AMG Mercedes C-Class DTM D2 - Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

AMG Mercedes C-Class DTM D2 - Tamiya

Postprzez Brat_R » środa, 23 kwietnia 2008, 22:42

Model Tamiya dosyć fajnie wykonany lecz od samego początku były z nim problemy, szczególnie z kalkami, które rozsypywały sie na mikro kawałki.

Póki co jestem na etapie: kasta pomalowana na srebrny metalik i pryśnięta klarem, czeka na kalki, reszta kitu prawie skończona, brakuje tylko paru drobiazgów.

Oto zdjęcia...
Na początek silnik i podwozie z układem napędowym:

Obrazek

Obrazek

Tu praktycznie zakończone prace przy podwoziu wraz z całą resztą, teraz czeka na budę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silnik wraz z zestawem osłon pomalowane w imitację włókna węglowego (w rzeczywistości wygląda lepiej niż na foto):

Obrazek

Obrazek

Dodane osłony na klatce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Felgi:

Obrazek

W kokpicie dodane okablowanie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec ogólny widok:

Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 17 sierpnia 2008, 00:50 przez Brat_R, łącznie edytowano 1 raz
Brat_R

Reklama

Re: AMG Mercedes C-Class DTM D2 - Tamiya

Postprzez WestBikers » czwartek, 24 kwietnia 2008, 23:24

No nieźle, nieźle - bardzo mi się podoba :) Sam przymierzam się teraz do Audi R10 z wyścigu Le Mans - powiedz mi, jak malujesz tą `imitację karbonu`?
WestBikers

Postprzez Brat_R » piątek, 25 kwietnia 2008, 00:46

Sposób jest dość prosty ale brzmi dziwnie :P

Potrzebna jest pończocha 20 den (cokolwiek to znaczy)
black gloss i gun metal lub stalowy.
Malujesz na czarno i jak wyschnie naciągasz pończoszkę na element i pryskasz drugim kolorem, tylko bez przesady. Po 15-20 minutach ściągasz. Dość istotne jest żeby zrobić to w tym czasie gdyż inaczej nie wygląda to najlepiej (sam przetestowałem). Na koniec można trochę wygładzić i wypolerować. Im bardziej wymyślaty element tym trudniej osiągnąć dobry efekt.
Do tego malowania, z braku kolorów użyłem srebrnego metalika ale wydaje mi sie trochę za jasny, coś ciemniejszego powinno być lepsze.
Powodzenia i pozdrawiam!
Brat_R

Postprzez Kazik » piątek, 25 kwietnia 2008, 07:38

Model całkiem fajny i ciekawy.
Całkiem przyzwoicie Ci wychodzi. Ode mnie mała uwaga: dorabiasz okablowanie w środku a obok masz te paskudne kalki imitujące pasy szelkowe. Spróbuj dorobić też pasy, bo w takim zestawieniu to wnętrze trochę traci na wyglądzie. Nie trzeba od razu wywalać kasy na zestaw CM lub inny można to zrobić domowym sposobem (jest o tym gdzieś na forum, koledzy już przerabiali ten temat, trzeba tylko poszukać).
I prośba jeszcze.
Zrób ładną fotkę (tak żeby było wyraźnie widać jak to wygląda) tego karbonu w Twoim wykonaniu.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Brat_R » piątek, 25 kwietnia 2008, 10:21

Co do pasów to była próba ale nie wyszło, plan był zrobić z materiału ale tak sie strzępił, że po 4 podejściach zaniechałem dalszych prób. Czekam na paczkę z materiałem wiec może coś z tego będzie.
Brat_R

Postprzez Naomi » piątek, 25 kwietnia 2008, 18:00

Witam, projekt ciekawy - dawno nikt nie pokazywał z wyścigów :)
Jeśli chodzi o strukturyzację - imitację karbonu to zamiast pończochy może być standardowa siatka z Tamiyi dostarczana z zestawami. Zresztą kaki sposób przedstawia sama Tamija - gdzieś kiedyś widziałem. I jest ładna struktura i wygląda jak kalka...
Zrób pasy :) Materiał który się nie strzępi to materiał używany przez producentów rolet
Ostatnio edytowano piątek, 25 kwietnia 2008, 19:26 przez Naomi, łącznie edytowano 1 raz
Naomi

Postprzez michal.s » piątek, 25 kwietnia 2008, 18:13

Naomi napisał(a):Materiał który się nie strzępi to materiał używany przez producentów rolet

Ten materiał jest zdecydowanie za gruby.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez wuen » piątek, 25 kwietnia 2008, 18:17

Kazik napisał(a):Zrób ładną fotkę (tak żeby było wyraźnie widać jak to wygląda) tego karbonu w Twoim wykonaniu.

Przyłączam się do prośby
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Naomi » piątek, 25 kwietnia 2008, 18:32

Może i standardowy materiał na rolety jest za gruby, ale widziałem u producenta taki cienki jak materiał na parasolki z tym, ze jest on czymś nasączany, by się nie strzępił... Ja osobiście robię pasy z zestawów Hasegawy, czyli po prostu matowa folia...
Naomi

Postprzez michal.s » piątek, 25 kwietnia 2008, 18:40

Są dwa rodzaje materiału do rolet, zwykły i podgumowany, ten zwykły jest pleciony z grubszej nici niż ten podgumowany. Podgumowany jest pleciony z cieńszej nici, ale za to ma gumę która jest grubsza niż materiał...

Najprościej to pomalować kawałek taśmy maskującej Tamiy i zastąpić tym pasy.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Naomi » piątek, 25 kwietnia 2008, 19:32

Wiesz, nie wiem, ale czy Ty jesteś producentem rolet? Czy masz z nimi doczynienia? Ja mam i tak jak pisałem - jest zupełnie nowy - TRZECI - rodzaj materiału, z których robi się rolety. To jest coś bardzo podobnego do ortalionu, z tym że jest twardsze, bo nasączone substancją zabezpieczającą przed strzępieniem. Nie wiem dlaczego musze to pisać w sumie trzeci raz... uwierz mi Michał - istnieje ten trzeci rodzaj... jak dostanę próbkę to wstawię na forum... Przepraszam za OT, ale nie wiem dlaczego ktoś nie może zrozumieć, że nie ma pełnej wiedzy na pewien temat, to i tak nie dopuszcza do zaprezentowania nowości... Z smoprzylepnej taśmy izolacyjnej w odpowiednim kolorze tez można zrobić pasy...
Naomi

Postprzez michal.s » piątek, 25 kwietnia 2008, 19:41

Wybacz Naomi, mam stały kontakt z osobą która zajmuje się roletami i już nie raz męczyłem ją o jakieś próbki różnych materiałów, jak widać technologicznie nie są aż tak rozwinięci i nie wiedzą nic o innych materiałach/nowościach technologicznych.

Nie unoś sie, bo nie ma powodów, po to jest forum by wymieniać poglądy i zdobywać wiedzę.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez wuen » piątek, 25 kwietnia 2008, 19:46

Drobna sugestia - Naomi - zrób fotki próbek tego materiału z jakąś linijką i wtedy wszystko będzie jasne...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez WestBikers » piątek, 25 kwietnia 2008, 20:40

Oj ludzie, ludzie - widzę, że `troszkę` Was poniosło i zeszliście z tematu, a przecież mamy oceniać tutaj ogrom pracy, jaki wkłada Brat-R w swój model - proponuję abyśmy skupili się właśnie na tym aucie... :)
Pozdr.
WestBikers

Postprzez TomekWnęk » piątek, 25 kwietnia 2008, 21:34

Tak jak WestBikers pisze koniec tematu rolet. Model zapowiada się całkiem przyjemnie więc tym się zajmijmy. W temacie pasów jeszcze; ja zrobiłem to tak w swoim fokusie, że nakleiłem kalki na taśmę i wyciąłem z niej pasy, miałem kolor i napisy firmowe zachowane a nie była to kalkomania nałożona bezpośrednio na fotel.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat