Przy obcinaczce, choćby nie wiem jak była ostra, występuje zjawisko, być może delikatne, spłaszczenia linki/pancerza - taka jest charakterystyka narzędzia. Przy multiszlifierce mamy idealne cięcie i żyły linki nie rozwijają się.
karambolis8

Postprzez posejdon » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 18:44

To racja. Może się coś takiego zdarzyć. Jeżeli przy cięciu tarczą linka się nie rozplata to to na pewno jest lepsze rozwiązanie. Niestety również bardziej kosztowne dla nieposiadających narzędzia.
posejdon

Postprzez Piotrek.S. » piątek, 9 sierpnia 2013, 22:07

karambolis8 napisał(a):Ostatnio ciąłem linki do roweru multiszlifierką i na prawdę nie sądzę, żeby specjalna obcinaszka zrobiła to lepiej. Przy obcinaczce, choćby nie wiem jak była ostra, występuje zjawisko, być może delikatne, spłaszczenia linki/pancerza - taka jest charakterystyka narzędzia. Przy multiszlifierce mamy idealne cięcie i żyły linki nie rozwijają się.

Ojtam,ojtam wierz mi nie ciąłeś knipexami.
Umysł ludzki jest jak spadochron.
Działa lepiej kiedy jest otwarty.
Piotrek.S.

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje