Hawker Hurricane Mk.IIc Revell 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Hurricane Mk.IIc Revell 1:72

Postprzez stg.igor » środa, 23 kwietnia 2008, 14:13

Co do 64 to myślałem żeby dodać trochę białego do humbrola matt 87 albo 106, co myślicie??
P.S. malowanie góry dobrze idzie i w końcu mam aparat więc zdjęcia będą niedługo i chcę zrobić otwartą kabinę ale kadłub jest za gruby teraz: zeszlifować/zapomnieć Właściwe podkreśl ;o)

Poprawione
Ostatnio edytowano środa, 23 kwietnia 2008, 14:53 przez stg.igor, łącznie edytowano 1 raz
stg.igor

Reklama

Postprzez stg.igor » środa, 23 kwietnia 2008, 19:15

Zrobiłem zdjęcia (chyba lepiej niż poprzednio)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zielony 3 warstwy i szary 3 jeszcze 1 szarego i poprawić linie i góra pomalowana
stg.igor

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 23 kwietnia 2008, 22:48

stg.igor napisał(a): Zielony 3 warstwy i szary 3 jeszcze 1 szarego i poprawić linie i góra pomalowana

Znaczy, że odpuszczasz sobie szpachlowanie/szlifowanie przejścia skrzydło-kadłub :?:
Jak mniemam kamuflaż malowałeś na podstawie instrukcji Revell-a, a szkoda
Obrazek
Źródło: SAM Publications Modellers Datafile 2 - The Hawker Hurricane
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Dominik » czwartek, 24 kwietnia 2008, 06:19

Za gęsat farba. Widać smugi od malowania pędzlem. Jeśli będziesz miał czas i możliwość postaraj się je trochę rozcieńczyć albo kupić rzadsze. Uwierz mi, wynik będzie bardzo dobry (sam jeszcze niedawno malowałem pędzlem). Inne uwagi to przebijający kolor plastiku spod szarej farby na skrzydłach.
Secundo Po drugie to naprawdę warto zainwestować w chemię.
I last but not leastI na końcu
Darek Trzeciak napisał(a):Jak mniemam kamuflaż malowałeś na podstawie instrukcji Revell-a, a szkoda

I wszystko jasne ;o) Jak w przyszłości będziesz malował kamo kamuflaż samolotów RAFu to ten zamieszczony przez Darka rysunek Ci się przyda.

Właśnie obejrzałem swego Hurricane'a i nie mam takiej szpary przy przejściu skrzydło-kadłub.

Pozdrawiam i życzę coraz lepszych modeli :)

Komunikujemy się na polskim forum i uprzejmie proszę o używanie języka polskiego.
wojtek_fajga

Już poprawiłem na polskie słowa. Usunięcie kolorów pozostawiam w gestii Władz Wyższych. Pozdrawiam.

PS. Swoją droga to weathering, washing też powinny zostać zamienione na polskie odpowiedniki gdyż są to wyrazy angielskie.
Ostatnio edytowano czwartek, 24 kwietnia 2008, 16:07 przez Dominik, łącznie edytowano 2 razy
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez stg.igor » czwartek, 24 kwietnia 2008, 14:18

co do szpary to szpachlowanie szlifowanie nie pomaga uwierzcie jak zaczynam szpachlować to skrzydło odpada. Malowałem wg poronionego schematu techmodu nieczytelnego bo pół spód pół góra.
stg.igor

Postprzez Bercik » czwartek, 24 kwietnia 2008, 17:07

Zalewaj takie rzeczy super glue i potem szlifuj. Obrabia się bardzo dobrze, jest twardy, przy okazji wzmacnia skrzydło, nic nie powinno się rozklejać.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 24 kwietnia 2008, 18:50

stg.igor napisał(a):co do szpary to szpachlowanie szlifowanie nie pomaga uwierzcie

A o jakiej gradacji papieru ściernego używasz do szlifowania :? Proponuję zaopatrzyć się w papier 500/600/1000/1500/2000.
stg.igor napisał(a):jak zaczynam szpachlować to skrzydło odpada.

W przypadku takich rozwiązaniach łączenia skrzydła-centropłat jak w modelu Revell-a proponuję na przyszłość podklejać je kawałkami płytek polistyrenu (choćby z opakowań po serkach).
stg.igor napisał(a):Malowałem wg poronionego schematu techmodu nieczytelnego bo pół spód pół góra.

Znaczy się pośpiech u Ciebie zwyciężył :-| Czemu, przecież w sieci jest sporo informacji, które w razie wątpliwości jeszcze można zweryfikować na forach modelarskich. Mnie niejednokrotnie gubi(ł) właśnie pośpiech, który to kiepskim doradcą w modelarstwie jest (i pewnie nie tylko ja się o tym przekonałem) :( Powiadam Ci wyzbędziesz się pośpiechu a efekty pracy mogą Ciebie jeszcze zadziwić :) Życzę powodzenia w budowie.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez stg.igor » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 17:57

Model pomalowany w całości niestety nie miałem siły wstawiać dzisiaj zdjęć teraz pytania:
1.jak przykleić kabinę w pozycji otwartej nawet odrobina kleju może rozlać się po całej powierzchni bo kabina przylega na styk
to narazie tyle :)
stg.igor

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 21:10

stg.igor napisał(a):1.jak przykleić kabinę w pozycji otwartej nawet odrobina kleju może rozlać się po całej powierzchni bo kabina przylega na styk
to narazie tyle :)

Musiałbyś popełnić "oszukaństwo" i przykleić limuzynę z vacu o rozmiar większą od firmowej Revella - bo o ile pamiętam to ta z zestawu będzie nienaturalnie wysoko osadzona na grzbiecie :-/
Clearfix będzie dobry do klejenia :->
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez stg.igor » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 21:22

Darek Trzeciak napisał(a):Clearfix będzie dobry do klejeni

A może być cellon
stg.igor

Postprzez stg.igor » piątek, 2 maja 2008, 15:57

Postęp prac:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trochę brudno przykleiłem oszklenie do kadłuba ale nie umiem tłoczyć owiewek z vacu a revellowska była za gruba (mógłby ktoś poczęstować linkiem ;o) ) jeszcze detale typu rury wydechowe klej pod owiewką i śmigło (nie robiłem zdjęć) i kalki oczywiście zaopatrzyłem się w unikatowy preparat modelarski Sidolux :D
stg.igor

Postprzez stg.igor » sobota, 3 maja 2008, 18:33

ok ubrudziłem go dokleiłem bomby i rzuciłem drybrushing
stg.igor

Postprzez stg.igor » niedziela, 4 maja 2008, 13:50

poszedł do kosza
stg.igor

Postprzez Timi » niedziela, 4 maja 2008, 14:47

stg.igor napisał(a):poszedł do kosza