FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii J-M Latvala

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii J-M Latvala

Postprzez STI22B » czwartek, 9 sierpnia 2012, 18:48

Powolutku do końca. Dziś jedna fotka modelu z założoną kastą na podwozie. Powiem szczerze, że mam coraz bardziej dość tego "przekleństwa modelarzy" :D ale mam nadzieję, że jakoś dotrwam do szczęśliwego końca. Model zaczyna nawet ładnie wyglądać, ale wszystkie jego elementy wymagają dopasowania. W tej chwili drzwi modelu są tylko lekko wklejone do nadwozia, ponieważ podczas zakładania na płytę podłogową musimy dość mocno rozchylić boki kasty, żeby wycięcia w boczkach drzwiowych przeszły obok rur klatki bezpieczeństwa. Dlatego słupki b drzwi będą wklejane na stałe dopiero na samym końcu. Kolejna sprawa to szyby, które są za małe, żeby przednia szczelnie wypełniała otwór musiałem bardzo mocno ścisnąć słupki a uprzednio potraktowane klejem. Dopiero po tej operacji jakoś udało się zlikwidować szczeliny, które jeszcze dodatkowo zapuściłem klejem i pomalowałem na czarno. Co do bocznych szybek z tyłu, to po ich przyłożeniu ściśle do słupka b drzwi okazało się, że powstaje niewielki otwór pomiędzy nią a słupkiem c, ale tą niedoróbkę da się w miarę łatwo poprawić.
Powiem tak: widziałem osobiście 4 sztuki tego modelu jeszcze w wypraskach i każdy z nich jest inny: albo za mały zderzak w stosunku do nadwozia, albo krzywa kasta, albo za małe lub za duże drzwi itd. itp.
A kalki na przednie reflektory są dlatego takie duże, żeby zamaskować szczeliny pomiędzy kloszem a nadwoziem, ale mimo wszystko model naprawdę cieszy oczy. Do końca zostały jeszcze detale: kalki na szyby, emblematy, zapinki, antenki oraz wstawienie metalowych nakładek na tarcze hamulcowe. Model wymaga jeszcze kilku retuszy, ale pozwoliłem sobie zamieścić jedno zdjęcie, jak to wygląda teraz:

A właśnie, zapomniałem dodać, że boczne i tylna szyba zostały oklejone zielonkawą folią przeciwsłoneczna, tak jak to miało miejsce podczas Rajdu Bułgarii 2010.

Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 10 sierpnia 2012, 05:48 przez STI22B, łącznie edytowano 1 raz
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez powerpablo » czwartek, 9 sierpnia 2012, 20:53

Faktycznie ładnie to wygląda w całości. Należą Ci się wielkie brawa za walkę z tym modelem.
Teraz wiem co może mnie czekać w trakcie składanie tego modelu.

3maj się
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez STI22B » sobota, 11 sierpnia 2012, 13:17

Witam, dziś mała aktualizacja przed ostatecznym ukończeniem modelu. Miniatura została uzupełniona o brakujące kalki na szybach, zostały przyklejone zapinki oraz antenki, nałożyłem kalki na opony. Niestety samochód nie posiada jeszcze emblematów na atrapie chłodnicy oraz klapie bagażnika, ponieważ będą naklejał stickery, na które nadal oczekuje. Poniżej kilka zdjęć jak prezentuje się model z wyżej wspomnianymi elementami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po otrzymaniu brakujących detali, zostaną one niezwłocznie :) zamontowane, a następnie wykonam zdjęcia do galerii.
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez powerpablo » niedziela, 12 sierpnia 2012, 11:59

No Piotrek muszę przyznać, że bardzo ładnie się prezentuję i z niecierpliwością czekam na fotki w galerii ze zbliżeniami na detale ma się rozumieć :P
A tak swoją drogą co to za folia, której użyłeś do przyciemnienia szyb? Bardzo realistycznie wygląda.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez STI22B » niedziela, 12 sierpnia 2012, 12:48

Folia to dodatkowy arkusz, który przez przypadek dorzuciła TAMIYA do zestawu z modelem SUBARU IMPREZA WRC '98 SAFARI. W zestawie miał być 1 prostokątny arkusz takiej właśnie zielonkawej folii (były 2). Po oględzinach zdjęć Forda Focusa RS WRC 2010 z Rajdu Bułgarii, postanowiłem wykorzystać tą folię, bo jej kolor odpowiadał temu z rzeczywistego samochodu. Folię tą przykleja się tak samo jak w samochodach 1:1 od wewnętrznej strony szyby. Przy nakładaniu trzeba uważać, ponieważ kawałek trzeba nakleić za pierwszym razem. Jeśli coś nie wyjdzie to mamy go do wyrzucenia (po odklejeniu zostaje na niej ślad)
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat