Wybór kompresor/areo

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Wybór kompresor/areo

Postprzez Sneakazz » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 15:51

Jiloo napisał(a):Patrząc na opakowania i modele to TG, DB i Mar to ta sama produkcja. Ale to tylko moje domysły.
Ja się do tego sprzętu zraziłem. Po dwóch tygodniach użīwania przesiadłem się na sprzęt bardziej markowy.

Oczywiście że tak i masz rację. Też tak zresztą myślę ale niech na razie się nauczę a potem się zarobi na resztę.
Ziarnko do ziarnka.
Obrazek
Sneakazz

Reklama

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 16:59

Aerograf proponuję ten: http://allegro.pl/aerograf-tg203-pistol ... 68880.html
-chyba najtaniej na tej aukcji.

Potwierdzam słowa Jiloo odnośnie regulacji ciśnienia w tym aero. W miarę to działało jak był nowy. Jednak szybko się psuje, staje się nieszczelne. Musi być ustawione na pozycji maksymalnie otwartej lub maks zamkniętej, bo w pozycjach pośrednich ucieka powietrze. No ale w tym małym kompresorku jest regulacja ciśnienia.
pawel700

Postprzez Narf » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 22:04

Ja mam taki kompresor
http://techsul.pl/products.php?106
24l wystarcza na dluuugo, az sie zapomina o tym ze jest kompresor, dopiero jak cisnienie spada ponizej 6 barow to sie wlacza i jest szok :D kilka razy juz sie dobrze przestraszylem... mysle ze jak nabije do 8 barow to go mozna wylaczyc, powietrza powinno wystarczyc na jednorazowe malowanie. jedyna wada jest halas, jak masz warunki do korzystania z takiego kompresora to kupuj. w markecie budowlanym sa na takie rzeczy promocje i mozna wyrwac za 250zl
Narf

Postprzez Sneakazz » środa, 15 sierpnia 2012, 09:52

Dobra dzięki panowie za wszelkie wskazówki...czekamy na paczkę w takim razie.

Trzymajcie się i pozdrowienia :mrgreen:
Obrazek
Sneakazz

Postprzez Jiloo » środa, 15 sierpnia 2012, 11:45

A my czekamy na wrażenia z używania.
Powodzenia.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Sneakazz » środa, 22 sierpnia 2012, 20:19

Witam znowu.
Panowie mam pewno pytanie a nie chce tworzyć nowego tematu o takie tam pytanko.

Chciałbym w przyszłości w swym areo malować cieniutkie precyzyjne linie...co jest za to odpowiedzialne ?
Czyżby odpowiednia końcówka ? Np. taka:
http://www.mojehobby.pl/products/Koncow ... 06559.html
O takie coś chodzi ?

Pozdrawiam
Obrazek
Sneakazz

Postprzez posejdon » czwartek, 30 sierpnia 2012, 12:47

Sneakazz napisał(a):Chciałbym w przyszłości w swym areo malować cieniutkie precyzyjne linie...co jest za to odpowiedzialne ?

Ciągle zadaję sobie to pytanie i wychodzi mi, że to:
1. Odpowiednie rozcieńczenie farby;
2. Odpowiednie ciśnienie powietrza;
3. Rozmiar dyszy i igły;
4. Odległość dyszy od malowanej powierzchni;
5. Dokładność tudzież precyzja ruchów ręką;

Pomijam takie kwestie jak czystość dyszy i innych składowych aerografu albo jakość farb. Podejrzewam też, że ktoś z większym doświadczeniem niż ja wymieni Ci jeszcze wiele innych czynników.

Sneakazz napisał(a):Czyżby odpowiednia końcówka ?

Do czego ona służy?
posejdon

Postprzez Sneakazz » czwartek, 30 sierpnia 2012, 13:10

"3. Rozmiar dyszy i igły"

O to właśnie zadałem pytanie...o reszcie zdaje sobie sprawę.
Obrazek
Sneakazz

Postprzez posejdon » czwartek, 30 sierpnia 2012, 15:29

Czyli ta końcówka to dysza? Nigdy nie miałem takiego aerografu więc nie wiem.
Dyszą większą niż 0,3 trudniej maluje się jakieś drobne rzeczy bo po prostu leci za dużo farby na raz. Ja nie potrafię namalować kreski cieńszej niż ~1,5mm a taką grubość uzyskuję niezależnie od tego czy mam większą (0,3-0,4) czy mniejszą (0,2).
posejdon

Postprzez Jiloo » piątek, 31 sierpnia 2012, 10:52

Mnie się udawało osiągnąć grubość cienkopisu (chyba przy dyszy 0,2, stara Iwata HP-B).
Ale na naprawdę niskim ciśnieniu i bardzo małym otwarciu spustu aerografu. Z tego co pamiętam to ściągałem też osłonę igły (Needle Cup – nie wiem czy tak to po polsku nazywają).
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez posejdon » piątek, 31 sierpnia 2012, 10:57

Jiloo napisał(a):Mnie się udawało osiągnąć grubość cienkopisu

Mam nadzieję, że chodzi Ci o grubość linii narysowaną przez ten cienkopis a nie o średnicę jego oprawki :) :) (żarcik).

Przy tak cienkich liniach osłonkę trzeba zdjąć, żeby dysza była jak najbliżej malowanej powierzchni. Na jakim podłożu i jaką farbą malowałeś takie linie?
posejdon

Postprzez Jiloo » piątek, 31 sierpnia 2012, 15:34

posejdon napisał(a):Na jakim podłożu i jaką farbą malowałeś takie linie?

To były tylko testy, bo na razie nie miałem potrzeby wykorzystywać takch linii w prakryce.
Napewno na kartonie (błyszczącym), a farba chyba Gunze.

Ja tylko tak, dorzucam swoje 3 grosze do tematu. Poprostu się bawiłem aero ćwicząc rękę i różne ustawienia maszynerii. Sam w szoku byłem, że udało mi się tak ciekie linie otrzymać.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez hribo99 » czwartek, 4 października 2012, 03:05

Witam
Maluje pedzlem i mi sie tego powoli odechciewa, bo roboty z tym, ze szok :/ Jeszcze jak malowanie figurek czy malych czesci sprawia mi frajde, tak malowanie reszty mnie irytuje :( Kilka warstw farby, uważac zeby za duzo nie bylo itp. Do tego efekt koncowy mnie nie cieszy tak jak ten co widze na fotkach na forum :/
Dlatego zastanawiam sie nad kupnem aerografu. Maluje Pactrami, a z tego co czytalem jest to odpowiedni sprzet, wiec nie musialbym farb zmieniac, a mam ich dosyc sporo :)
Przeczytalem temat i chcialbym uzyskac info czy takie "cus" bedzie dobre:
http://allegro.pl/aerograf-tg130-z-dysza-0-2-0-3-kompresor-z-butla-i2621192185.html. Aero + kompresor.
Z tego co czytalem wyzej wywnioskowalem, ze nie ma sensu podniecac sie regulowaniem cisnienia w aero, bo i tak sie sknoci, a do tego jest w kompresorze taka opcja... Jako, ze jestem zielony i dopiero rozwazam te opcje prosze o porade. :) Dzieki z gory za cierpliwosc i pomoc :)
P.S. O co chodzi z "nabijaniem" kompresora? Ktos tam pisal, ze trzeba nabijac... myslalem, ze to podlacza sie do pradu i sie pracuje, bez zadnego napelniania, nabijania itp, az sie kompresor zepsuje (czyli mam nadzieje dluuugo)
PS II zna ktos jakas dobra stronke, gdzie jest krok po kroku wytlumaczone jak sie pracuje i "obchodzi" z aero? Uzywalem kilka lat temu aero sporadycznie w pracy, ale ja tylko malowalem, a czyscilem pobieznie. Od dbania czy ustawienia mi sprzetu "mialem ludzi" :) Teraz chcialbym dowiedziec ile sie da jak dbac, czyscic, regulowac itp...
hribo99

Postprzez hribo99 » wtorek, 15 stycznia 2013, 22:03

hribo99

Postprzez karambolis8 » środa, 16 stycznia 2013, 08:14

Dobry wybór na początek. Kompresor posłuży, a jak będzie potrzeba to aero wymienisz na lepszy, choć ten też da radę.
karambolis8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje