Shelby GT 500 (2007), Revell 1/25

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Shelby GT 500 (2007), Revell 1/25

Postprzez Fred-k2 » piątek, 10 czerwca 2011, 19:08

skwarciu21 napisał(a):No że czywiście jest tam siatka mój błąd.

No rzeczywiście.

Luks - na początku muszę pogratulować wielkiego postępu w fotografii, dużo przyjemniej się przegląda relację. Model widać nie jest łatwy, powodzenia! Czekam na dalsze postępy prac ;o) Silnik wygląda trochę sztucznie, przydałby się wash, który na pewno doda głębi.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Reklama

Postprzez Macio4ever » sobota, 11 czerwca 2011, 11:03

Każda kolejna fotka jest coraz lepsza! Ładnie wyszło podwozie. Osobiście poprawiłbym prawy kolektor wydechowy, widać ślady po szlifowaniu.

Co do farb, to w cywilach znakomita większość używa akryli i lakierów stąd mało informacji o olejnych.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Luks » niedziela, 17 lipca 2011, 20:48

Cześć wszystkim po przeszło miesięcznej przerwie - co nie oznacza, że się obijałem i nic nie robiłem:) Dziś mały update moich dokonań. Podwozie już prawie, prawie:
Obrazek
Upaprałem je trochę, może nawet ktoś powiedzieć, że przesadziłem, ale ogólnie mi się podoba. Wyszło całkiem całkiem jak na debiutanta - znaczy się mnie. Wiem - został szew na skrzyni biegów, ale tego już nie chciało mi się poprawiać. Musi tak być. Do ubrudzenia został wydech i wał napędowy. Reszty chyba nie będę już tykał. Wystarczy.

Komora silnika (jeszcze nie kompletna - złożona na sucho z podwoziem):
Obrazek
Jak na razie zrobiona jest "na czysto" (prócz samego silnika), ale ją też zamierzam pociągnąć tu i ówdzie washem - aż się prosi, no nie? Podwozie (kolor biały) było malowane olejem (humbrol), natomiast wnętrze komory jak i sama buda będzie już malowana akrylem Tamki. Stąd te różnice odcieni. Gdyby było to widoczne od razu, pewnie bym dalej malował jedną, a tak - rzadko kiedy zagląda się pod podwozie. Widać również szwy na kolektorach wylotowych - zostają. Nie będzie poprawek. Teraz je widać, natomiast przy skończonym całym modelu nie będzie. Nie będę się przejmował rzeczami, których widać w finale nie będzie.

Boki wnętrza/drzwi:
Obrazek

Ogólnie wnętrze będzie w tonacji czerni, miejsce zamaskowane pozostaną czarne, natomiast elementy nie zamaskowane będą na ciemny niebieski (Vallejo 052). W białej wersji nadwozia występują właśnie tego koloru pasy na budzie więc zdecydowałem się na taką "wariację". Fakt, w oryginale taka kombinacja kolorystyczna wnętrza nie występuje, ale co tam - fantazji można dać upust (?). Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie zbyt "zabawkowo".
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 lipca 2011, 00:01 przez Luks, łącznie edytowano 1 raz
Luks

Postprzez skwarciu21 » niedziela, 17 lipca 2011, 21:52

Podwozie jak i komora wraz z silnikiem wyglądają wprost pięknie ;o)
skwarciu21

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 17 lipca 2011, 22:00

Wyszło bardzo fajnie, mnie brudzenie się podoba, szczególnie tylny most i tłumiki końcowe, komora silnika też wygląda spoko, lekko bym przybrudził przy kielichach a tak poza tym to pozytywnie ;o) Doczepie się jedynie do kabli/przewodów przy tej czarnej puszcze w lewym dolnym rogu komory silnika i do samej puszki, trochę grubo pomalowana, wygląda jakbyś z pędzla ją pomalował i nałożył za grubą /gęstą warstwę farby.

Tak trzymaj!
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Macio4ever » środa, 20 lipca 2011, 09:01

Zgadzam się z Fredem - popraw lekko kable, delikatny wash i będzie gitara.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Luks » piątek, 24 sierpnia 2012, 21:41

Witajcie. Po bardzo długiej przerwie wróciłem :) Co zrobiłem od ostatniej (ponad rok!!) wizyty tutaj:

Obrazek
Trochę przyrdzewiał wał napędowy, lekko wydechy również. W końcu stało toto nie dokończone i rdzewiało ;)

Zmyłem też chrom z felg - zbyt się błyszczały jak dla mnie. Pójdzie na to Alu najprawdopodobniej z Alclada.
Obrazek
A jak wyglądały to możecie zobaczyć gdzieś na początku tego wątku. Uważam, że było warto się pozbyć fabrycznej farbki. Zobaczę, jak się będzie je malowało.

Wnętrze prawie skończone. Zostały tylko drobne/lekkie korekty. Tak wygląda złożone (na sucho).
Obrazek
Upaprałem trochę komorę silnika - teraz wygląda lepiej :). Do poprawy ta puszka w dolnym prawym rogu komory. Czeka na swą kolei.

Obrazek
A tak z rozłożonymi "skrzydłami". W lewym wnętrzu oparcia drzwi (niebieskie)na fotce pokazały się jakby smugi... tylko patrząc gołym okiem tego nie widać :/

Obrazek
Deska - trudno to sfotografować - pedały lekko przypaprane i tyle - za bardzo nie ma co "upiększać". Przycisk "awaryjne" - dopiero teraz na fotach oryginału zauważyłem, że powinien być ostatni po prawej (dziwne miejsce). Chyba z przyzwyczajenia i powszechnego (?) stosowania pomalowałem środkowy przycisk. Mi się tak podoba - zostaje i już :)

I ostatnia rzecz na dziś - maski na szyby położone, czekają na fuknięcie:
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 29 sierpnia 2012, 14:42 przez Luks, łącznie edytowano 1 raz
Luks

Postprzez daddycustomizer » niedziela, 26 sierpnia 2012, 12:12

Genialne wnętrze, czyste. Jaki to niebieski z vallejo?
daddycustomizer

Postprzez Luks » niedziela, 26 sierpnia 2012, 12:17

daddycustomizer napisał(a):Genialne wnętrze, czyste. Jaki to niebieski z vallejo?

Dziękuję :) Tak, ten niebieski to Vallejo 70925 "intense blue".
Luks

Postprzez Luks » środa, 29 sierpnia 2012, 21:10

Prace posuwają się pomaleńku do przodu.
Obrazek

Felgi, jak i reszta na obrazku pomalowane podkładem (Alclad), niech porządnie wyschną. Dodatkowo, tak dla siebie pomalowałem na próbę łyżeczki by zobaczyć, jak będą się prezentowały Alclady, które posiadam. I tak, patrząc od dołu: Aluminium, Stal i "Engine mainfold" (ten ostatni sam nie wiem po co kupiłem; może się kiedyś do czegoś przydać). Zamierzam fuknąć felgi Aluminium - powinny lepiej wyglądać, niż chrom Revella. Zamierzałem fuknąć tarcze hamulców stalowym, ale... coś mi się nie do końca podoba ta barwa. Spróbuję na jednej sztuce - zawsze przecież można zmyć i nałożyć coś innego.
Dodatkowo fuknięte dziś ramy szyb. Nie ma czym się chwalić - zwykła robota jakich tutaj wiele na forum - stąd nie robiłem fotek. Czekam, aż wyschną. Ciekawe, czy te 1,5h maskowania się opłaciło i linie będą jak trzeba.
Pozdrowionka :)
Luks

Postprzez TomZak » środa, 29 sierpnia 2012, 21:32

Te hamulce to jakiś koszmar :shock: Mógłbyś pokazać silnik z bliska?
TomZak

Postprzez Luks » środa, 29 sierpnia 2012, 21:36

Tarczki zwykłe gładkie, reszta zamaskowana (mam na myśli zaciski). W dobie blaszek i innych "cudów" to rzeczywiście - koszmar. Silnik - za parę chwil wrzucę na forum - specjalnie dla Ciebie idę pstryknąć fotę :)
Luks

Postprzez Luks » środa, 29 sierpnia 2012, 21:49

Motorek -wersja robocza (rura powietrza przyłożona na sucho, puszka po lewej stronie chłodnicy czeka na korektę)
Obrazek
Luks

Postprzez daddycustomizer » środa, 29 sierpnia 2012, 21:57

Aluminium fajne, jak prawdziwe felgi będą wyglądać. U siebie w modelach też czasem maluję tarcze na podobny kolor, ja pomalowałem na metallic grey od tamiyi, a do 350z było to nawet wskazane w instrukcji, nie ukrywam że ten metallic grey jest całkiem podobny do tego z 2 łyżki.
daddycustomizer

Postprzez TomZak » czwartek, 30 sierpnia 2012, 10:15

Luks napisał(a):Motorek -wersja robocza (rura powietrza przyłożona na sucho, puszka po lewej stronie chłodnicy czeka na korektę)
Obrazek

Dzięki ;o) Ładnie się prezentuje, całkiem sporo detali.

Dobrze ci wyszedł też wash, muszę się tego nauczyć :)
TomZak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat