Panther ausf. A

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panther ausf. A

Postprzez Rayl » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 10:58

Witam,
W wątku chciałbym poruszyć dwie sprawy. Pierwsza to ta panthera ausf. A early:
Obrazek

Czy ma ktoś jej inne zdjęcia lub to ale w większym formacie i o bardziej wyrazistych detalach?
Interesowały by mnie panthery ausf. a z Dywisji "Wiking" najlepiej z walk na Węgrzech w '45 roku. Zdaje sobie sprawę, że może być o nie ciężko to też w przypadku ich braku zadowolą mnie ausf. A z wcześniejszego okresu ;o).

Druga sprawa to tzw. "finalna ausf. A" w jaki sposób należy prezerobić zestaw Dragona (premium) by model spełnił "standardy" finalnej wersji. Z własnych ustaleń doszedłem do wniosku, iż konieczna będzie zmiana sposobu zamontowania wierzchniej płyty kadłuba - bez zębów tak jak na pantherach ausf. G. Prócz tego model dragona ma wszystkie niezbędne elementy dla późnej wersji (wyrzutnik granatów na wieży, "potrójna" rura, brak portów karabinowych w wieży, sprzęg przyspawany do "kółka" z tyłu itd...).
Obrazek
http://www.toadmanstankpictures.com/panther_camp_borden.htm
Jednak ta panthera z Camp Borden ma jedną zastanawiającą rzecz - brak sprzęgu holowniczego oraz "stary" sposób umieszczania lewara:
Obrazek
Nic nie wskazuje by te elementy pochodziły z innej panthery.

Jeśli ma ktoś jakieś informacje o Pantherach ausf. A w "finalnej" wersji to proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Paweł
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 15:17 przez shivadog, łącznie edytowano 1 raz
Powód: wieża przez rz
Rayl

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Panther ausf. A

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 14:32

Paweł, a co z teciakiem :P ?
Piotr Koperski

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 15:15

Wieża pisze się przez "ż".
bartek72

Postprzez Rayl » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 15:44

Dziękuję Bartku za merytoryczną i zawszę obfitującą w źródłowe argumenty odpowiedź.
Rayl

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 6 sierpnia 2012, 20:28

Chyba potrzebujesz Panzer Tracts 5-2. znajdziesz tam większość odpowiedzi:
np.: sposób spawania kadłuba był zależny od jego miejsca produkcji (było kilku producentów dla finalnych składaczy) a nie od późność - oba rodzaje były używane równolegle, brak sprzęgu holowniczego był charakterystyczny dla Ausf A produkowanych przez MNH do przejścia na Ausf G.

Co do zdjęcia 613 - z tym jest problem, wg mojej wiedzy to zdjęcie pochodzi nie z negatywu tylko zachowanej przeglądówki, więc jest siłą rzeczy nie najlepszej jakości. w Tej serii jest kilka (najwięcej) ujęć wczesnej 612 i i pojedyncze 611. Najwięcej szczegółów widać na zdjęciach 612.
Co do zdjęć ich Panther z Węgier, poszukaj zdjęć wraków Ausf A z Węgier - jest duża szansa że któryś będzie Wikinga, ale po prawdzie nie kojarzę 100% pewniaka.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez bartek72 » wtorek, 7 sierpnia 2012, 01:59

Rayl napisał(a):Dziękuję Bartku za merytoryczną i zawszę obfitującą w źródłowe argumenty odpowiedź.

Zawsze możesz na mnie liczyć.
bartek72

Postprzez Rayl » wtorek, 7 sierpnia 2012, 07:05

Dziękuję Marku, jak zwykle Twoja pomoc jest nie oceniona. Próbowałem coś ustalić w posiadanej literaturze i nie wiem czy informacje jakie zebrałem są poprawna, ale górna płyta "bez zębów" pojawiła się około grudnia '43, rzecz jasna występowała równolegle z dotychczas stosowaną, tak jak powiedziałeś, zależnie od dostawcy kadłubów. Na tym egzemplarzu zmylił mnie nieco kształt pozostałości zimmeritu.
Chyba będę musiał się pokusić o tą część Panzer Tracts. Nie ma wyjścia :) .
W sprawie wczesnych panther ausf. A z dywizji "Wiking" to miałem w zamyśle zrobić maszynę z walk na Węgrzech wzorując się na dostępnych zdjęciach. Taka prawdopodobna panthera, która przetrwała trochę na froncie ;o) . Marku, czy w sieci są dostępne zdjęcia "612" i "'611"? Gdzie ewentualnie mógłbym je znaleźć?

Bartku, na Twoją pomoc liczę zwłaszcza w doborze kamuflażu fabrycznego dla tej panthery.

Pozdrawiam,
Paweł
Rayl

Postprzez Marek Jaszczołt » wtorek, 7 sierpnia 2012, 07:49

Napisz do mnie na priv to podeśle ci skan tej przeglądówki
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez bartek72 » wtorek, 7 sierpnia 2012, 11:03

Bartku, na Twoją pomoc liczę zwłaszcza w doborze kamuflażu fabrycznego dla tej panthery.

Oj, w wątku w którym udziela się Marek nawet nie będę próbował odezwać się rzeczowo i na temat. :lol:
Bądź co bądź Marka uznaję za modelarski NSA - jego wyroki są niepodważalne i nieodwołalne.
bartek72

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste