W odzewach nt.konkursu lotniczego, opartego o modele HobbyBoss (promowanego przez boroda rus) znalazły się głosy, że warto było by ująć modele samolotów tłokowych. Też nie jestem zwolennikiem "latających konserw"
Od 11 wrzesnia na jednej z rosyjskiej stron-forum modelarstwa - http://karopka.ru rozpoczyna się tzw. Groupbuild "Lotnictwo 1921-1935" http://karopka.ru/forum/forum293/
Oto jego zasady:
1. Uczestniczyć w GroupBuild (dalej - GB) mogą dowolne latające urządzenia, stworzone w okresie 1921-1935,tzn, że ich pierwszy lot miał miejsce w zaznaczonym okresie (przykładowo samolot stworzony w roku 1930, natomiast model może być w malowaniu z wojny domowej w Hiszpanii czy II w.św.)
2. W GB uczestniczą modele w dowolnej skali, dowolnej technologii wykonania (OOB, konwersja, własnoręcznie), z dowolnego materiału (plastyk, żywica, drewno itp.) Celem GB jest wymiana doświadczeń, technologii modelarskich oraz informacji.
3. Terminy 11.09.2012-11.01.2013, o ile Majowie nie zapeszą
4. Warunkiem uczestnictwa jest dokumentowanie procesu budowy przez zamieszczanie zdjęć i komentarzy w odpowiednio założonej gałęzi forum (tu mogę obiecać dla kolegów wsparcie rosyjskojęzyczne lingwistyczne i pilotażowo-logistyczne, jeśli takowe będzie konieczne).
5. Mile widziane są komentarze kolegów dot. budowy modelu. Dowolne tematy, nie związane z GB będą wycinane przez moderatorów (a propos, moderatorem i pilotem tego GB jest Marat Nazmiejew, model którego Hansa Brandenburg CC
prezentowałem na PWM). Po zakończeniu GB otwarte tematy zostaną przesunięte w stosowne rozdziały forum "karopka".
6. Pozwala się uczestniczyć z modelami zaczętymi (powiedzmy 10-15% gotowości), pod warunkiem udokumentowania (przynajmniej słownego) wczesnego stadium budowy.
7. W podforum ma być umieszczony opis prototypu, jego krótka historia powstania. Jeśli model jest budowany OOB lub jako konwersja, organizator na początku gałęzi prosi o umieszczenie zdjęć i opisu zestawu źródłowego lub umieszczenia odnośnika do juz istniejącego opisu w necie.
8. Dołączyć do GB można nawet na tydzień przed zakończeniem, pod warunkiem, że będą spełnione wymogi punktu 4, a prace z modelem zostaną zakończone w terminie. Prace uważane są za zakończone po zamieszczeniu w temacie zdjęć
finałowych z hasłem "Gotowe".
9 Po zakończeniu GB wszystkie prace, zgłoszone do niego automatycznie uczestniczą w konkursie-głosowaniu. Jeśli autor sobie tego nie życzy , należy zastrzec sobie to przy zakładaniu gałęzi podforum (hasło w nazwie gałęzi "Wsparcie").
10. Dla zwycięzców w każdej "kategorii wagowej" (lub zwycięzcy, jeśli nie zostanie zgłoszonych więcej niż jedna skala) przewidywane są nagrody, chociaż na razie organizator nie określił się, jakie konkretnie.
Oczywiście, żeby uczestniczyć w GB trzeba będzie zarejestrować się na "karopce". Forum oceniam jako życzliwe dla cudzoziemców, są na nim modelarze z krajów byłego ZSRR, a również z Polski, Czech, Bułgarii, Serbii, Niemiec, Izraela, Kanady i USA. Jedynym "mankamentem" jest rosyjskojęzyczność forum (chociaż jest też anglojęzyczny dział lotniczy). Organizacja strony i procedury "karopka.ru" są przejrzyste i nieskomplikowane. Zdjęcia w gałęziach GB i przy wystawianiu gotowych modeli w galerii "Zrobione" umieszczane są bezpośrednio na serwerze "karopki", co znacznie upraszcza funkcjonowanie użytkownika. Każdy z uczestników forum otrzymuje przestrzeń dyskowa 186 MB, którą może wykorzystywać do zamieszczania plików do pobrania.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt ze mną przez PW lub maila. Na Skype bywam w godzinach wieczornych jako dymuwa.
PS. Uświadomili mnie, że dla posiadaczy Windows wersji PL mogą być problem z pisaniem cyrylicą.
Polecam Kolegom on-line wersję klawiatury rosyjskiej http://translit.ru
Korzystam z niej sam, jest bardzo wygodna, pisze się łacinką, natomiast edytor przekształca je w cyrylicę.
Później tylko "wytnij-wklej". Naprawdę wygodne.