McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Postprzez cayman » czwartek, 2 sierpnia 2012, 23:23

Kazik napisał(a):Ale żeśPan tego nakładł jak niejedna panna na twarz przed wyjściem na imprezę :lol:

Efekt jest zajefajny.
Pogratulować!

Pannom się trochę schodzi a ja przy wydechu prawie ducha wyzionąłem. :evil:
Okablowanie w porównaniu do roboty i kombinacjach przy wydechu to tzw.pikuś.....
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Reklama

Postprzez cayman » środa, 22 sierpnia 2012, 20:48

Dłubaniny ciąg dalszy.

Przyszedł czas na układ chłodzenia.Po obróbce szwów :( całość fuknąłem czarnym połyskiem a na to poszedł SM-08 silver plate next.Chciałem fuknąć Alcladem polerowane aluminium ale wiedziałem że podczas dalszych prac przy brudzeniu chłodnic , zakładaniu opasek zaciskowych ,mocowań chłodnic , czujników i przewodów chłodzących Alclad nie przeżyje a SM Gunze dał radę bez problemu.
I tak wyszło

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na warsztat trafiły koła.
Felgi fuknąłem mieszanką XF-63 german grey i X-18 semi gloss black a na to poszła lekka warstwa ALC transparent smoke.
Doszły także wentyle ale na koniec dojdą jeszcze naklejane ciężarki żeby nie było bicia kół podczas jazdy. :lol:
Nakrętki centralne z kołnierzem które nabyłem w sklepie RC modele zastąpiły nakrętki Tamiyi.Zabawy też trochę było bo musiałem je prze gwintować z 2mm na 2,5 mm i na koniec fuknąłem metal primerem i czarnym matem.
Opony poszły na wiertarkę i po ok.godzinie zabawy z papierem ściernym dostały oznak użytkowania.Logo na oponach też dostanie lekki wash.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I widok ogólny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn....
Ostatnio edytowano czwartek, 23 sierpnia 2012, 12:00 przez cayman, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » środa, 22 sierpnia 2012, 21:50

Gumy się bardzo ładnie zdarły.
To teraz musisz popracować nad wyglądem profilu opony.
SM Gunze dają naprawdę duży komfort pracy.
Mogliby dorobić jeszcze kilka odcieni.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » piątek, 31 sierpnia 2012, 22:56

Przyszedł czas na kastę i spojlery.
Trochę się namęczyłem robiąc kilka prób z uzyskaniem koloru Marlboro.
Kupiłem dedykowany do McLarena z Zero Paints zestaw farb w którego skład wchodzi Pure White i MP4 Red.
Fuknąłem kastę białym kolorem a potem było oklejanie i maskowanie :evil: .Po tym zabiegu pokryłem w kilku warstwach do pełnego krycia dedykowanym MP4 Red i niestety stwierdziłem że to nie ten kolor.
Następnie fuknąłem bezbarwnym clearem i też nie dało pożądanego efektu.Wziąłem ze swojej lakierni :mrgreen: fluoroscencyjny czerwony Gaia i strzeliłem dwie warstwy na MP4 Red .

Oto efekt który mnie zadowala i jaki chciałem uzyskać

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz schnięcie i czeka mnie kładzenie decali
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez kelo83 » sobota, 1 września 2012, 06:20

Piotrek przyznaj się, że oszukałeś nas ze skalą, dłubiesz go pewnie w 1:2 w zaciszu garażowym ;o)
A na poważnie; to co robisz z tym modelem robi na mnie wrażenie, gdy oglądałem silnik w pewnym momencie złapałem się na tym, że ponownie sprawdzam skalę modelu. Chcę przez to powiedzieć, że model wygląda bardzo realistycznie. Czekam na galerię
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Kazik » sobota, 1 września 2012, 12:25

A masz Pan fotki jak wyglądał ten kolor co ci się tak bardzo nie podobał?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » sobota, 1 września 2012, 12:59

Kazik napisał(a):A masz Pan fotki jak wyglądał ten kolor co ci się tak bardzo nie podobał?

Nie mam Marku ale był za bardzo pomarańczowy a to fotki poglądowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak dostanie clear i polerkę to będzie gitara.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Seweryn » sobota, 1 września 2012, 13:31

Kolor Zero do McLarena jest idealny :) Gdzieś widziałem jak gość przykładał fiszkę do oryginału. On ma być bardziej fluo pomarańcz niż czerwień (czerwień fluo używało Ferrari od chyba 1996 roku)
Seweryn
Seweryn

Postprzez cayman » sobota, 1 września 2012, 16:11

Seweryn napisał(a):Kolor Zero do McLarena jest idealny :) Gdzieś widziałem jak gość przykładał fiszkę do oryginału. On ma być bardziej fluo pomarańcz niż czerwień (czerwień fluo używało Ferrari od chyba 1996 roku)

Masz Seweryn rację ale od Zero MP4 Red był pomarańczowy ale nie fluo i jak na to fuknąłem fluo red Gaia to nadal jest pomarańczowy i wpada w czerwień że aż gały bolą.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Korowiow » sobota, 1 września 2012, 17:35

Ja tu zaglądam od dawna ale na razie nic nie pisałem bo mi mowę odebrało ale dziś się ogarnąłem. Twoja praca z uzbrojeniem modelu to normalnie jakiś kosmos. Zawieszenie, silnik i te wszystkie przewody i dodatki to po prostu cacko. Opony boskie. Malowanie też wygląda pięknie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez portalus » sobota, 1 września 2012, 21:44

Co mi się na tym etapie malowania podoba to ta idealnie równa linia odcięcia - zero nierówności czy poszarpania.
Kiedy zdejmowałeś maski.
portalus

Postprzez cayman » sobota, 1 września 2012, 21:59

portalus napisał(a):Co mi się na tym etapie malowania podoba to ta idealnie równa linia odcięcia - zero nierówności czy poszarpania.
Kiedy zdejmowałeś maski.

Maciej maski zawsze zdejmuję po paru minutach jak farba jest już prawie sucha.Odcięcie oklejałem japońską tasiemką 1 mm a do tej tasiemka 2mm , 6mm a dalej już szeroką Tamiyą. Godzina mi się zeszła spokojnie. :(
Nawet schodek udało mi się zlikwidować bez skazy pap. ściernym 3000 ,6000 ,8000 owiniętym na drewniany wałeczek .
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » niedziela, 9 września 2012, 16:46

Decale i Carbony.

Ten etap uwielbiam najbardziej. :evil:
Decale na budę,spojlery i lotki kładły się przyjemnie ale carbony mnie umęczyły.
Decale ze sponsorem to MSM Creation Full Sponsor Decal dedykowane do MP4/6.Bardzo cienkie i dobrze się układały .
Carbon to SMS 1012 i 1412 .Poszło tego towaru 2,5 płatka.Najwięcej roboty było przy odrysowywaniu szablonów i przymiarkach.
Po paru dniach schnięcia przyszedł czas na bezbarwny .Wszystko fukałem etapami żeby nie podniosły się kalki i dziękować jest OK.
Następnym etapem jak wszystko wyschnie bezbarwny będzie polerowanie i składanie do ku....

I foty z roboty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez wuen » niedziela, 9 września 2012, 17:16

Na spojlerach pod karbonem widać dziury po wypychaczasz...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez STI22B » niedziela, 9 września 2012, 17:36

Jak patrze na ten warsztat, to po prostu łzy kręcą mi się w oczach. Wszystko wygląda genialnie, szczegółowość każdego zespołu wyścigówki, lakierowanie, kalki, no wszystko. Najbardziej irytują mnie komentarze naszego "nadwornego krytyka rzeczy wszelakich" wuen-a Waldka, który moim zdaniem (jak każdy z resztą) powienien skupić się na komentowaniu całość prac na danym etapie aktualizacji, a nie tylko zdanie krytyki i koniec. Cóż wyglada na to, że każde forum musi mieć w swoich szeregach taką osobę :) bez urazy kolego wuen, ale czasami trzeba się zastanowić nad tym co się pisze, bo skrytykować pracę innych jest bardzo łatwo, a trzeba wyławiać nie tylko małe niedociągnięcia, ale trzeba skomentować całość.
Przepraszam za odstępstwo od głównego tematu, ale momentami mam dośc takich nieprzemyślanych komntarzy.
Jeszcze raz gratuluje kolejnego wspaniałego postępu prac i z niecierpliwością czekam na kolejne aktualizację i gotowy już model.
Pozdrawiam
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat