Mercedes 500SL Fujimi 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mercedes 500SL Fujimi 1/24

Postprzez MesserDesign » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:04

Mr_benz kalki z napisem 500SL na 99% nie dam - wynika to z faktu, że idiotycznie wyglądała by kalka przy stickerach.
Logo AMG - nad nim też się zastanawiam - jego słuszność użycia podkreślają felgi oraz ( będzie ) wnętrze, ale ni jak się to ma do malowania. Zobaczymy - stickery i tak na sam koniec idą ;o)

Tyły foteli - zaszpachlowałem je, zostawiając jedynie wypukłość po stronie podajnika na pasy ( biegnącą wzdłuż całego fotela ).
Nie chcę się za bardzo nad nimi rozczulać, bo i tak guzik będzie widać - to raz. Dwa - szyby mam w takim stanie, że jeszcze długa walka by było coś przez nie widać, oraz by "cienie szyb" były proste ( poprzedni właściciel je totalnie skopał ).

Co do ukończenia - ja mam po prostu taki styl modeli. Znudziły mi się te same modele, które różnią się jedynie innym kolorem nadwozia czy zdetalizowaniem - dla mnie to za mało. Stąd grafiki praktycznie na każdym moim modelu :)

Na dniach dam kolejną aktualizację :->

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Reklama

Postprzez MesserDesign » czwartek, 30 sierpnia 2012, 20:32

Witam,

Model doczekał się wstępnej polerki. Teraz pozostałe pasty, wosk i można brać się za resztę.
Jak widać na zdjęciach, słupków środkowych nie ma - były dorabiane, przy polerce tylko odpadały, dokleję je na końcu, przed malowaniem uszczelek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wybaczcie za słabe fotki.

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez TomZak » czwartek, 30 sierpnia 2012, 21:08

Mi podobają się takie oryginalne projekty. Teraz kolory dostały życia, wcześniej były takie nijakie. Tylko te paseczki to poszarpane gdzieniegdzie :twisted:
TomZak

Postprzez MesserDesign » czwartek, 30 sierpnia 2012, 23:09

TomZak możesz pokazać gdzie widzisz poszarpane paski? Bo przyznam szczerze, że to co możesz brać za poszarpanie jest obiciami na piaskowym kolorze ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 30 sierpnia 2012, 23:56

Polerka jak zwykle bardzo dobra. Mnie nie podobają się tyle srebrne zderzaki i progi (?), srebrny jakoś mi się gryzie z resztą. Ale to moja subiektywna opinia, reszta mi się podoba :)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez powerpablo » piątek, 31 sierpnia 2012, 07:18

Bardzo ładnie Ci to Tomek wyszło, Tak szczerze to już się nie mogłem doczekać efektu po werniksie by zobaczyć żywsze kolorki.
A i tak się przyglądam i nie zauważyłem by któryś z pasków miał jakieś poszarpane linie.
Polerka I klasa - super.

czekamy na więcej

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez TomZak » piątek, 31 sierpnia 2012, 09:38

MesserDesign napisał(a):TomZak możesz pokazać gdzie widzisz poszarpane paski? Bo przyznam szczerze, że to co możesz brać za poszarpanie jest obiciami na piaskowym kolorze ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign

Kurczę, faktycznie, toż to obicia są! Przez nie myślałem, że w niektórych miejscach są nierówne. Szczególnie na drugim zdjęciu, na bagażniku, na 1. i 3. pasku przy końcówkach. Zwracam honor :roll: ;o)
TomZak

Postprzez Mr_Benz » piątek, 31 sierpnia 2012, 15:48

Ładnie się błyszczy. Zero skórki. Jaki to Clear ??? I czym malowałeś ? To z puszki czy z areo ??
Ile to warstw ??? Jak to kładłeś ? Co to znaczy "po wstępnej polerce" ?

A ja dziś zrobiłem przednie halogeny w swoim 500 SL i jako ich "podkład" użyłem tej lustrzanej naklejki... wiesz której ;)
I powiem Ci, że po złożeniu zobaczyłem swoje odbicie w tej okrągłej części - soczewce halogena.
Nie będę wstawiał zdjęcia bo nie chcę zaśmiecać Twojego wątku, zresztą na fotce i tak tego efektu dobrze nie widać.
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Postprzez MesserDesign » piątek, 31 sierpnia 2012, 21:25

Witam,
Już odpowiadam :)

Lakier bezbarwny to APP. Nakładany z puszki. W sumie poszło 6 warstw - dwie mgiełki na początek i cztery mokre. Kładłem na balkonie, w prawie 30st upale w słońcu.
Polerka po 24h od malowania, ręczna. To co widać to efekt pasty K2 Tempo.
Dla mnie jest to wstępna polerka, bo po tempo zostają ryski, dlatego jeszcze w ruch pójdą corse, fine, finish i wosk :)

A z dzisiaj:

Dopracowałem fotele - naciąłem linie zagłówka, dobudowałem i zaszpachlowałem tyły. Pozostało dorobić klamki na bokach foteli i "ustawiacz wysokości pasów" :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przednie zawieszenie przebudowane, dodane dystanse i hamulce brembo - narazie w podkładzie kontrolnym - jak widać kilka rzeczy do szpachlowania jest :)
Obrazek

Klosze pomalowane, wymagają poprawki obwódki czarne.
Obrazek

We wnętrzu zaszpachlowałem schodek w bocznych drzwiach na gładko. Ten szary kolor to podkład. Wnętrze wymaga małych szlifów pod kolor bazowy.
Obrazek

Podwozie w trakcie malowania, zdjęć nie ma, ale będą :P

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez MesserDesign » środa, 19 września 2012, 14:45

A wracając do mercedesa... ;)

Wypolerowałem ostatecznie kastę - szału nie ma. Pomalowałem uszczelki, wkleiłem światła, pomalowałem i wycieniowałem podwozie. Szyby dostały folie przyciemniającą na tył - pierwszy i ostatni raz. Czas zainwestować w smoke tamiya. Wnętrze wyflockowane - na zdjęciach to wyglada strasznie, bo aparat głupieje na tych wszystkich włoskach, ja się to widzi gołym okiem to efekt jest ciekawszy.

Zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostało pomalować grill z przodu, dodać słupki środkowe, poprawić deskę i fotele + fragmenty wnętrza i ... stworzyć galerię :)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Mr_Benz » środa, 19 września 2012, 17:12

Ja właśnie męczę się z maskowaniem podwozia w swoim 500SL.
Jak Ty to maskowałeś ??? Rozumiem, że malowałeś to przy pomocy aero ?
Najbardziej mnie interesuje jak maskowałeś te "głębokie części" i jak zrobiłeś to,że Ci tak równo to wyszło ???
Chodzi mi o te doły przy tylnej osi - między "tym złotym" a "tym srebrnym" :)

Jak dla mnie to się trochę rozpędziłeś z tym flockiem - na przykład między roll-bar a boczkiem drzwi, czy deską rozdzielczą a boczkiem drzwi. Choć w sumie jak się założy nadwozie i szybę to i tak nie będzie tego widać.

I widać jeszcze pozostałości pasty polerskiej w rowkach ;) na przykład przy przedniej masce.

Nadwozie wyszło ciekawie. Ładnie się świeci. I coś się tam dzieje z lewą tylną lampą (czyli tej od strony kierowcy) - jakieś krzywe te uszczelki lampy i widać jakieś białe plamy/pęknięcia/niedomalowania.

Czekam na Twoją galerię bo chcę swoją relację zamieścić ;)
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Postprzez MesserDesign » środa, 19 września 2012, 19:12

Mr_Benz maskowanie - taśma i maskol w płynie :) A przyznam się że nie maskowałem tak super dokładnie. Pomalowałem cały układ wydechowy z aero ( zawieszenie, bak i silnik też ) - stalowy na wydech a aluminium na resztę. Złoto - malowane z pędzla, wszystkie rury jak i złote elementy zostały potraktowane nowymi pigmentami MIG'a metalicznymi ( stal, carbonowa stal i mosiądz ). To co "oberwało" od farby i pigmentów pomalowałem ręcznie pędzelkiem na czarno - te wszystkie zagłębienia. Na sam koniec wziąłem aero, mocno rozcieńczyłem czarną matową Vallejo i zacząłem cieniować wszystkie elementy. Po tym zabiegu szmatką przetarłem wystające elementy skrzyni biegów, niektóre elementy układu wydechowego, jak i tylne zawieszenie.

Wnętrze - przeglądałem zdjęcia i praktycznie całe wnętrze tych merców jest w zamszu - wyjątkiem jest góra deski rozdzielczej, boczki drzwi ( od góry do podłokietnika ) i fotele - reszta to zamsz.
Nie wygląda to dobrze na zdjęciach, gołym okiem też nie jest źle - ale to nie ten efekt którego oczekiwałem.
No ale kolejne nowe doświadczenie :D

Lampy - totalnie nie pasują. Lewa na ubytek - poprzedni właściciel zamiast odciąć część, po prostu ją oderwał :roll: Pobawię się jeszcze aby to zamaskować.
Ogółem na kaście są jeszcze ślady po paście - do wyczyszczenia ;)

Wrzucaj ten warsztat, nie czekaj na mnie :P

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez MesserDesign » czwartek, 20 września 2012, 21:44

Męczę merca dalej...
Zamaskowałem i pomalowałem grill na chrom - chrom APP. Potem go zwashowałem. Doszły słupki środkowe - jeszcze nie w kolorze. Fotele dostały kolory, ale jeszcze przed satyną. Tylne lampy podratowane. No i tradycyjnie przymiareczka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez MesserDesign » piątek, 21 września 2012, 23:30

Choroba coś mi służy - podciągnąłem merca.

Dodałem halogeny, zamocowałem lusterka i nakleiłem stickery. "AMG" jednak wylądowało na klapie - za łyso było bez niego.
Wnętrze praktycznie skończone. Imitacja drewna wymaga jedynie jeszcze jednego filtra ściemniającego - to co teraz widzicie to baza. Fotele dostały pasy i zmodyfikowane "regulatory pasów".
Na karoserii zapuściłem ostatnie linie podziału. Pozostało dodać blachy, lusterko wsteczne i galeria :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet