Stodoła na Łuku Kurskim. 1:72

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Stodoła na Łuku Kurskim. 1:72

Postprzez Maikel » niedziela, 26 sierpnia 2012, 11:31

Witam.
Jestem w trakcie budowania dioramki.
Jest to mój pierwszy warsztat i oczekuję jakiegoś nakierowania na właściwy tor i małych porad, wskazówek. Będę wdzięczny.
Moja scenka ukazuje 'zaparkowanego' Tygrysa obok stodoły gdzieś na wsi w rejonie Łuku Kurskiego.
Ma to wyglądać tak :

Obrazek

Model wzbogaciłem o swoje elementy, takie jak podłoga i jej belki (dodałem również ręcznie robione drewniane drzwi i prowizoryczne belki na elewacji szczytowej):

Obrazek

Jak na poprzednim zdjęciu... Ścianom chciałem nadać jakiejś faktury - Użyłem Wikolu :

Obrazek

Skromna stodoła dostała drzwi z drewna :

Obrazek

Pokusiłem się o zrobienie czegoś, co ma przypominać zawiasy i tzw. klamki :

Obrazek

Oba skrzydła :

Obrazek

Nadszedł czas na zrobienie coś z samą budą. Myślałem nad malowaniem. Chodził mi po głowie kolor biały, szary.
Postanowiłem wymieszać takie farby by uzyskać taki o to kolor...

Obrazek

Po zabawie w detale nadszedł czas na robienie samej podstawki...
Naklejona mata trawy będzie służyć mi jako podkład, podstawa pod dalsze prace :

Obrazek

Nie robiłem żadnych podłóg na 'parterze' bo chyba tak nie było :

Obrazek

No i tak się prezentuje buda na świeżym powietrzu:

Obrazek

Oczywiście podstawka jest cały czas w pracy i jest wzbogacana o różne elementy.
Proszę o jakieś wskazówki co do dalszych prac.
Dziękuję z góry za pomoc.
Następne zdjęcia w środę.
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Stodoła na Luku Kurskim. 1:72

Postprzez rzelu » niedziela, 26 sierpnia 2012, 11:49

Bardzo sielankowa wyszła ta stodoła, taka różowa, optymistyczna, do tego murowana - jak na stalingradzką wioskę dość luksusowa wersja:
1. kolor raczej zmień, w tej chwili masz błyszczącą powierzchnię, proponuję okleić ściany papierem z chusteczki higienicznej (po jej rozwarstwieniu) co da fajną chropowatą powierzchnię.
2. dach jeśli ma być z desek - natnij od linijki ich krawędzie, jeśli przetrzesz go grubym papierem ściernym uzyskasz fajną strukturę drewna.
3.Styk budynku z podłożem - ewentualne szczeliny możesz zamaskować układając kamyczki przy ścianach.

Powodzenia.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Re: Stodoła na Luku Kurskim. 1:72

Postprzez Maikel » niedziela, 26 sierpnia 2012, 12:10

rzelu napisał(a):1. kolor raczej zmień, w tej chwili masz błyszczącą powierzchnię

Kolor nie jest skończony. Jeszcze będzie matowione jakimiś chemikaliami, więc spokojnie.
Chyba, że chodzi Ci o samą barwę. Za jasne ? Za ciemne ?
2. dach jeśli ma być z desek - natnij od linijki ich krawędzie, jeśli przetrzesz go grubym papierem ściernym uzyskasz fajną strukturę drewna.

Dach będzie robiony... Cholera. Nazwa mi wypadła z głowy, ale coś co będzie przypominało słomę.
3.Styk budynku z podłożem - ewentualne szczeliny możesz zamaskować układając kamyczki przy ścianach.

Jeszcze na to przyjdzie czas. ;)
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Re: Stodoła na Łuku Kurskim. 1:72

Postprzez Andrzej Wasilewski » niedziela, 26 sierpnia 2012, 17:27

Moim zdaniem trawa jest troszkę za monotonna. Przydały by się jakieś przebarwienia, powinna być miejscami wygnieciona a gdzieniegdzie wydeptana do gołej ziemi - w końcu to okolice stodoły a nie trawka w parku z tabliczką "nie deptać zieleni" - posunę się nawet do stwierdzenia że powinno być więcej ubitej ziemi niż trawy. Dodatkowo zróżnicował bym jej wysokość - teraz wygląda jakby pan rolnik chodził raz w tygodniu z kosiareczką - a raczej w czasie wojny nikt o to nie dbał. Obrazek
Andrzej Wasilewski

Postprzez zinnat1918 » środa, 29 sierpnia 2012, 09:33

Fajna ta stodoła. Warto kupić ten zestaw, jest jeszcze stodoła z domem. Pytanie jak robiłeś w tej skali zawiasy i klamki i z czego?
zinnat1918

Postprzez Maikel » środa, 29 sierpnia 2012, 19:27

Andrzej Wasilewski napisał(a): posunę się nawet do stwierdzenia że powinno być więcej ubitej ziemi niż trawy. Dodatkowo zróżnicował bym jej wysokość (...) w czasie wojny nikt o to nie dbał.

Przewidziałem, że ktoś napisze o tym. Dlatego uprzedziłem to pisząc, że ta mata jest na razie podstawą - nie wiem właśnie czy nie zacząć tego od nowa...
zinnat1918 napisał(a):Pytanie jak robiłeś w tej skali zawiasy i klamki i z czego?

Wyklepany młotkiem miedziany drut o małej średnicy - zawiasy.
A 'klamki' po prostu drut wygięty.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Powrót do Dioramy - warsztat