EC-725 z szachownicą

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

EC-725 z szachownicą

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 2 września 2012, 22:41

Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Re: EC-725 z szachownicą

Postprzez MARIO » poniedziałek, 3 września 2012, 22:06

A to w Polsce już nie potrafimy wyprodukowac śmigłowca??? Tylko kolejny rzęch z zachodu jak te przestarzałe F-16
MARIO

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 3 września 2012, 22:12

MARIO napisał(a):A to w Polsce już nie potrafimy wyprodukowac śmigłowca??? Tylko kolejny rzęch z zachodu jak te przestarzałe F-16

Czy wiesz o czym piszesz?
Jacek Bzunek

Postprzez Frosty » poniedziałek, 3 września 2012, 23:53

Jacek Bzunek napisał(a):
MARIO napisał(a):A to w Polsce już nie potrafimy wyprodukowac śmigłowca??? Tylko kolejny rzęch z zachodu jak te przestarzałe F-16

Czy wiesz o czym piszesz?

Mam wrażenie że niespecjalnie...

Fantastyczny pomysl: - zróbmy coś swojego - wpompujmy miliardy w research i development kolejnej Irydy, Gawrona czy innego cuda.

A wracając do tematu to Puma z szachownicą rzeczywiście fajnie wygląda... I jako zastępstwo MI-8/17 nie wiem czy nie byłaby lepsza od Black Hawk'a, czy AW149 - w koncu jest ona o klasę większa od obu konkurentów i wydaję się bardziej naturalnym wyborem na następcę obecnie użytkowanych maszyn.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Jostein » wtorek, 4 września 2012, 08:17

Mi-17 W5 też nie byłby złą opcją. A wprowadzenie go do służby zamiast Mi-8 przeszłoby względnie bezboleśnie.
Jostein

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 4 września 2012, 14:44

Frosty napisał(a):A wracając do tematu to Puma z szachownicą rzeczywiście fajnie wygląda...

Czegokolwiek MON nie kupi i tak zostanie pomalowane na ogólnowojskowo (ewentualnie ogólnomarynarsko). Caracal bo tak się EC-725 nazywa to konstrukcja jeszcze bardziej wiekowa niż złomiaste F-16 ;o) ale moim zdaniem najlepiej pasują do zastąpienia Mi-8 i Mi-14. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia obsługi. O tym że Francuzi lubią utrudniać życie wiedzą nie tylko użytkownicy francuskich samochodów ale też Tajwańczycy znacznie bardziej ceniący F-16A/B niż Mirage 2000-5.
Jacek Bzunek

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 5 września 2012, 21:31

Jacek Bzunek napisał(a):Bardzo sympatyczny widok. Szkoda że tylko z okazji kieleckiego MSPO.
Obrazek

Ja tam nie mam nic przeciwko temu (ładnie wygląda ten "karakan"), ale zastanawiam się czy wg obowiązujących przepisów nie jest to jakieś bezprawne nadużycie?
Z modelarsko-kolekcjonerskiego punktu widzenia to chyba z oferowanych maszyn najlepszym wyborem byłby chyba S-70. Najmniej trzeba by się narobić, żeby stanął na półce. Czy się mylę?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Fazzy » sobota, 8 grudnia 2012, 11:38

Z modelarskiego pewnie tak ;)
Fazzy

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 8 grudnia 2012, 11:45

Paweł Wymysłowski napisał(a):Ja tam nie mam nic przeciwko temu (ładnie wygląda ten "karakan"), ale zastanawiam się czy wg obowiązujących przepisów nie jest to jakieś bezprawne nadużycie?

W 2002 po podpisaniu umowy kupna F-16 na Okęciu pojawił F-16 z Aviano ozdobiony szachownicą. Kojarzę też zdjęcie F-15A z Le Bourget końca lat siedemdziesiątych z kokardami AdA. Więc pewnie można. Przy okazji namalowanie na siemirowickiej Bryzie kokard RAF wymagało zgody brytyjskiego ministerstwa obrony więc pewnie i w innych przypadkach się da.
Jacek Bzunek

Postprzez Paweł Wymysłowski » czwartek, 27 grudnia 2012, 12:18

Jacek Bzunek napisał(a):Więc pewnie można. Przy okazji namalowanie na siemirowickiej Bryzie kokard RAF wymagało zgody brytyjskiego ministerstwa obrony więc pewnie i w innych przypadkach się da.

Że można to wiadomo. Ciekaw jestem tylko jak to miało miejsce w tym przypadku. Czy EC pytał o zgodę i taką uzyskał, czy też potraktował nas jak "dzikich", a nasi odpowiedzialni zachowali się jak urzędnicy kolonialni, którzy uważają, że lokalne prawo "białych" nie dotyczy.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste