Merkava 3D 1:35 Hobby Boss

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Merkava 3D 1:35 Hobby Boss

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 7 września 2012, 14:40

To znowu ja...
Tym razem bez szczególnych wstępów. Jak tylko zobaczyłem, że na rynku pojawiła się ta wersja Merkavy, wiedziałem że będzie moja :)
Zbliżał się urlop, więc karygodnym byłoby jechać nań bez odpowiedniego modelu. Wybór padł właśnie na Mery. Podlasie a w szczególności Mazury doskonale wpływały na prace. Rano rowerowe przejażdżki po okolicy, pod wieczór model. Dawno tak przyjemnie nie składało się modelu. Po pierwsze, wspominany w innym wątku, powrót do pancerki (dawno nie entuzjazmowałem się tak modelami). Po drugie, sam model jest według mnie, doskonale zrobiony. Wszystko do siebie pasuje, brak konieczności używania szpachli i pilnika. Jedynie przy łączeniu połówek wieży, trzeba było trochę pomachać kończyną uzbrojoną w pilnik. Model jak na mnie świetnie zdetalowany, fajnie zrobiona powierzchnia antypoślizgowa, dużo robią blachy oraz łańcuchy do kurtyny. Inną kwestią jest klejenie gąsienic. Klejenie to może nie jest najlepsze słowo, bo je się po prostu składa. Ogniwa mają odpowiednie zatrzaski, więc wystarczy klikać. Kleić natomiast trzeba końcówki sworzni. Jest to straszna drobnica i na domiar złego jest jej 408 szt. Na całe gąsienice przeznaczono bagatela 612 elementów (jestem w połowie prac). Acz chyba zdejmę po jednym ogniwie z każdej gąsienicy, bo jakiej takie oklapnięte się wydają.
Parę zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Maciej Gruca

Reklama

Re: Merkava 3D 1:35 Hobby Boss

Postprzez madeira » piątek, 7 września 2012, 20:30

No szalom!!
Ale się rozwinąłeś!! Fajny patent z tymi gąsienicami. Tylko faktycznie części od groma ciut,ciut. Ale dzielnie dałeś radę. Nie wiem czy do kurtyny nie masz o jedno ogniwko łańcucha za dużo, bo one nie powinny się "włóczyć" po pancerzu.
Ech, będę na tym forum częściej niż mi się wydawało. :)
Obrazek
madeira

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 7 września 2012, 23:13

Też mi się tak wydaje. Zrobiłem jednak wszystko zgodnie z instrukcją. Natomiast jak patrzę na zdjęcia prawdziwych wozów, to zdarza się, że mają tu o jedno ogniwo więcej! Ciekawe. Przypuszczalnie Skośnookie dały zły łańcuch :mrgreen:
Maciej Gruca

Postprzez Sneakazz » sobota, 8 września 2012, 12:44

Merkavka...Boże jak ja uwielbiam ten czołg.
Marzy mi się wypad do Izraela zobaczyć 4 z bliska Mmmm...

Z chęcią podpatrywać będę warsztacik tego cuda.
Nie zrobisz całego tylnego obwodu wieży w koralikach czy zostanie tak jak na fotce tylko po bokach...no chyba, że to dopiero początek prac.
Te gąski to tak troszkę pofalowane ale pewnie je bardziej naciągniesz. A faktycznie 612 części dla samych gąsienic too...oj boli... Wiem po sobie, człowiek chce się jak najszybciej wziąść się za sam model ale ogniwka mnie trzymają. Boże jakie to jest deprymujące!

Kibicuje! :)
Ostatnio edytowano sobota, 8 września 2012, 13:35 przez shivadog, łącznie edytowano 1 raz
Powód: ort, sens zdań, błędy interpunkcyjne
Obrazek
Sneakazz

Postprzez spiton » sobota, 8 września 2012, 16:49

Łańcuchy zostawione tylko po bokach wygladaja jak pejsy, co zwiększa, "żydoskość" ,-)).
spiton

Postprzez Sneakazz » niedziela, 9 września 2012, 10:27

spiton napisał(a):Łańcuchy zostawione tylko po bokach wygladaja jak pejsy, co zwiększa, "żydoskość" ,-)).

Spiton zniszczyłeś mnie! HaHa :D
Nie no raczej chyba będą dookoła wieżyczki (chociaż pożyjom uwidim) jest to po prostu taki element że jak widzisz to wiesz że Merkava. Przynajmniej mi od razu przychodzi taka wizja/porównanie.

P.S "ort, sens zdań, błędy interpunkcyjne"
Przepraszam za ostatni post troszkę się zamotałem.
Obrazek
Sneakazz

Postprzez Seoman75 » sobota, 22 września 2012, 11:23

Czekam dalszej części, przez ciebie go kupiłem :lol:
Obrazek
Seoman75

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat