Jak-3 z szachownicą

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Jak-3 z szachownicą

Postprzez young » wtorek, 28 sierpnia 2012, 10:44

GrzeM napisał(a):Skąd pewność, że to zdjęcie pochodzi z czasu wojny?

1. Nikt nigdy nie pisał o malowaniu tych szachownic po wojnie.
2. Jak już napisałem, dla mnie nielogiczne jest malowanie trzeciej szachownicy na kadłubie gdy s-t otrzymał już właściwe.
3. Zdjęcie znalazło się w książce biblii opisującej LLP w okresie 1943-1947 "Lotnictwo polski ludowej 1944-1947" w części obejmującej okres wojenny, z innymi zdjęciami.
4. Królikiewicz podaje przykład takiego malowania wojennego.
Proszę sprawdzić kroniki 1 PLM, tam może jest jasna odpowiedź.
Widzę, jeden drugiego nie przekona. Mi nikt nie podał innego logicznego wyjaśnienia do pkt. 2, więc pozostaję przy swoim.
Grzegorz2107 napisał(a):
young napisał(a):
mam nadzieję niedługo szerzej opisać wygląd maszyn od 1944r.

Świetnie, temat jest dla mnie rzeczywiście płytko zgłębiony, więc czekam z zainteresowaniem na efekty pracy.
Te duże szachownice są moim zdaniem b.efektowne.

Wygląd maszyn "tej jednostki", winno być. Tylko 2 pułku ;o)
young

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 29 sierpnia 2012, 22:44

Dominik napisał(a):A można prosić o zdjęcia Jaka-3 w naszych barwach? Lub namiary na nie.

Obrazek
Zdjęcie pochodzi z "Polskich samolotów wojskowych 1939-45" A. Morgały. W nowszych publikacjach jest trochę lepsze graficznie, ale merytorycznie wiele więcej nie wnosi.

young napisał(a):
GrzeM napisał(a):Skąd pewność, że to zdjęcie pochodzi z czasu wojny?

1. Nikt nigdy nie pisał o malowaniu tych szachownic po wojnie.
2. Jak już napisałem, dla mnie nielogiczne jest malowanie trzeciej szachownicy na kadłubie gdy s-t otrzymał już właściwe.
3. Zdjęcie znalazło się w książce biblii opisującej LLP w okresie 1943-1947 "Lotnictwo polski ludowej 1944-1947" w części obejmującej okres wojenny, z innymi zdjęciami.
4. Królikiewicz podaje przykład takiego malowania wojennego.

Wszystkie wymienione przez Ciebie są to dowody pośrednie, ale zawsze jakieś. Dodam tylko, że nie wszystkie samoloty miały szachownice na nosie. U Kolińskiego są np wojenne jaki-9 1. PLM bez nich - część z nich tuż po dostawie, ale jedno raczej późniejsze. Istnieją też zdjęcia samolotów już w całkowicie polskim malowaniu ze śladami zamalowywania gwiazd, a bez śladów zamalowywania dodatkowej szachownicy.
Poza tym oprócz wariantów wojennego i tego, który opisałeś w pkcie. 2 jest też możliwość, że szachownica była namalowana po wojnie, a przed lipcem.
Pozostaje jeszcze wiarygodność źródeł. Np. u Kolińskiego jest zdjęcie PZL-44 Wicher podpisane Li-2 , a autorzy kolorowych rysunków tworzą czasem 4 rzuty na podstawie zdjęcia fragmentu steru kierunku ;o)

Jaki-3 (były 2) na tych pokazach pochodziły ponoć z 10. PLM. U Kolińskiego jest zdjęcie dowódcy 3 DLM płk. Iwana Chłusowicza obok jaka-9 z dużą szachownicą. Jest szansa, że fotografował się przy maszynie ze swojej jednostki, choć pewności mieć nie można.

Wracając do tego filmu. Czy z tej wersji elektronicznej da się coś więcej wyciągnąć na temat wyglądu naszego jaczka, czy trzeba by szukać oryginału?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez young » czwartek, 30 sierpnia 2012, 09:38

Wszystko co napisałeś zgoda. Natomiast pisząc o "Jak-3 (były 2)", masz na myśli ogólną liczbę w 10 PLM, czy we wszystkich pułkach? Jeśli to drugie, to ciężko się tak naprawdę doliczyć ile ich było. Nigdy mnie ten temat nie interesował, ale tak na szybko patrząc Królikiewicz w swojej książce pierw podaje w rozpisce dla 1 PLM stan na luty 1945 cztery, a już w maju jeden. Dalej jeśli chodzi o ten pułk "jeden Jak-3, ale przez krótki czas (po wojnie kilka sztuk do 1946r.)". I co ciekawe "10 we wszystkich pułkach myśliwskich 1 MKL". Natomiast w "Sprawozdaniu z działań bojowych 4 PMDL za miesiąc styczeń 1945r." jest jeden Jak-3 na stanie 1 PLM. Później już brak, aż do sprawozdania za kwiecień-maj - znów jedna sztuka.
Malowanie wg. Królikiewicza "jak inne samoloty mysliwskie" deformujące.
young

Postprzez Paweł Wymysłowski » czwartek, 30 sierpnia 2012, 21:52

young napisał(a):Wszystko co napisałeś zgoda. Natomiast pisząc o "Jak-3 (były 2)", masz na myśli ogólną liczbę w 10 PLM, czy we wszystkich pułkach?

Miałem na myśli, że na tych pokazach dwa występowały. Wtręt w nawiasie zrobiłem w złym miejscu.
young napisał(a):tak na szybko patrząc Królikiewicz w swojej książce pierw podaje w rozpisce dla 1 PLM stan na luty 1945 cztery, a już w maju jeden.

A wcześniej żadnego, a z kolei Morgała podaje, że pierwszego Pierwszy dostał już pod koniec 1944. Ciekawe, kto się myli.
young napisał(a):Rozkaz wydano 11 lipca 1945.

Uzupełnię jeszcze, że wg niego samoloty miały być przemalowane do 20 lipca. Dowództwa dywizji na podstawie rozkazu przekazały polecenia do pułków i np. w 1DLB wydano je 19 VII, a "deadline" w nim określony był na 30 VII.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Paweł Wymysłowski » piątek, 31 sierpnia 2012, 23:33

young napisał(a):Obrazek

Dziś właśnie trafił w moje ręce nowy (3.) numer Gapy, a w nim w artykule o Nikołaju Chaustowiczu to właśnie zdjęcie. Tyle że lustrzane odbicie i szerszy kadr - w tle widać ogon drugiego jaka z szachownicą. Czyli akurat to zdjęcie okazało się być powojenne.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Klugi » czwartek, 13 listopada 2014, 20:06

Wykopuje stary już temat. Czy wiadomo coś więcej o Jakach 3 z 1PLM? Czy znany jest przynajmniej numer boczny?
Klugi

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste