nazywam się Tomek i mam 16 lat (25.04.1996). Na codzień składam pancerkę, ale postanowiłem oderwać się od niej i wystartować w konkursie. Traktuję udział raczej jako nowe doświadczenie, ponieważ będzie to mój pierwszy model lotniczy w życiu.Jak i czy w ogóle uda mi się go skończyć czas pokaże.
Przechodząc do samego modelu, bazował będe na tym zestawie:

Początkowo chciałem wykonać go prosto z pudła, bez żadnych modyfikacji, niestety po otwarciu pudełka przeraziłem się nieco. Model ma ponad 10 lat, detale wnętrza są wykonane , co tu dużo mówić : bardzo słabo. Po porównaniu części ze zdjęciami oryginału postanowiłem wykonać detale od podstaw. Od zera wykonałem:
-stelaże foteli pilotów
-pasy bezpieczeństwa
-wszystkie dźwignie, drążki itd.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Zdjęcie oryginału dla porównania

Na czerwono zaznaczone są elementy które wykonałem sam

Do ich wykonania użyłem : rozciągniętych na ciepło ramek po modelu, drutu miedzianego, folii aluminiowej z tacek do pieczenia oraz poliestyrenu o grubości bodajże 0,3 mm.
W kabinie pilotów z zestawu pochodzi praktycznie tylko podłoga, ogólny kształt fotela i deska rozdzielcza.
Zdaję sobię sprawe że pare elementów nie zachowuje skali, ale niestety umiejętności nie pozwalają mi wykonać ich lepiej.
Następnym krokiem było otwarcie lewych drzwi od kabiny pilota. (oryginalnie w modelu są zamknięte). Pare minut pracy ze skalpelem i było po sprawie.
Drzwi od wewnątrz nie dość że były pozbawione jakichkolwiek detali, to jeszcze były wklęsłe ( powinny być płaskie).Tutaj z pomocą przyszła szpachla.

Od zera zrobiłem też klamkę.

Zdjęcie oryginału:

Klamka wymaga jeszcze ostatecznego szlifu.
Kolejnym pomysłem było wykonanie wyciągarki do rozbitków . Niestety Revell nie zawarł jej w swoim zestawie dlatego zmuszony byłem zrobić ją od podstaw.
Oryginalnie wygląda ona tak:

A to jest moja jej interpretacja:

Pare detali oczywiście mi umknęło, ale raczej nie będe już ich dodawał.
Na obecną chwilę nic więcej nie wykonałem, ale dzisiaj lub jutro zrobię obicie wnętrza śmigłowca , które powinno wyglądać tak: (chodzi mi o szare , miekkie obicie ścian).
a u Revella wygląda tak:
(wykonane jest w negatywie).Z czego wykonam to obicie: jeszcze nie wiem ale prawdopodobnie z folii z tacek do pieczenia.
Jak już wspomniałem : na chwilę obecną to wszystko co udało mi się zrobić. Proszę uprzejmie o krytykę i wypunktowanie wszytkich błędów.
pozdrawiam
Tomek "Fazzi" Ziemnicki
Zdjęcia oryginału pochodzą ze strony http://www.b-domke.de