Ferrari F430 1:24 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari F430 1:24 Revell

Postprzez kashato » czwartek, 5 lipca 2012, 17:38

Witam!

Mimo, iż Nismo nie jest skończony w 100% (jutro przychodzi paczka z pastami i innymi duperelami) zaczynam prace nad kolejnym modelem - F430 Revella.

Obrazek

Po nieudanych próbach sprzedaży i w związku z tym, że paczka z HE będzie za ok. 2 tygodnie stwierdziłem, że spróbuję go złożyć. Części wycięte z wyprasek, dziś połowa została wygładzona, jutro dokończę i zrobię zdjęcia przed i po malowaniu podkładem. Tak więc jakiekolwiek zdjęcia będą dopiero w sobotę, ew. niedzielę. Pozdrawiam wszystkich śledzących moje wątki warsztatowe.

PS Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia związane z tym właśnie modelem - niech napisze. :)
kashato

Reklama

Re: Ferrari F430 1:24 Revell

Postprzez cayman » czwartek, 5 lipca 2012, 19:18

To co mogę Ci poradzić to jeżeli jesteś początkującym modelarzem to nie zabieraj się do modeli Revella i możesz się szybko zniechęcić.Chodzi przede wszystkim o słabo wykonany produkt czyli nadlewki wyprasek i słabe spasowanie elementów.
Nawet doświadczonym modelarzom leci dużo potu z czoła żeby wszystko złożyć w całość.
Na początek proponuję modele Tamiyi nieco droższe które Cię nie zmęczą.
Wniosek jest jeden:Jaki produkt taka cena.

Chyba że Masz dużo cierpliwości która u modelarza jest najważniejsza!!!!
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez kashato » czwartek, 5 lipca 2012, 20:35

Wiem, wiem, wziąłem się, bo idzie do mnie paczka z samochodami Tamiyi, a nie wysiedzę 2 tygodnie. :) Jutro będzie paczka z pastami, więc skończę Nismo, a Ferrari zacząłem dlatego, że tak jak mówię - nie wytrzymałem. Zauważyłem wielką różnicę między revellem a tamiyą, masakra... Ale wszystkiego trzeba spróbować, a ten model z tego co widze do tej pory to test wytrzymałości. :D
kashato

Postprzez kashato » wtorek, 21 sierpnia 2012, 20:43

Poszedł kolor (3 warstewki + 2 werniksu), F430 schnie, najpóźniej do piątku postaram się zrobić i wstawić zdjęcia :)
kashato

Postprzez pawel700 » wtorek, 21 sierpnia 2012, 22:05

Bardzo mnie ciekawi efekt końcowy. F430 to jeden z moich ulubionych Ferrari.
Najbardziej mnie interesuje, czy w F430 są problemy z przyklejeniem podwozia do karoserii, oraz czy tylne koła nie wystają poza obrys nadwozia. W życiu skleiłem dwa revelle i z tymi rzeczami miałem kłopot. Musiałem dokonać drobnych przeróbek.
pawel700

Postprzez kashato » środa, 22 sierpnia 2012, 08:14

Zwrócę na to uwagę i powiem Ci na pewno.
kashato

Postprzez kashato » poniedziałek, 3 września 2012, 21:23

W międzyczasie autko dostało kolor na kastę, bezbarwny i przy uzyciu past i szmatek polerskich tamiya zostało wypolerowane. Do piątku postaram się zamieścić zdjęcia z lustrzanki, jutro wrzucę byle co z telefonu. Pozdrawiam
kashato

Postprzez Luks » poniedziałek, 3 września 2012, 21:29

pawel700 napisał(a):[...]Najbardziej mnie interesuje, czy w F430 są problemy z przyklejeniem podwozia do karoserii, [...] W życiu skleiłem dwa revelle i z tymi rzeczami miałem kłopot. Musiałem dokonać drobnych przeróbek.

No właśnie tego się trochę obawiam klejąc mojego GT500 http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=16353. Przykładałem na sucho budę do podwozia i za bardzo nie wiem, jak te dwa elementy ze sobą połączyć. Zobaczymy. Na razie pracuję nad modelem.
Luks

Postprzez kashato » niedziela, 9 września 2012, 18:43

Aktualizacja i kilka zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać na zdjęciu, na desce rozdzielczej na daszku od zegarów jest rysa - efekt ataku psa... Część do poprawki :)

Pozdrawiam,
kashato
kashato

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat