MiG-21 "Latający ołówek" ze Zvezdy w 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MiG-21 "Latający ołówek" ze Zvezdy w 1/72

Postprzez Czesio » piątek, 31 sierpnia 2012, 19:35

Ja pier.... Po to ktoś mądry wymyślił wash olejny kładziony na akryl, może jeszcze robiłeś tego washa na acetonie albo zmywaczu wamodu ? Może wrzuć go do zmywacza albo i nawet lepiej cleanluxu i zrób w kamuflażu ?
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Reklama

Postprzez mnak24 » piątek, 31 sierpnia 2012, 19:47

zmywałem rozcienczalnikiem do akryli piko, a łosz valejo, wcześniej mi się to nie zdarzyło.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez K_Mazur » piątek, 31 sierpnia 2012, 21:21

Wyczuwam u ciebie pośpiech ale po co? Jak nie jesteś pewny czegoś to zrób to na jakimś złomie modelarskim. Tak samo z tym washem nie byłeś pewny było trzeba zrobić na boku i byś uniknął kłopotu. Po drugie wybrałeś malowanie metalizerem a pod metalizer powłoka musi być idealnie gładka i wypolerowana moim zdaniem za szybko zabrałeś sie za ten model...
Sprawdzaj dokładnie różne zdjęcia oglądaj relacje, tak samo kolor kabiny było trzeba sie zapytać najpierw. Po to sie zakłada relacje aby pokazać swoje umiejętności, ale też aby pytać sie wtedy gdy czegoś nie wiemy my. Jednak mam nadzieje ze coś z tego wyjdzie. MiG-21 to jeden z fajniejszych samolotów. Jeśli możesz zmyj farbę i wypoleruj cały model. Jakby nie było problemu możesz kupić farbę od alclada white aluminium. Jest ona stworzona do ruskich rur. Maluje się nią bez problemowo. Po prostu wlewasz do zbiorniczka od aerka i malujesz :) To tyle ode mnie mam nadzieje że sie nie obrazisz na mnie po prostu szkoda fajnego modelu i twojego wysiłku, ale życzę powodzenia i trzymam kciuki :D
Ostatnio edytowano niedziela, 2 września 2012, 20:00 przez shivadog, łącznie edytowano 1 raz
Powód: interpunkcja
Pozdrawiam Kacper.
K_Mazur

Postprzez Czesio » sobota, 1 września 2012, 08:14

Oj kupowanie Alcada w tym przypadku raczej nie ma sensu, skoro dobrze modelu nie umie skleić a ma alcadem malować. Jak już się uparł na aluminium, to ja bym to widział tak : surfacer, polerka, czarny błyszczący, polerka, na to metalizer, polerka, bezbarwny błyszczący, kalki, kolejny bezbarwny i wash.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez mnak24 » sobota, 1 września 2012, 08:57

próbowałem na boku walnącgc połysk bga amelinium, pociemniał.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Czesio » sobota, 1 września 2012, 12:02

Malowanie metalizerem jest bardzo trudne, jak widać nawet nie umiesz dobrze modelu skleić i malujesz aluminium . Jak już chcesz takie coś to kup metalizer MM i dedykowany bezbarwny tzw. sealer.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez matiiseq » sobota, 1 września 2012, 13:35

Czesio, nie pisz, że kolega "nie umie nawet modelu sklić", bo jest to lekko chamskie i może być przez niego źle odeprane, czego efektem będzie odechcenie się dalszej przygody z modelarstwem
mnak24 napisał(a):walnącgc połysk bga amelinium, pociemniał.
Zapewne nikt tego nie zrozumiał... Sprawdzaj tekst jaki piszesz, bo czasami trudno jest cokolwiek wyczytać z tych składni.
Obrazek
matiiseq

Postprzez mnak24 » sobota, 1 września 2012, 14:40

matiiseq napisał(a):Czesio, nie pisz, że kolega "nie umie nawet modelu sklić", bo jest to lekko chamskie i może być przez niego źle odeprane, czego efektem będzie odechcenie się dalszej przygody z modelarstwem
mnak24 napisał(a):walnącgc połysk bga amelinium, pociemniał.
Zapewne nikt tego nie zrozumiał... Sprawdzaj tekst jaki piszesz, bo czasami trudno jest cokolwiek wyczytać z tych składni.

Sry, z podróży piszę. O to chodzi że, jeśli polakieruję połyskiem, to kolor ciemnieje i robi się szary. A na takie komentarze przyzwyczajony jestem.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez CzarekB » sobota, 1 września 2012, 16:14

To może powinieneś zdecydować się na ten radykalny krok w bok i raz posłuchać porad ludzi z większym doświadczeniem ?
Twoja sprawa, sam sobie wyrabiasz markę na tym forum.
Czarek.
CzarekB

Postprzez xmald » sobota, 1 września 2012, 17:06

Myślę, że Czesio nie do końca elegancko wyartykułował to co miał na myśli, ale trudno mu w jakiś sposób nie przyznać racji. To forum a w szczególności wątki warsztatowe dla mnie i dla wielu pewnie użytkowników służą nauce. Po to wrzucam foty tego, co zrobiłem żeby inni mogli powiedzieć co jest dobrze, ale przede wszystkim co nadaje się do poprawy. Nie ma się co obrażać na modelarstwo albo przyzwyczajać do negatywnych komentarzy (wierz mi nawet moim zdaniem najlepsi z tego forum otrzymują takie czasem) tylko posłuchać rad bardziej doświadczonych kolegów. Mnak pamiętam twojego Jaka, Stukasa Antka i teraz Miga. Prawie zawsze piszesz łups coś zepsułem nie ma prawie rzeczy, których nie da się naprawić albo poprawić. Też musiałem wielokrotnie zmywać farbę, bo efekty były nie takie. Ktoś już napisał Ci o cierpliwości, która chcąc nie chcąc jest integralnym elementem wymaganym podczas uprawiania tego hobby. Dasz radę tylko wtedy fajnie skleić model jeśli dasz sobie czas, w końcu to praca nad nim jest największą przyjemnością.
Kończąc mój elaborat powiem tylko zmyj tego Miga, jeśli łosz Ci nie wychodzi tym co próbowałeś, na razie odpuść. Po pomalowaniu modelu rozetrzyj ołówek tak by otrzymać pył z grafitu i delikatnie cienkim pędzlem wetrzyj w linie podziału, powinny się delikatnie odcinać od powierzchni lakierniczej. Tylko błagam nie rób kolejnego zezłomowanego modelu.
Dasz radę!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Czesio » sobota, 1 września 2012, 23:36

No fakt trochę za mocno to powiedziałem. Jeśli sie nie mylę to Twòj 4 model, naucz się najpierw dobrze i czysto skleić model. Powierzchia pod metalizer powinna być idealna, Alcad w tym przypadku to strata pieniędzy bo ze 100zł trzeba by wydać a malowanie tym jest skomplikowane. Jak już bardzo chcesz metalizer, to polecam MM, samochodowe mają grube ziarno. Jako bezbarwny używaj sealer, na modelworku była dyskusja na 4 strony niedawno, poczytaj. Modele klej na pomarańczowy klej Tamiya, taki mały ( nie myl z dużym limonene ), ok. 7 zł, ma 20% żywicy, i jak go dużo nie nawalisz a coś zepsujesz to wrzucasz do cleanluxu i klej znika. Zròb go w kamuflażu, jest wiele ciekawych malowań a kalki możesz pozyskać z Mastercrafta ( hurtownia zabawek 8zl ) a kaleczki mają śliczne :) Sory za moją reakcję ale chłopak przystępuje do konkursu, 1 model zepsuł, 2 jest ku temu bliski, i już planuje trzeci, zaraz będzie w galerii 20 wraków a bo w tym zalałem, a w tym mi sie coś urwało...
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez K_Mazur » niedziela, 2 września 2012, 00:06

Zgadzam się z Danielem ale:
Czesio napisał(a): ...Alcad w tym przypadku to strata pieniędzy bo ze 100zł trzeba by wydać a malowanie tym jest skomplikowane. Jak już bardzo chcesz metalizer, to polecam MM...
troszke nie rozumiem jedna farbka alclada kosztuje 30zl a za podkład może posłużyć czarny błysk akrylowy np od MM i mamy 37 zł a Kupując metalizery MM , rozcięczalnik do nich, plus seler ( lakier do nich) koszt będzie podobny. Ponadto użycie selera osłabi metalicznosc (błysk), a jak go nie użyjesz będzie złazić i trza sie z nimi troszke pobawić a alcladem wystarczy dobrze potrząsnąć i wlewamy do zbiorniczka i malujemy ;D koniec filozofii ;p Jeśli masz za dużo pieniędzy na początek powinny ci starczy dwa kolory White Aluminum + Duraluminium. Mieszając te dwa w różnych proporcjach uzyskasz różne odcienie
Pozdrawiam Kacper.
K_Mazur

Postprzez Czesio » niedziela, 2 września 2012, 00:19

Ja tam leje mm prosto z butelki i nie ma problemòw 8) jeżeli ma kasę niech kupuje Alcady, jednak jak powierzchnia nie będzie odpowiednia to nawet gunze super mettalic ( 90zł za buteleczkę ) mu nic nie da :) Jeśli dobrze rozumiem na Alcada można kłaść zwykły bezbarwny tak ?
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez mnak24 » niedziela, 2 września 2012, 09:42

nie wiem czy zrobię noqe kammo, mig ma już wklejone podwozie, rakiety i owiewkę. Zostały tylko hamulce szmata i podstawka.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez matiiseq » niedziela, 2 września 2012, 09:55

A zdjęcia? :x
Obrazek
matiiseq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat